Prezentarea priorităților Președinției României la Consiliul UE în Comisia afaceri constituționale a Parlamentului European

BUCURESTI - 30 ianuarie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezentat, la 29 ianuarie 2019, în cadrul Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) a Parlamentului European prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Ministrul delegat a enumerat pilonii de acțiune înscriși în cadrul programului de priorități, subliniind angajamentul Președinției României de a avansa dosarele de natură instituțională, domeniu care intră în responsabilitatea Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European.

MAE

MAE

În acest sens, a evidențiat progresele înregistrate în Consiliu în ceea ce privește combaterea dezinformării și garantarea de alegeri libere și corecte, în perspectiva scrutinului pentru Parlamentul European, din luna mai 2019.

A menționat, în context, dezbaterile desfășurate în cadrul Consiliul Afaceri Generale, pe 8 ianuarie 2019, cu privire la combaterea dezinformării. Totodată, oficialul român a subliniat acordul politic obținut de co-legislatori – Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European - în cadrul trialogului politic din 16 ianuarie 2019, privind modificarea reglementărilor referitoare la statutul și finanțarea partidelor politice europene, prin care se urmărește asigurarea unui mediu liber şi corect pentru desfășurarea alegerilor. Modificările cuprind și măsuri cu privire la posibilitatea de a impune inclusiv sancțiuni în cazul încălcării normelor în materie de protecție a datelor în vederea influențării deliberate a rezultatului alegerilor europene.

De asemenea, George Ciamba a prezentat eforturile Președinției României de a avansa dosare de interes particular abordate la nivelul Comisiei AFCO, precum cele care tratează retragerea Marii Britanii din Uniunea Europenă, adaptările instituționale necesare în acest context, viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dezbaterea privind viitorul Europei, transparența instituțională, cetățenia europeană și rolul instituțional al Parlamentului European.

Oficialul român a remarcat importanța dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj de unitate a instituțiilor și statelor membre UE, aspect esențial în perspectiva Summit-ului de la Sibiu, care va avea loc la 9 mai 2019.

În încheiere, ministrul delegat pentru afaceri europene a arătat deschiderea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene de a continua dialogul constructiv cu Parlamentul European pentru avansarea agendei europene în beneficiul cetățenilor.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/prezentarea-prioritatilor-presedintiei-romaniei-la-consiliul-ue-in-comisia-afaceri-constitutionale-a-parlamentului-european