100 de ani de la naşterea Prof. dr. Mihai Băcescu

BUCURESTI - 26 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Vineri, 28 martie 2008, se împlinesc 100 de ani de la naşterea Prof. dr. Mihai Băcescu, cel mai mare oceanolog român, timp de 24 de ani, director al Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din Bucureşti.


Cu acest prilej, la sediul Muzeului (în Amfiteatrul care îi poartă numele), începând cu orele 11,00, se va desfăşura o şedinţă omagială la care vor susţine prezentări: Dr. Dumitru Murariu – director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Prof. Dr. Teodora Maria Onciu – Universitatea “OVIDIUS“ Constanţa, Dr. Ştefan Negrea – c. s. I la Institutul de Speologie “Emil Racoviţa” Bucureşti , Dr. Modest Guţu - c. s. I la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” şi Dr. Iorgu Petrescu - c. s. II la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” .

Mihai Băcescu
(1908 – 1999)

Student şi apoi preparator al profesorului Paul Bujor - şeful catedrei de Morfologie animală din Iaşi, dr. Mihai Băcescu părăseşte definitiv Universitatea ieşeană în noiembrie 1940 şi vine la Bucureşti, unde la propunerea Dr. Grigore Antipa - directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală – este angajat ca Director al Secţiei de Ichtiologie. Ca rezultat al carierei ştiinţifice remarcabile, Dr. Mihai Băcescu este numit director adjunct al Muzeului “Grigore Antipa” (1946), iar de la data de 15 februarie 1964 devine directorul general al instituţiei, funcţie pe care o ocupă până în 1988. Dr. Mihai Băcescu este primit în anul 1942 în Societe Zoologique de France, iar din 1990 devine Membru al Academiei Române, după ce, din anul 1963, activase ca membru corespondent al aceleiaşi prestigioase instituţii.
Preocupat de studiul faunei marine de nevertebrate, dr. Mihai Băcescu a fost întemeietorul şcolii româneşti de oceanologie.
În intreaga sa carieră ştiinţifică a publicat mai multe sute de lucrări de specialitate; fundamentale pentru cercetarea nevertebratelor marine sunt cele 5 volume din “Ecologia Mării Negre”, realizate în colaborare cu un colectiv de cercetatori din cadrul Institutului Român de Cercetări Marine, sinteza cumaceelor publicată în “Catalogus Cumaceorum” (1988) ca şi capitolul dedicat Ordinului Cumacea, publicat în celebra lucrare enciclopedică Traité de Zoologie (1999), iniţiată de către Pierre P. Grassé.
Prof. Dr. Mihai Băcescu reprezintă un nume de referinţă în cercetarea biologică din România, atât în calitatea sa de director al muzeului, cât şi în cea de coordonator al Colectivului de faună al Editurii Academiei Române. Autor a trei fascicule de faună (Cumacea – fascicula 1, vol. 4/1951; Mysidacea – fascicula 3, vol. 4/1954; Decapoda – fascicula 9, vol. 4/1967), Dr. Mihai Băcescu a descris peste 350 taxoni noi pentru ştiinţă, iar ca dovadă a recunoaşterii sale internaţionale - 6 genuri şi peste 70 de specii din cele mai diferite grupe de nevertebrate şi din marea clasă a peştilor, au primit numele marelui oceanolog.

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'' este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.
Dr. Dumitru MURARIU – director general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Tel/fax: 312.88.86.

florentinap@antipa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-naturala/100-de-ani-de-la-nasterea-prof-dr-mihai-bacescu