MIRA TELECOM dezvoltă un kit portabil pentru detectarea persoanelor blocate sub ruine și avalanșe, cu finanțare UE

BUCURESTI - 5 noiembrie 2012

Comunicat tip General in IT&C, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

MIRA TELECOM dezvoltă un kit portabil pentru detectarea persoanelor blocate și îngropate sub ruine și avalanșe, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. “RescueCell” este un proiect care include 8 parteneri internaționali din Spania, Ungaria, Germania, Franța, Grecia și România și este finanțat prin „Al 7-lea Program Cadru pentru Cercetare ” (FP7-SME-2012). Proiectul are o valoare de 1,4 milioane de Euro, din care 1,1 milioane Euro reprezintă finanțare europeană.

Al 7-lea Program Cadru pentru Cercetare” (FP7-SME-2012)

Al 7-lea Program Cadru pentru Cercetare” (FP7-SME-2012)

Scopul proiectului RescueCell este de a dezvolta un sistem nou de localizare, bazat pe măsurarea semnalelor emise de telefoanele mobile, pentru a crea un kit portabil eficient din punct de vedere al costurilor, ușor de instalat și de utilizat. Acesta va fi un kit pe bază de fetmocelule care va putea fi folosit în orice țara din lume unde Sistemul Global pentru Comunicații Mobile (GSM) este disponibil. Japonia și Coreea de Sud sunt singurele două țari în care sistemul GSM nu este disponibil. 

Consorțiul de parteneri va forma un lanț tehnic și de distribuție pentru sistem, care va include producători, furnizori de echipament tehnic, experți în soluții IT pentru servicii de urgența, integratori și distribuitori.

MIRA TELECOM, ca integrator și furnizor de echipamente pentru agențiile din domeniul situațiilor de urgență, va integra componenta de hardware cu cea de  software, într-un produs comercial și apoi va distribui kitul RescueCell către organizații naționale/regionale, poliție, departamente de pompieri, departamente militare și echipe de salvare și recuperare.

Studiul realizat de cei 8 parteneri ai consorțiului înainte de depunerea proiectului a arătat că avalanșele de zăpadă provoacă peste 150 de decese anual, în toată lumea. În Europa, din 1900, avalanșele au luat 1.200 de vieți, au afectat 13.199 de persoane și au provocat daune de 775 milioane de Euro. Cutremurele au avut efecte și mai dramatice, provocând 18.864 de decese între 1998 și 2009 și cauzând pagube de aproximativ 29 de miliarde de Euro în Europa.

Timpul de reacție este un factor esențial întrucât probabilitatea de supraviețuire scade pâna la 19% după 72 de ore în urma deshidratării și/sau hipotermiei care afectează victimele blocate în clădiri prăbușite și se reduce până la 34% după 19 minute în cazul persoanelor îngropate de avalanșe, ca urmare a sufocării. Problema majoră cu care se confruntă tehnologia existentă pentru căutare și salvare constă în faptul că probabilitatea de a recupera victime înca în viață este extrem de scăzută.

Se estimează că sistemul RescueCell va conduce la reducerea semnificativă a timpului de căutare în cazul misiunilor de căutare și recuperare și va avea ca rezultat găsirea unui număr mai mare de supraviețuitori și reducererea costurilor aferente. Prin urmare există o nevoie urgentă de dezvoltare a unui instrument unic, portabil, ușor de folosit, eficient din punct de vedere al costurilor, sigur și de încredere, pentru localizarea victimelor care sunt îngropate sub dărâmături sau sub zăpadă, oferind informații clare despre localizarea lor.

Tehnica algoritmului localizării prin telefonul mobil va fi testată și validată în două studii de caz - o clădire prăbușită și o avalanșă, provocate în Grecia și în Franța.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mira-telecom/mira-telecom-dezvolt-un-kit-portabil-pentru-detectarea-persoanelor-blocate-sub-ruine-i-avalane-cu-finanare-ue