COROANA REGINEI MARIA, EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

BUCURESTI - 19 octombrie 2011

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să anunţe faptul că în luna octombrie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, va fi prezentat publicului, un obiect de patrimoniu de excepţie - Coroana reginei Maria. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 20 octombrie 2011, ora 1100 în prezenţa domnului Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

COROANA REGINEI MARIA, EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Se marchează astfel, împlinirea a 136 de ani de la naşterea reginei Maria în data de 29 octombrie (1875). Expoziţia prezintă documente privind istoria mai puţin ştiută a coroanei reginei Maria, comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării dela Alba-Iulia. Coroanaa fost realizatăla Parisde către casa de bijuterii Falize din aur transilvănean, dându-i astfel o simbolistică aparte. Proiectul coroanei în stil bizantin, decorată cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, având ca sursă de inspiraţie coroana doamnei Despina Miliţa soţia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii dela Curteade Argeş, ţinând cont de dorinţa reginei Maria pentru a da o aură medievală înfăţişării sale. Un accesoriu neobişnuit pentru coroană sunt pandativii laterali “prependoulia” specifici diademelor imperiale bizantine.

Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic, unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt însemnele heraldice ce arată ascendenţa reginei Maria, Casa de Edinburgh. Asocierea acestora cu elemente artistice bizantine sugerează continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti. Piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale române dobândite de către nepoata reginei Victoria. De cele două medalioane sunt prinse câte 3 lanţuri de ambele părţi, reprezentând spice de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ era o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Alegerea pietrelor semipreţioase sau preţioase care au împodobit coroana a fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.

Comanda coroanei reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de către Parlamentul României, prin preşedintele Senatului, generalul Coandă şi de colonelul Drosso, din partea Regelui Ferdinand.

Coroana reginei Maria va fi expusă în Holul Central al Muzeului Naţional de Istorie a României până la sfârşitul lunii noiembrie, putând fi admirată după această perioadă în expoziţia permanentă “Tezaur Istoric”, de miercuri până duminică.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1023
Secţia Educaţie, Relaţii Publice, Marketing şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/coroana-reginei-maria-exponatul-lunii-octombrie-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei