Notar public

Definitie Notar public

Persoana specializata care are, potrivit legii, dreptul de a desfasura activitatea notariala. Legea nr. 36/1995 reglementeaza activitatea notariala. Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor, in conformitate cu legea. Activitatea notariala se realizeaza de notarii publici prin acte notariale si consultatii juridice notariale, in conditiile legii 36/1995. Notarul public este investit sa indeplineasca un serviciu de interes public si are statutul unei functii autonome. Actul indeplinit de notarul public, purtind sigiliul si semnatura acestuia, este de autoritate publica si are forta probanta prevazuta de lege. Notarul public indeplineste urmatoarele acte notariale:a) redactarea inscrisurilor cu continut juridic, la solicitatea partilorb) autentificarea inscrisurilor redactate de notarul public, de parte personal sau de avocatc) procedura succesorala notarialad) certificarea unor fapte, in cazurile prevazute de legee) legalizarea semnaturilor de pe inscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilorf) darea de data certa inscrisurilor prezentate de partig) primirea in depozit a inscrisurilor si a documentelor prezentate de partih) actele de protest al cambiilor, al biletelor la ordin si al cecurilori) legalizarea copiilor de pe inscrisurij) efectuarea si legalizarea traducerilork) eliberarea de duplicate de pe actele notariale pe care le-a intocmitl) orice alte operatiuni prevazute de lege. Notarii publici dau consultatii juridice in materie notariala, altele decat cele referitoare la continutul actelor pe care le indeplinesc si participa, in calitate de specialisti desemnati de parti, la pregatirea si intocmirea unor acte juridice cu caracter notarial. Activitatea notarilor publici se desfasoara in cadrul unui birou, in care pot functiona unul sau mai multi notari publici asociati, cu personalul auxiliar corespunzator.Prin asociere, notarul public nu-si pierde dreptul de birou notarial individual.Notarul public sau notarii publici asociati, titulari ai unui birou, pot angaja notari stagiari, traducatori, alt personal de specialitate, precum si personal administrativ si de serviciu necesar activitatii notariale.Evidenta birourilor de notari publici si lucrarile privind numirea si incetarea functiei notarilor publici se intocmesc de personalul de specialitate notariala din Ministerul Justitiei.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Notar public? Propune definitie

Poze Notar public

  • Publicitate prin GPS

    Poza: Publicitate prin GPS

  • Consultare publica

    Poza: Consultare publica

  • Training Public Speaking la Iasi - Cum cuceresti publicul?

    Poza: Training Public Speaking la Iasi - Cum cuceresti publicul?

  • Seminar ACHIZITII PUBLICE

    Poza: Seminar ACHIZITII PUBLICE

  • Vezi toate pozele despre Notar public

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Notar public.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Notar public. Definitiile termenilor despre Notar public cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Notar public, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Notar public.