În Campania de promovare a Programului SAPARD din Satu Mare a fost anunţată redefinirea spaţiului rural

Satu Mare - 11 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

In cadrul campaniei de promovare a Programului SAPARD a avut loc la Satu Mare, in data de 11 martie 2004, cea de a şasea Conferinţa Regionala.

„Acest turneu de conferinţe de promovare nu este primul de acest gen pe care l-am intreprins împreună cu Agenţia SAPARD – conferinţe regionale s-au mai desfăşurat şi imediat după acreditarea primelor Măsuri SAPARD, în 2002 – dar este primul care se adresează unui spectru mult mai larg de beneficiari. Acum noi dorim să promovăm noile Măsuri acreditate în decembrie 2003 care îi vizează pe micii fermieri şi pe toţi cei care doresc să desfăşoare diverse activităţi economice în mediul rural. Până acum am reuşit să informăm căteva mii de potenţiali beneficiari, să-i încurajăm şi să-i îndrumăm către acest Program, care poate că nu are nevoie de foarte multe explicaţii, ci mai degrabă de explicaţii foarte clare.”, a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat pentru integrare din Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului.

Cu acestă ocazie, Valeriu Steriu a anunţat că în curând Programul SAPARD va putea fi accesat de şi mai mulţi oameni prin redefinirea spaţiului rural în legislaţia românească. „Ministerul Agriculturii a semnat deja un Ordin Comun, realizat împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin care se redefineşte spaţiul rural şi care, sperăm noi, va putea intra în vigoare în luna aprilie a acestui an. Prin acest Ordin vom putea include în accesarea fondurilor SAPARD şi pe cei care folosesc suprafeţele agricole din jurul oraşelor sau din zonele limitrofe.”, a precizat secretarul de stat Valeriu Steriu.
Foarte multe semnale în acest sens au venit din judeţul Satu Mare, unde sunt exemple clare ale definirii defectuoase a spaţiului rural. Astfel, satul Ianculeşti, aflat la aproximativ 7 kilometri de oraşul Carei, este considerat ca făcând parte din mediul urban, aşa că oamenii din sat nu pot face investiţii în zonă cu fondurile provenite din Programul SAPARD. Localitatea Satmărel, aflat la aproximativ 6 kilometri de Satu Mare, în plin mediu rural, este considerată o suburbie a oraşului Satu Mare şi, deci, înregistrată ca făcând parte din mediul urban.
„Redefinirea spaţiului rural este foarte importantă pentru angajarea şi investirea fondurilor SAPARD. Până la finalul acestui an trebuie să epuizăm integral fondurile alocate în 2000, iar acest Ordin Comun ne va ajuta în mod clar în sensul că va creşte numărul proiectelor depuse pentru obţinerea fondurilor Programului SAPARD.”, a subliniat Monica Băcilă, director general adjunct al Agenţiei SAPARD.

În regiunea Biroului Regional de Implemetare a Programului SAPARD Satu-Mare, care include judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, au fost contractate 25 proiecte pe masura 2.1 „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale”, fiind depuse 227 de proiecte, din care 172 au fost declarate eligibile.
Pe Măsura 1.1. „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole” s-au contractat 15 proiecte cu valoarea totala de 305,26 miliarde lei. În acest caz, finanţarea nerambursabilă a fost de 152,59 miliarde lei. Agentia SAPARD a efectuat plati pentru aceste proiecte in valoare de 34,12 miliarde lei pentru măsura 1.1.
Alte 13 proiecte au fost deja depuse pentru masura 3.1 „Investitii in exploatatiile agricole” si masura 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE
După lansarea oficială în cadrul Conferinţei Naţionale de la Bucureşti, centrul regional Satu Mare este a şasea destinaţie a campaniei de promovare a Programului SAPARD la nivel regional din cele şapte care au loc în cursul lunilor februarie şi martie anul curent. Următoarea conferinţă se va desfăşura la Iaşi în data de 15 martie.
Programul SAPARD acorda asistenta financiara importanta pentru dezvoltarea agriculturii si mediului rural, fiind vorba de peste 2 miliarde de euro (în perioada 2000 – 2006, pentru toate masurile Programului SAPARD). Prin acreditarea noilor masuri 3.1 si 3.4 posibilitatile de investitie practic se dubleaza.
Campania de promovare iniţiată de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului în colaborare cu Agenţia SAPARD îşi propune să mediatizeze posibilităţile de obţinere a fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană şi de la Guvernul României. În acest context, foarte importantă este stabilirea unei comunicări directe între factorii de decizie ai Programului SAPARD şi actualii sau viitorii beneficiari ai Programului.
Campanie de informare şi publicitate este finanţată prin Măsura 4.2 de asistenţă tehnică din cadrul Programului SAPARD şi se desfăşoară în perioada 03 decembrie 2003 – 03 mai 2004. Autoritate Contractantă este Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, iar contractorul este Tempo Advertising şi valoarea contractului este de 199.000 Euro (aproximativ 7 miliarde de lei).
Pentru Măsura 4.2, care prevede şi promovarea Programului SAPARD, sunt alocaţi în fiecare an aproximativ 761.250 mii de Euro.

Beneficiari care au semnat contracte de finanţare prin Programul SAPARD:

SC SALAMANDRA SRL. – Cosma Letiţia/ 0262/212059
SC NAPOLACT SA – Ana Cazan / 0264/419003
SC UNICARM – Lucuţ Vasile / 0261/820756
SC. AVE IMPEX SRL. – Bodea Gheorghe / 0261/770226
SC UNI COM PACK SRL – Berceanu Ion / 0261/706717


Consiliul Local POPEŞTI (BH.) – Iuhuneac Iosif / 0259/362705
Consiliul Local CICÂRLĂU (MM) – Sabou Nicolae / 0262/481002
Consiliul Local PIETROASA (BH) – Osvat Saveta / 0259/329117
Consiliul Local RUSCOVA (MM) – Pop Vasile / 0262/365040
Consiliul Local APAHIDA (CJ) – Ionel Farcaş / 0264/231797

Program finanţat de UNIUNEA EUROPEANA si cofinanţat de Guvernul RomânieiSAPARD (Special Pre-Accession Programme for Agriculture and Rural Development) este un program special de pre-aderare destinat susţinerii agriculturii şi dezvoltării rurale. România va primi 150 milioane Euro anual între 2000 şi 2006, fiind a doua ţară, după Polonia, în ceea ce priveşte dimensiunea fondurilor primite.

Despre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Biroul de Presă al Agenţiei SAPARD
Tel: 311.09.99;
Fax: 311.09.99;
promovare@sapard.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-agriculturii-padurilor-si-dezvoltarii-rurale/in-campania-de-promovare-a-programului-sapard-din-satu-mare-a-fost-anuntata-redefinirea-spatiului-rural