Investiții finalizate cu succes în dezvoltarea zonei de graniță româno-bulgare, printr-un program coordonat de MDRAP

BUCURESTI - 17 iunie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Turism


Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, au vizitat astăzi două proiecte finanţate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, gestionat de MDRAP.

Primul obiectiv vizitat a fost Şcoala de Matematică “Baba Tonka”. Proiectul ICT – O forță pentru schimbarea în educație, derulat în perioada septembrie 2011-martie 2013, a beneficiat de un buget de 1,5 milioane de euro, având 6 parteneri români şi bulgari. Scopul proiectului a fost stabilirea unui model de parteneriat educațional pentru promovarea integrării ICT în educație între ONG-uri, școli şi municipalități: 6 școli (din Ruse, Veliko Tarnovo, Glavinitsa, Călăraşi şi Lehliu Gară) au beneficiat de dotarea a 10 cabinete științifice.

Investiții finalizate cu succes în dezvoltarea zonei de graniță româno-bulgare, printr-un program coordonat de MDRAP

În Giurgiu, a fost vizitat Inspectoratul pentru Situații de Urgență-ISU, pentru proiectul JAMES-Consolidarea capacităților tehnice operaționale pentru intervenții în situații de urgență la Giurgiu - Ruse zona transfrontalieră, derulat în perioada noiembrie 2010-martie 2013. Bugetul proiectului a fost de 5,6 milioane de euro, având ca parteneri Consiliul Județean Giurgiu şi Ministerul de Interne din Bulgaria. Proiectul a urmărit creșterea capacității de intervenție în situații de urgență în zona Giurgiu-Ruse, prin crearea infrastructurii comune transfrontaliere de coordonare și de gestionare a activităților de intervenție, construirea și dotarea Centrului Giurgiu-Ruse pentru coordonarea transfrontalieră și gestionarea de intervenții în situații de urgență (CCCMI), realizarea unui sistem de comunicare și informare (CIS) și asigurarea suportului tehnic și logistic necesar și dezvoltarea unor activități comune de informare și de formare în domeniul gestionării eficiente a situațiilor de urgență.

 

* * *

 

Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 are un buget total de 252 milioane euro. Rata finală de execuție se estimează a depăşi 90%, raportat la alocarea financiară inițială. Programul este coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de autoritate de management.

 

Succesorul acestui Program este Programul Interreg V-A România-Bulgaria. Programul a fost printre primele programe aprobate în România şi Bulgaria, primul program care a lansat apeluri de proiecte (simultan cu PNDR în România şi primul în Bulgaria). În prezent, întreaga alocare financiară este disponibilă în cadrul apelurilor de proiecte (258 milioane euro). 23 de proiecte (17.5 milioane euro) sunt deja în al doilea trimestru de implementare (proiecte soft în domeniile: transport, mediu, turism, riscuri). În luna august va avea loc următoare reuniune a Comitetului de Monitorizare, unde se vor selecta proiecte hard în domeniile antemenţionate. Proiectele depuse în domeniile forță de muncă şi cadru instituțional sunt în curs de evaluare. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice/investitii-finalizate-cu-succes-in-dezvoltarea-zonei-de-granita-romano-bulgare-printr-un-program-coordonat-de-mdrap