Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Europei, Zilei Independenței și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

BUCURESTI - 9 mai 2017

Comunicat tip General in Social, Institutii Publice

Pentru România, 9 Mai este o dată cu triplă semnificație, un moment de sărbătoare ce recapitulează momente istorice importante pentru identitatea națională și evoluția țării noastre ca stat european.

Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Europei, Zilei Independenței și Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial

Fiecare dintre aceste evenimente este un semn al victoriei națiunilor în numele unui ideal comun, fie că vorbim de dorința de independență a unui popor, de victoria într-un război ce afectase peste 100 de milioane de oameni sau de consolidarea unei uniuni constituite în numele bunăstării cetățenilor europeni.

În același timp, fiecare dintre aceste evenimente istorice îndeamnă la reflecție, iar amintirea lor astăzi este semnul angajamentelor noastre viitoare. Ca români, avem obligația de a păstra nealterată moștenirea de tradiții și valori transmisă de înaintașii noștri. Totodată, suntem datori să fim apărători ai păcii, astfel încât evenimente tragice, cum a fost cea de a doua conflagrație mondială, să nu se repete.  

Apartenența țării noastre la Uniunea Europeană este mărturia faptului că România a evoluat din perspectivă instituțională, economică și politică, iar acest statut impune consecvență și continuitate.

Traversăm o perioadă în care proiectul Uniunii Europene este contestat din ce în ce mai mult și foarte mulți europeni se îndoiesc de faptul că Uniunea poate face față provocărilor actuale. Criza migrației, terorismul, problemele economice, BREXIT-ul pun la încercare unitatea europenilor și favorizează ascensiunea partidelor cu orientări naționaliste. Dar Europa a fost puternică doar atunci când a fost unită și marile realizări s-au născut doar din proiecte comune gândite pentru binele majorității și de aceea mă bucur că românii, într-un procent foarte mare, de peste 70%,  înțeleg foarte bine aceste argumente.

Vă invit, de aceea, la unitate și solidaritate în numele României și al Europei!    

 

La mulți ani români, la mulți ani Europa!

 

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

CARMEN DANIELA DAN

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

Directia Informare si Relatii Publice Centrul de Presa al M.A.I.

Telefoane: 021/264.86.17 (oras)                   

11.707 (interior M.A.I.) 

E-mail: comunicare@mai.gov.ro