Miere de Manuka - o situație mai lipicioasă

Timisoara - 25 iulie 2022

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Probleme la înregistrarea mărcii miere de manuka

miere de manuka manuka.ro

Producătorii de miere din Noua Zeelandă nu au reușit să obțină o înregistrare a mărcii de certificare în Regatul Unit pentru „Miere de Manuka”.

Înregistrarea mărcii a fost opusă de Asociația Australiană a Mierii de Manuka pe motiv că mierea este originară atât din Australia, cât și din Noua Zeelandă.

Disputele asupra mărcii continuă în alte jurisdicții.

În noiembrie 2019 au inceput mai multe dispute din mai multe jurisdicții internaționale cheie între producătorii de miere din Australia și Noua Zeelandă cu privire la înregistrarea „mierii de Manuka” ca marcă comercială. Disputa din Regatul Unit a fost soluționată cu Oficiul Internațional pentru Proprietăți al Regatului Unit (UKIPO) care a refuzat recent o cerere a Societății de Apelare a Mierii Manuka, cu sediul în Noua Zeelandă, pentru a proteja marca de certificare Miere Manuka.

Cererea a fost opusă de Asociația Australiană de Miere de Manuka Ltd și de producătorul local de miere, Valeo Foods UK Limited, care comercializase sub mărcile ROWSE MANUKA și ROWSE MANUKA HONEY. Părțile au depus dovezi ample și a avut loc o audiere de două zile în septembrie 2021. Martorii procesului au inclus experți din industrie, apicultori, oameni de știință și un expert în limba maori.

Reclamantul din NZ a susținut că „Manuka” nu este un nume comun în engleză în Regatul Unit și că marca solicitantului era capabilă să distingă mierea produsă în Noua Zeelandă de nectarul plantei leptospermum scoparium de orice miere produsă în afara Noii Zeelande.

Deși UKIPO a acceptat că Manuka era de origine maori, a constatat totuși că Manuka a introdus limba engleză ca cuvânt descriptiv și că publicul din Regatul Unit nu înțelegea că mierea de Manuka provine exclusiv din Noua Zeelandă. Costurile au fost acordate în favoarea asociației australiane.

Încercările de înregistrare a „Miere de Manuka” ca marcă de certificare au eșuat în Australia, Europa, China, Statele Unite și acum în Marea Britanie. În octombrie 2021 a avut loc o audiere de trei zile în opoziția depusă de Asociația Australiană a Mierii de Manuka împotriva cererii de marca de certificare în Noua Zeelandă, iar hotărârea în această chestiune este așteptată în curând. Decizia Comisiei de Apel a Oficiului European de IP din octombrie 2021 a rezumat problema cu care se confruntă solicitantul din Noua Zeelandă:

Din perspectiva publicului vorbitor de limba engleză, termenul „miere de Manuka” se referă pur și simplu la un tip de miere, precum „miere de păpădie”, „miere de pin” sau „miere de salcâm”. Ca indicație pur generică, nu îndeplinește funcția principală a unei mărci de certificare, și anume de a distinge mierea certificată de mierea care nu este astfel certificată.

Despre  manuka.ro

manuka.ro este un website dedicat mierii de manuka, o miere rară și specială, cercetată și recunoscută pentru calitățile sale naturale remarcabile.

info@manuka.ro

www.pinterest.co.uk/manuka_ro

Taguri: manuka.ro
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/orguno-com-srl/miere-de-manuka-o-situatie-mai-lipicioasa