Victor Negrescu: „Așteptăm cu încredere prezentarea de către Comisia Europeană a evaluării candidaturilor pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente“

BUCURESTI - 27 septembrie 2017

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic, Sanatate

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat marți, 26 septembrie 2017, la Bruxelles, la evenimentul de prezentare a candidaturii României pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.

MAE

MAE

La recepția găzduită de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care continuă seria acțiunilor dedicate promovării candidaturii României, lansate la data de 8 septembrie, la Bucureşti, au mai participat ministrul Sănătății, Florian Bodog, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, europarlamentari, reprezentanții români în Comitetul Economic și Social și, respectiv, în Comitetul Regiunilor, reprezentanți ai corpului diplomatic din statele membre ale Uniunii Europene, jurnaliști, atașații în domeniul sănătății, dar și români cu funcții de conducere din instituțiile europene, reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor din domeniu.

„Dosarul de candidatură este unul complet și consistent, care răspunde tuturor criteriilor stabilite la nivel european, iar obiectivul nostru este acela de a ne asigura, printr-un efort conjugat, că vom susține în mod corespunzător avantajele competitive ale României. Le mulțumesc încă o dată foștilor mei colegi din Parlamentul European pentru că au semnat declarația comună de susținere a candidaturii, dar și ambasadelor noastre, care au organizat evenimente de promovare în toată Europa. Așteptăm cu încredere prezentarea de către Comisia Europeană a primei sale evaluări a candidaturilor, dar decizia finală va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile și de relațiile tradiționale dintre statele membre“, a declarat Victor Negrescu.

Cu ocazia deplasării la Bruxelles, ministrul delegat pentru Afaceri Europene și ministrul Sănătății au avut o întrevedere cu Vytenis Andriukaitis, membru al Colegiului Comisarilor responsabil pentru Sănătate și Securitate Alimentară.

„Am discutat despre aplicația noastră pentru Agenția Europeană pentru Medicamente, subliniind importanța asigurării unui tratament echitabil tuturor candidaturilor, pe baza unei abordări echilibrate și principiale la nivelul Uniunii Europene, dar și despre modul în care putem prioritiza sănătatea în discuțiile care se poartă la nivel european în perspectiva Președinției României a Consiliului Uniunii Europene“, a punctat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

Agenția Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari și importante agenții europene, își are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente, în vreme ce 8 propuneri au fost trimise pentru Autoritatea Bancară Europeană.

Hotărârea finală în privința relocării va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având la dispoziție un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenției Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorității Bancare Europene.

Dosarul candidaturii a fost pregătit de un grup de lucru interinstituțional coordonat de Ministerul Sănătății și de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, din care au mai făcut parte Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, toți cei 31 de deputații români din Parlamentul European au semnat recent o declarație de susținere a candidaturii României, concretizând astfel intenţiile formulate în cadrul întâlnirii pe care au avut-o la finalul lunii trecute cu ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377 +40 721 270 845

Web: www.mae.ro (http://www.mae.ro/)

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/victor-negrescu-asteptam-cu-incredere-prezentarea-de-catre-comisia-europeana-a-evaluarii-candidaturilor-pentru-relocarea-agentiei-europene-pentru-medicamente