EXPOZIŢIE DE FOTOGRAFIE JAPONEZĂ TOKYO – 100 DE ANI

BUCURESTI - 5 mai 2005

Comunicat tip General in Arta & Entertainment


Expoziţia: Tokyo – 100 de ani
Vernisaj: joi, 5 mai, orele 12.00
Perioada expoziţiei: 5 mai – 5 iunie 2005
Locul: Muzeul Naţional de Artă al României
Sala Rotondă Auditorium
Corp Ştirbei (Strada Ştirbei Vodă nr. 1)
Program de vizitare: miercuri-duminică 11.00-19.00


Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Japoniei la Bucureşti şi JCII Photo Salon au plăcerea să vă invite joi, 5 mai, orele 12.00 la vernisajul expoziţiei de fotografie TOKYO – 100 de ani. Deschiderea expoziţiei, al cărei curator este domnul Gheorghe Kazar, va avea loc în prezenţa doamnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României, a Excelenţei Sale, domnul Naotoshi Sugiuchi, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti şi a doamnei Mayumi Moriyama, preşedinte al JCII Photo Salon şi membră a Camerei Deputaţilor din Japonia.

Prin intermediul unui grupaj de aproape 180 de fotografii alb-negru şi color realizate în perioada 1890 - 2000 de artişti japonezi, expoziţia reflectă schimbările care s-au produs în Tokyo de-a lungul secolului al XX-lea. Fotografiile fac parte din colecţia JCII Photo Salon (Japan Camera and Optical Instruments Inspection and Testing Institute) şi au fost expuse pentru public în ultimii 10 ani la Photo Salon.
Fotografiile de la începutul secolului al XX-lea înfăţişează atmosfera oraşului prin intermediul imaginilor cu clădiri guvernamentale, parcuri sau grădini. Pentru a le face să pară mai reale, autorii colorau manual fotografiile, aspectul lor fiind de tip carte poştală. Lucrările au fost realizate de fotografi profesionişti care erau şi proprietari de studiouri foto – ei erau singurii care deţineau la vremea respectivă aparatura necesară obţinerii unor astfel de imagini.
Fotografiile realizate în perioada interbelică surprind aspecte din viaţa cotidiană a locuitorilor capitalei nipone. Imaginile cu Tokyo-ul anilor ’30 înfăţişează o ţară care se îndreaptă spre război, în timp ce după capitularea Japoniei metropola ne apare ca un oraş grav afectat, care-şi începea însă reconstrucţia. „Miracolul economic japonez”, cum a fost numită epoca de după anii ’50, este ilustrat prin fotografii caracteristice diferitelor etape de modernizare, o importanţă specială fiind acordată Jocurilor Olimpice din 1964. Portretistica este unul dintre genurile preferate de maeştrii fotografi japonezi din această perioadă, în expoziţie putând fi regăsite portrete de politicieni, scriitori, actori, muzicieni şi oameni de afaceri.
Fotografiile zilelor noastre vădesc mai degrabă un interes sociologic şi preocuparea pentru anumite probleme cu care se confruntă capitala, cum ar fi problema poluării şi a supra-aglomerării urbane. Mulţi artişti contemporani prezenţi în expoziţie – precum Ihee Kimura, Kiyoshi Sonobe sau Shigeichi Nagano – au fost influenţaţi de Yonosuke Natori (1910-1962), părintele fotojurnalismului japonez, cel care a înfiinţat „Atelierul Japonez” şi a introdus termenul de fotografie de presă în Japonia.
Partener media: Şapte Seri

* * *




Despre Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul Naţional de Artă al României,
Calea Victoriei 49-53
314 81 19
Alina Patru,
Sectia Educaţie, Relaţii Publice şi Proiecte Culturale
Telefon: 314 81 19

raluca@art.museum.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei/expozitie-de-fotografie-japonezatokyo-100-de-ani