Simpozion international: “Managementul durabil al resurselor de agregate”

BUCURESTI - 9 octombrie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Institutul Geologic al României organizează, în perioada 5-7 octombrie 2010, al 3-lea Meeting al Consorţiului de implementare a proiectului intitulat “Managementul durabil al resurselor de agregate” (Sustainable Aggregates Resource Management, acronim SARMa), finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională “Europa de Sud-Est” (www.sarmaproject.eu).

Lucrările meetingului de vor desfăşura în sediul Muzeului Naţional de Geologie din Sos. Kiseleff nr 2.
Consorţiul de implementare a proiectului este alcătuit din 15 parteneri (coordonator Serviciul Geologic al Sloveniei) proveniţi din 10 state membre UE sau partenere (Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Italia, Serbia, România, Slovenia şi Ungaria).
Proiectul are în vedere:
- coordonarea în managementul resurselor de agregate, creşterea transferului de cunoştinţe şi susţinerea factorilor decizionali, firmelor şi societăţii civile în vederea eficientizării managementului resurselor;
- dezvoltarea unei infrastructuri informatice unificate şi a unei înţelegeri comune a problematicii agregatelor, în conformitate cu directivele şi bunele practici din Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce priveşte extracţia în arii protejate, potenţialul de agregate secundare, reţelele de transport transnaţional;
- înfiinţarea unui Centru Regional privind managementul durabil al resurselor de agregate, care să deservească reţeaua transnaţională ce se doreşte a fi constituită cu acest prilej.
Rezultatele scontate prin implementarea proiectului SARMa includ, pe categorii, următoarele aspecte:
1) Locale: a) eficientizarea extracţiei agregatelor minerale pentru maximizarea beneficiilor nete şi atingerea unui ciclu de viaţă durabil al carierelor; b) adoptarea bunelor practici in domeniul extracţiei agregatelor; c) diminuarea activităţilor ilegale şi utilizarea unor baze de date pentru marcarea lor; d) promovarea reciclării ca agregate a deşeurilor miniere/industriale şi a celor rezultate din demolări.
2) Naţional/Regionale: a) dezvoltarea unor politici şi a legislaţiei care să înglobeze principiile managementului şi ofertei durabile a agregatelor; b) dezvoltarea unor strategii consistente pentru managementul durabil al resurselor de agregate şi a reciclării în regiunile/ţările Europei de Sud-Est; c) o mai mare recunoaştere a necesităţii existenţei unui plan privind oferta durabilă de agregate; d) o mai mare atenţie privind diseminarea informaţiilor către grupurile interesate sau afectate de această activitate; e) adoptarea mai largă a structurilor GIS ca suport pentru managementul şi oferta durabile de agregate. f) utilizarea de către mai multe naţiuni/regiuni a hărţilor şi bazelor de date privitoare la agregate şi a căilor de transport.
3) Transnaţionale: a) creşterea competenţelor în domeniu prin transferul de cunoaştere; b) o mai bună coordonare a politicilor în domeniul extracţiei agregatelor.

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

021/212.89.52
office@geology.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/simpozion-international-managementul-durabil-al-resurselor-de-agregate