Vizita oficială a subsecretarului de stat Razvan-Horaţiu Radu în Republica Moldova

BUCURESTI - 6 aprilie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Răzvan-Horaţiu Radu, subsecretar de stat, a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în perioada 4-5 aprilie 2016, la invitaţia lui Vladimir Cebotari, ministrul justiţiei din Republica Moldova. Vizita oficialului român se înscrie în componenta sectorială privind armonizarea legislativă a cooperării bilaterale realizate în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale România - Republica Moldova pentru Integrare Europeană.

Vizita oficială a subsecretarului de stat Razvan-Horaţiu Radu în Republica Moldova

În cadrul vizitei, Agentul Guvernamental pentru CJUE a avut o întâlnire cu Vladimir Cebotari, ministrul justiţiei din Republica Moldova, în cadrul căreia a subliniat importanţa şi complexitatea procesului de armonizare legislativă cu dreptul Uniunii Europene care face obiectul Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, şi a exprimat întreaga deschidere şi sprijinul constant al părţii române pentru continuarea susţinerii acestuia, inclusiv la nivel tehnic. Ministrul justiției din Republica Moldova a mulțumit oficialului MAE român pentru susținerea acordată în materia armonizării legislaţiei, esenţială pentru îndeplinirea obligațiilor de transpunere a acquis-ului UE.

Oficialul român a avut o întrevedere cu Natalia Suceveanu, directorul Centrului pentru Armonizare a Legislaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate tematicile şi modalităţile prin care se va desfăşura colaborarea între cele două părţi în perioada următoare. De asemenea, în cadrul atelierului organizat cu reprezentanţii Centrului pentru Armonizarea Legislaţiei, Agentul Guvernamental pentru CJUE a avut o intervenţie referitoare la principalele aspecte ale asigurării compatibilităţii dreptului intern cu cel al Uniunii Europene, precum şi ale implicaţiilor nerespectării obligaţiilor de stat membru.

De asemenea, subsecretarul de stat Răzvan-Horaţiu Radu a susţinut, în cadrul Universităţii de Stat din Moldova, prelegerea cu tema: ”Experiența României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Consecințele neimplementării dreptului UE.”

Informaţii suplimentare:

Comisia Interguvernamentală România - Republica Moldova pentru Integrare Europeană, ca modalitate pragmatică de cooperare între cele două state în cadrul parteneriatului strategic, care stabileşte drept obiectiv comun al celor două state integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi dorinţa României de a împărtăşi din experienţa sa de pre-aderare, a avut prima reuniune la Bucureşti, în anul 2012. Pe componenta privind armonizarea legislativă, suportul concret al părţii române este permanent şi se referă la împărtăşirea experienţei sale în legătură cu soluţiile şi modalităţile cele mai bune de preluare în ordinea juridică internă a unor acte legislative europene.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-oficiala-a-subsecretarului-de-stat-razvan-horatiu-radu-in-republica-moldova