Hilacul 2017, studiu de invazibilitate si invazivitate la specia de șacal auriu

Sibiu - 2 august 2017

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Hilacul sau șacalul auriu este o specie de interes comunitar. În România în sezonul trecut 2016/2017 s-au recoltat prin împușcare la nivel național peste 5000 de exemplare. Crispus monitorizeaza specia încă din anul 2008. Nu există finanțare și nici interes din partea guvernului României pentru aceste studii. Totuși acțiunile Crispus sunt cunoscute și susținute de ARBDD, partenerul nostru începând cu anul 2010 și începând cu ianuarie 2016 există dorință din partea AGVPS România pentru colaborare mai strânsă.

Hilac recoltat pe fonduri de vanatoare din regiunea Sud. Analiza biometrica la Cernica, ianuarie 2016

Hilac recoltat pe fonduri de vanatoare din regiunea Sud. Analiza biometrica la Cernica, ianuarie 2016

În perioada 1-7 august 2017 membri ai secției de ecologie ONG Crispus Sibiu organizează acțiunea de monitorizare bioacustică "Hilacul 2017" în zone umede din regiunile Centru, Sud și Sud-Est. Obiectivul principal al acestei expediții este determinarea densității speciei de hilac (șacalul auriu) utilizând metode de stimulare bioacustică în arii naturale protejate și pe lângă localitățile unde se raportează constant pagube în rândul păsărilor de curte și animalelor domestice dar și pe lângă terenuri de vânătoare unde există solicitări speciale și pagube la puietul de vânat ierbivor și la păsări de crescătorie, specii cinegetice. Acțiunea se termină în Delta Dunării unde membrii Crispus vor culege primele date de mobilitate a speciei și de comportament de hrănire a hilacilor în ecosistemul deltaic, lacustru și de coastă. Aceste date se vor recolta de la două camere video cu senzori de mișcare instalate în aprilie 2017 pe malul mării în dreptul complexului Sacalin Zătoane, o arie protejată de interes național, rezervație naturală strictă de tip avifaunistic, (categoria I-IUCN).

 Acțiunea se desfășoară cu acordul ARBDD și în cadrul protocolului de colaborare cu AGVPS România. Nu există nici un fel de sponsorizare sau finanțare pentru acest tip de acțiune, guvernul refuzând colaborarea în urmă cu câțiva ani atunci când s-au demarat aceste studii speciale. Există totuși dorință de colaborare la nivel local atât în fonduri de vânătoare din regiunea Sud dar și în Delta Dunării în zone defavorizate unde localnicii se plâng de pagube la păsări de curte. Fără o monitorizare atentă și cunoașterea exactă a densității sau efectivelor existențe această specie nu se poate vâna, managementul fiind similar cu cel al caprei negre. Hilacul face parte din Anexa Va Directiva Habitate , fiind o specie de interes comunitar. 

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/hilacul-2017-studiu-de-invazibilitate-si-invazivitate-la-specia-de-sacal-auriu