Ministrul Mircea Duşa, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

BUCURESTI - 25 iunie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Social, Institutii Publice

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, în formatul miniştrilor apărării, desfăşurată astăzi la Bruxelles, a fost dedicată, în principal, analizării stadiului şi perspectivelor implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei, în condiţiile schimbării semnificative a mediului de securitate.

Ministrul Mircea Duşa, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic
 Progresele realizate în revizuirea şi optimizarea Forţei de Răspuns a NATO reprezintă o formulă care va răspunde mult mai bine actualelor ameninţări.

Mircea Duşa, Ministrul Apărării Naţionale

“Progresele realizate în revizuirea şi optimizarea Forţei de Răspuns a NATO reprezintă o formulă care va răspunde mult mai bine actualelor ameninţări”, a spus ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. În contextul susţinerii necesităţii continuării măsurilor aliate de asigurare, ministrul Duşa a subliniat că, în ţara noastră, sunt planificate peste 100 de exerciţii internaţionale în cursul acestui an şi că, în acest moment, România este gazda exeriţiului Trident Joust, “o premieră atât pentru militarii români, cât şi pentru Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli”.

Ministrul român a informat despre progresele importante realizate la nivel naţional în direcţia constituirii celor două structuri de comandă-control aliate la Bucureşti (Unitatea multinaţională de integrare a forţelor NATO / NFIU şi Comandamentul multinaţional de divizie Sud-Est / MND SE) şi a apreciat contribuţia statelor membre la încadrarea cu personal şi operaţionalizarea acestora, precum şi pentru  continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015 şi în perspectivă, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a salutat decizia miniştrilor aliaţi de adoptare a Pachetului de sprijin pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare pentru Republica Moldova, precizând că acesta reprezintă “o investiţie nu numai în securitatea şi stabilitatea acestei ţări, ci şi în propria noastră securitate”, şi că ar trebui urgentată deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chişinău.

Un alt subiect pe agenda discuţiilor a fost noul concept privind Planurile de răspuns gradual, care reprezintă, în opinia ministrului Duşa, “un semnal important şi necesar privind importanţa acordată de Alianţă consolidării apărării colective”. Mircea Duşa a apreciat însă că “eficienţa noilor instrumente şi concepte va depinde şi de accelerarea procesului decizional aliat”.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO au făcut referire şi la creşterea cheltuielilor pentru apărare, ministrul Mircea Duşa apreciind că România este ferm angajată în această direcţie şi că de alocarea fondurilor necesare apărării de către statele membre, în contextul actual de securitate, depinde credibilitatea Alianţei Nord-Atlantice.

Sesiunea de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic s-a desfăşurat în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc la Cartierul General al Alianţei în zilele de 24 şi 25 iunie.

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-apararii-nationale/ministrul-mircea-dusa-la-reuniunea-consiliului-nord-atlantic