Hilacul sau Şacalul auriu se vaccineaza importiva FAKE NEWS Adevarul de Alba

Alba Iulia - 26 octombrie 2021

Comunicat tip General in ONG, Stiinta / Cercetare

La data de 25 octombrie 2021 jurnalistul Dorin Ţimonea trage un semnal de alarma in ziarul Adevarul

TITLU SENZATIONAL
Prădătorul periculos denumit şi „distrugătorul universal”. Cum îşi extinde teritoriul în România
Citeste mai mult: adev.ro/r1jcmh

Autorul isi incepe articolul cu cuvinte cheie: pradator, distrugatorul universal, pericol, vanatoare
Desi articolul contine multe adevaruri, alarma are ca scop indimidarea vanatorilor pentru a-si indeplini cotele de recolta care depasesc in unele locuri 100%. Sacalul auriu este o specie de interes comunitar asa cum este si capra neagra. Se regaseste in Anexa Va a Directivei Habitate. Corpul de control ecologic al NGO Crispus Sibiu face apel catre vanatori sa nu cada in capcana unor astfel de stiri.

Hilacul sau sacalul auriu. Foto: Alexandra Ion

Hilacul sau sacalul auriu. Foto: Alexandra Ion

 Vânătorii (Pledoarie pentru epigramă, 2007) Şi când vânatul le-a scăpat Pe ei tot o să-i întâlneşti, Când se întorc de la vânat, Cu tolba plină de poveşti. 

Victor Macarevici

Dorin Ţimonea, ziarul Adevarul:

"Şacalul auriu tinde să devină o problemă pentru fauna din România. Supranumit şi „distrugătorul universal”, animalul sălbatic este foarte periculos atât pentru fondurile de vânătoare, cât şi pentru gospodăriile oamenilor" Si continua: "Şacalul ucide aproape tot ce intalneste in cale".

Pentru o specie incadrata in Anexa Va a Directivei Habitate, la categoria "specii de importanta comunitara" pentru a carei management se cer masuri stricte de monitorizare si pentru care Romania ar trebui sa trimita rapoarte periodice Comisiei Europene, o specie strict protejata in Italia si alte tari europene, aceasta abordare neinspirata, aduce mari prejudicii.

La fiecare inceput de sezon de vanatoare sau in primavara, campaniile de presa indeamna societatea la ura fata de hilaci, iar pe vanatori ii face partasi la incapacitatea guvernului de a efectua un control letal bazat pe bun simt si respect fata de un pradator mezocarnivor cu rol ecologic extrem de important.

Deși în ultimele două sezoane de vânătoare s-au împușcat un număr de 19.396 de hilaci, populația estimată la această specie a crescut de la 12.874 pentru anul 2018 la 19.356, numărul actual, conform datelor publicate la data de 27 aprilie 2021 pe pagina de internet a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor.

În județul Arad unde nu sunt propuse cote de recoltă de către gestionar, ministerul a aprobat pentru recoltare in acest sezon de vanatoare un număr de 439 de indivizi. Printre aociațiile care trebuie să îndeplinească cote mai mari decât cele propuse sunt BMT Hunting (0 cota propusă / 50 aprobată), AV Crisius Socodor (0 propusă / 20 aprobată), AV Crișana (0 propusă / 20 aprobată), AVPS Arad (0 cota propusă / 136 aprobată), DS Arad (0 propusă / 118 aprobată).

În județul Călărași, AVPS Natural Hunting propune o cotă de 100 de indivizi, iar ministerul aprobă o cotă de 140 de indivizi, iar AC Dacia primește cotă de 65 de indivizi chiar dacă nu propune vânătoare la șacal. Alte asociații cu cote aprobate mai mari decât cele propuse sunt AV Valea Bercului, județul Satu Mare cu 20 de indivizi, cotă aprobată la o cotă propusă de 0 indivizi, AJVPS Satu Mare (cotă propusă 0 / cotă aprobată 50 de indivizi) și AVPS Brad Forest din județul Teleorman cu cotă propusă de 30 indivizi, iar cea aprobată de 50 de indivizi.

Si termina voios domnul jurnalist: "Sunt specii omnivore, vânează în principal animale mici (păsări, şoareci sau alte rozătoare) dar consumă şi hoituri şi multe vegetale, în funcţie de sezon şi habitatul pe care îl ocupă (stomacul unui exemplar împuşcat în zona Teleac, Alba, în august 2011, conţinea peste 98% porumb)."

Citeste mai mult: adev.ro/r1jcmh

Da, aceasta este o analiza macroscopica de continut stomacal facuta de ONG Crispus Sibiu impreuna cu vanatori de la AJVPS Alba, oameni cu o tinuta morala aleasa, vânatori care stiu ca sacalul prădeaza cervide sau ovine, si care mai stiu ca sacalul auriu are un rol ecologic deosebit de important, mai ales acolo unde vanătorii lasă viscerele vanatului in camp. Dar in stilul autentic de jurnalist profesionist "ati uitat" sa mentionati sursa acestei informatii.

Dragi ortaci, Crispus face apel catre voi catre cei care stiti ce rol are acest mamifer in sistemul ecologic din care face parte si care mai stiti ca sacalul auriu sau hilacul traieste in grupuri familiale nu in haite asa cum scrie acest domn. 

Vanati responsabil cu cote modeste simetrice cu cele pentru vulpe!

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/hilacul-sau-sacalul-auriu-se-vaccineaza-importiva-fake-news-adevarul-de-alba