Vizita ministrului delegat Dan Stoenescu la Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

BUCURESTI - 18 aprilie 2016

Comunicat tip General in Politic, Social

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut, în perioada 16 - 17 aprilie 2016, la Edinburgh, o serie de întâlniri cu membrii comunității românești din Aberdeen, Manchester, Lancashire, Glasgow, Inverness, Belfast, Liverpool, Leeds şi Newcastle upon Tyne.
În cadrul întâlnirilor, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat utilitatea valorificării exemplelor pozitive oferite de comunitatea românească din Regatul Unit și a reiterat importanţa implicării active a membrilor comunităţii din această ţară într-un proiect amplu de promovare a imaginii României şi a comunităţii, canalizat pe contribuţia pe care aceștia o pot aduce mediului economic, social şi cultural atât în ţara de reşedinţă, cât şi în cea de origine.

Vizita ministrului delegat Dan Stoenescu la Edinburgh, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord

De asemenea, ministrul delegat a participat la slujba duminicală de la Biserica St. Philip din Edinburgh, eveniment ce a prilejuit lansarea unui dialog pe teme de interes pentru comunitatea românească din Regatul Unit. 

Programul vizitei a cuprins şi sesiuni de informare, cu participarea unor reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente, privind noile modalități de vot pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Cu această ocazie, ministrul delegat a reiterat importanța înscrierii în Registrul electoral a românilor aflați în străinătate, îndemnându-i pe cei prezenți să folosească întregul interval pus la dispoziție pentru înscriere. Totodată, oficialul român a susţinut că autorităţile implicate în organizarea și desfăşurarea procesului electoral vor lua toate măsurile necesare pentru ca acesta să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și corectitudine.

Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au prezentat pașii necesari înscrierii în Registrul electoral și au răspuns întrebărilor referitoare la alegerile parlamentare din toamna acestui an.

Reamintim că, începând cu data de 1 aprilie 2016, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la viitoarele alegeri parlamentare pot solicita înscrierea în Registrul Electoral. Cetățenii români înscriși în Registrul electoral vor putea vota prin corespondență sau la secțiile de votare nou înființate, acolo unde se înregistrează cel puțin 100 de alegători.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-ministrului-delegat-dan-stoenescu-la-edinburgh-regatul-unit-al-marii-britanii-si-al-irlandei-de-nord