Unitatea de Integrare a Forțelor NATO - România a finalizat procesul de recertificare

BUCURESTI - 19 iunie 2019

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Social

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO - România (NFIU ROU) a fost recertificată de către autoritățile naționale în cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri, 19 iunie, la sediul unității.

MAPN

Documentele au fost semnate de reprezentanți ai structurilor implicate și de șeful echipei de evaluare, echipă coordonată de reprezentanți ai Comandamentului Forțelor Întrunite și având în compunere experți (Subject Matter Experts) monitori ai NATO din cadrul comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est și Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării.

Recertificarea Unității de Integrare a Forțelor NATO România este, conform procedurilor NATO, o responsabilitate națională și are loc o dată la trei ani. Ceremonia de astăzi demonstrează capacitatea NFIU de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate pe teritoriul României.

„Deși Saber Guardian 19 a fost un exercițiu, vedem clar cum prezența NFIU în România și implicarea acestui comandament în fazele incipiente ale planificării contribuie semnificativ la îmbunătățirea timpilor de dislocare a forțelor aliate în România, dacă acestea vor fi activate”, a afirmat colonelul Dorin Pleșcan, locțiitorul Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării, prezent la ceremonie.

Procesul de recertificare a Unității de Integrare a Forțelor NATO România a început încă din luna martie a acestui an cu evaluarea procedurilor interne, modului de cooperare și coordonare cu alte comandamente, structuri și agenții, precum și a sistemului de comunicații și informatică ce asigură conectivitatea cu NATO, dar și cu națiunea gazdă, România.

Partea a doua a procesului de recertificare a constat în evaluarea comandamentului pe timpul unei dislocări reale de forțe multinaționale în România. Astfel, evaluatorii au verificat modul în care personalul multinațional al NFIU este în măsură să faciliteze sprijinul logistic pe timpul marșului tactic al Regimentului 2 Cavalerie SUA, din garnizoana de bază situată în Vilseck, Germania, în România pentru a participa la exercițiul Saber Guardian 19, respectiv pe timpul desantului aerian în România al militarilor aparținând Brigăzii Aeropurtate 173 SUA, staționată în Vicenza, Italia, pentru a participa la exercițiul Swift Response 19.

„Timpii de reacție și dislocare a forțelor sunt critice pentru NATO. NFIU este un hub informațional și poate sprijini națiunea gazdă, forțele care se dislocă din afara României, dar și alte comandamente, cu expertiză care poate îmbunătăți mobilitatea pe cale navală, aeriană și terestră. NFIU este un comandament tânăr, dar a acumulat suficientă experiență și informații relevante care pot fi folosite atât de structurile naționale, cât și de cele multinaționale, în scopul eficientizării procesului de planificare și execuție al Alianței”, a apreciat locotenent-colonelul Marius Chiriță, comandantul NFIU ROU.

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO din România a fost înființată în anul 2015, în urma deciziei politice luate la Summit-ul NATO din Țara Galilor, când a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan - RAP). Misiunea acestui comandament este de a facilita dislocarea rapidă a forțelor NATO sau aliate pe teritoriul României. În cooperare cu națiunea gazdă, România, NFIU identifică din timp nevoile logistice și de transport ale acestor forțe, astfel încât dislocarea în regiune să se poată executa, la nevoie, în timp foarte scurt.

Biroul de presă al MApN Tel./fax: 021.319.60.22

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-apararii-nationale/unitatea-de-integrare-a-fortelor-nato-romania-a-finalizat-procesul-de-recertificare