Deschiderea ‘’Lunii padurii 2004 ‘’

BUCURESTI - 16 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

In cursul zilei de ieri a avut loc deschiderea oficiala a «Lunii padurii 2004», manifestare care va dura pana pe 15 aprilie anul curent.

Cu aceasta ocazie, Adam Craciunescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a declarat :
‘’Editia din acest an a lunii padurii va avea semnificatii deosebite comparativ cu alti ani si cu alte perioade. Spunem aceasta, in primul rand pentru ca anul 2004 inseamna practic finalizarea procesului si a procedurilor de aplicare a legislatiei de retrocedare a terenurilor forestiere catre fostii proprietari. Altfel spus, 2004 este anul cand incepem sa vorbim cu toata legitimitatea de actualii proprietari, care detin, practic 1/3 din fondul forestier national si trebuie sa devina parteneri activi alaturi de adiministratia padurilor statului la tot ceea ce vizeaza procesul de gospodarire durabila a padurilor, la toate evenimentele legate de padure, deci, inclusiv la cele din perioada 15 martie-15 aprilie desfasurate sub genericul ‘’Luna Padurii’’.
Doresc sa folosesc acest prilej pentru a sublinia inca o data faptul ca in calitatea sa de autoritate publica centrala care raspunde de silvicultura, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale este abilitat prin lege sa vegheze asupra modului in care sunt gospodarite padurile tarii, indiferent cine este proprietarul acestor paduri, sa sprijine pe toti cei ce doresc binele padurii , dar in acelasi timp, sa se impuna respectarea regulilor de regim silvic de catre toti proprietarii de paduri.
Iata de ce, in contextul celor afirmate mai sus, apreciez ca incepand in acest an, in actiunile ce se desfasoara in cadrul ‘’Lunii padurii’’, specifice acestei perioade, in special de impaduriri, ingrijire si de igienizare a padurilor, alaturi de Regia Nationala a Padurilor-Romasilva, care continua sa fie port – drapelul acestor manifestari – trebuie sa se regaseasca si ceilalti proprietari si administratori ai padurilor comunitatilor locale sau ai padurilor proprietate privata.
In acest sens, doresc sa fac un apel sincer catre toate structurile de administrare a padurilor proprietate publica si privata, deci si catre cele 61 de ocoale silvice infiintate in ultimii doi ani, sa se implice in aceasta perioada, fie prin actiuni proprii, fi prin actiuni organizate in comun cu ocoalele si directiile silvice din structura Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva la demararea unui curent favorabil fata de padure in randul cetatenilor tarii, in primul rand al copiilor, elevi si studenti.
În fine, dar nu în ultimul rând, doresc să aduc in discutie un aspect de ordin legislativ. Este vorba despre dorinţa noastră, la nivelul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, de a iniţia o Hotărâre de Guvern prin care să instituţionalizăm manifestările specifice perioadei 15 martie – 15 aprilie din fiecare an pentru că ele sunt specifice tuturor categoriilor de proprietari de păduri. Cu acest prilej, ne propunem să revenim şi la titulatura iniţială a ,,Lunii pădurii” de ,,Serbarea sădirii arborilor”, dată de marele nostru silvicultor, profesorul Marin Dracea, şi ca un semn de respect şi omagiu faţă de această mare personalitate a silviculturii româneşti.
Acţiunile din cadrul ,,Lunii pădurii” vin în sprijinul realizării obiectivelor majore ale programului de guvernare prin care organele de răspundere din silvicultură se angajează să mărească suprafaţa fondului forestier prin luarea unor măsuri de ameliorare a terenurilor inapte de a fi folosite în agricultură şi instalare de vegetaţie forestieră.
Totodată, se are în vedere şi reinstalarea pădurii pe cele circa 14 000 ha, goluri create pe suprafeţele de pădure proprietate privată prin tăieri necontrolate, în vederea stopării fenomenului de reducere a suprafeţei pădurilor.
Revenind la ,,Serbarea sădirii arborilor”, respectiv, ,,Luna pădurii”, aceasta nu înseamnă festivism, ci este o acţiune de conştientizare a populaţiei de importanţa şi rolul pădurii, mai ales a proprietarilor de păduri, de necesitatea gospodăririi durabile a pădurilor.’’

Despre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Biroul de Presă al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
Tel: 307.85.52; Fax: 307.85.54;

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-agriculturii-padurilor-si-dezvoltarii-rurale/deschiderea-lunii-padurii-2004