Parchet laminat vs. parchet stratificat

BUCURESTI - 13 noiembrie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design

Parchet stratificat vs. parchet laminat – ce alegem pentru confortul nostru. Acest articol te ajuta sa ai claritate asupra celor doua tipuri de pardoseli.

Parchet stratificat vs. Parchet laminat

Parchet stratificat vs. Parchet laminat

 "Parchetul daca nu este din lemn, NU este parchet" 

Parchet pe Viata

Parchet stratificat si parchet laminat – doua tipuri de parchet pe care le ai (poate) chiar la tine acasa. Afla mai mult despre aceste doua tipuri de pardoseala.

Doar in Romania se foloseste termenul de “parchet laminat”, in restul lumii se numeste pardoseala laminata. Chiar si producatorii de pardoseli laminate folosesc acelasi termen.

Din fericire, exista si producatori de pardoseli laminate onorabili, care nu folosesc in comunicarea on-line sau off-line termenul de “parchet laminat”.

Respect pentru cei de la Egger Pardoseli care folosesc corect termenul: pardoseli laminate.

Parchetul laminat si parchetul din lemn stratificat sunt des confundate  intre ele.

Sa incepem, deci, cu elementele de baza ale acestor doua tipuri de « fatete » pentru pardoseli.

Elementele de baza ale parchetului stratificat

Parchetul stratificat este mai apropiat  prin caracteristici de parchet masiv fata de cel laminat, deoarece are in compozitie un strat subtire de furnir din lemn masiv

Datorita faptului ca straturile de lemn se suprapun perpendicular unul pe celalalt, acestea sunt mai stabile din punct de vedere dimensional fata de un parchet din lemn masiv.

Chiar si pretul mai ridicat al parchetului stratificat ne sugereaza o mai mare apropiere de calitatea lemnului de esenta tare, masiv.

Parchetul stratificat a castigat mult teren in ultimii ani, dovada stand faptul ca din ce in ce mai multi constructori, designeri si proprietari l-au ales.

Elementele de baza ale parchetului laminat

Parchetul laminat este un produs sintetic ce are imprimata o imagine de inalta rezolutie care reprezinta lemnul, pe un suport de HDF.

Producatorii de parchet laminat au raspuns la provocarea concurentei parchetului stratificat, iar acum pardoselile laminate arata chiar mai bine decat lemnul.

Au texturi asemanatoare cu ale lemnului natural, datorita unei gravari mai profunde a texturilor din compozitie. Va mai amintiti reclama de la Hornbach: “se simte ca lemnul”?

Laminatul premium de 12 mm a convins de asemenea cumparatorii sa incerce produsul in defavoarea stratificatului, si chiar au reusit.

Valoarea de vanzare a laminatului tinde sa fie deocamdata moderata, dar uneori se intampla sa depaseasca pretul unui parchet stratificat.

Compozitie

Parchet stratificat 10/14 mm

Furnir din lemn masiv cu grosimi de 2 mm, 3 mm sau 3,5 mmLemn de pin, molid, brad* sau placaj multistrat din mesteacanStrat de contrabalans din lemn

De accentuat, parchetul stratificat este realizat dintr-un furnir din lemn masiv de inalta calitate, uscat si stabilizat.

Parchetul stratificat pe suport de brad este de obicei un produs mai slab calitativ si mai ieftin.

*Bradul este o esenta de lemn cu o densitate mult mai mica fata de un pin nordic, de exemplu.

Parchet laminat 5/8/10/12 mm

Strat protector subtire (melamina) pe partea superioara, transparent, cu rol de protectie la uzuraFotografie de inalta rezolutie care reprezinta imaginea unui parchet din lemnStrat suport din HDFStrat de contrabalans

Cantitatea de lemn natural din compozitie

Parchetul stratificat este 100% din lemn

Parchetul laminat nu contine lemn natural

La noi exista perceptia ca laminatul este plastic. Acest lucru este fals.

Pret parchet stratificat vs parchet laminat

Asteptati-va sa platiti aproape la fel de mult pentru un parchet din lemn stratificat ca si pentru un parchet din  lemn masiv. Intodeauna pardoselile din lemn vor fi mai scumpe decat cele mai multe pardoseli laminate.

Pretul parchetului laminat variaza de la extrem de ieftin pentru laminat standard de 5 mm (furnir cu aspect de lemn de stejar, fag), pana la moderat de scump pentru placile cu grosimea de 8-12 mm.

Grosime parchet stratificat vs parchet laminat

    Parchet triplustratificat de 14 mm cel mai utilizatParchet triplustratificat de 9-10 mm cel mai utilizat cu stratul de lemn nobil de 2 mmParchet triplustratificat de 7 mm cu furnir de 0,6 mm

Parchetul dublu stratificat (recomandat ca parchet pentru incalzirea prin pardoseala) are de regula grosime de 10 mm.

Parchetul laminat are grosimi cuprinse intre 5-12 mm.

Parchet incalzire pardoseala

Parchetul stratificat este recomandat pentru incalzirea prin pardoseala. Parchetul dublu stratificat este mai subtire 10 mm si are un transfer termic mai bun. Trebuie subliniat ca un parchet triplustratificat este mai stabil dimensional fata de un parchet dublustratificat. Parchetul stratificat are prindere mecanica prin click. Parchetul stratificat nu degaja mirosuri sau produsi voalatili.

Parchetul laminat este si el recomandat pentru incalzire prin pardoseala, are transfer bun de caldura bun, dar care se pierde datorita montajului pe folie sau polistire. Parchetul laminat nu stim inca daca degaja produsi voalatili prin incalzirea melaminei.

Finisaj, intretinere, reconditionare: parchet stratificat vs parchet laminat

Datorita stratului de lemn masiv, parchetul stratificat se reconditioneaza. Un parchet stratificat cu stratul de lemn de 3,5 mm se poate refinisa de max. 5 ori.

Finisajele la parchetul stratificat sunt diverse, astazi producatorii de parchet stratificat ne ofera parchet periat, rindeluit, uleiat sau finisat cu lac mat, semi-lucios, lucios.

Parchetul laminat nu se poate reconditiona.

Parcheul laminat se gaseste si el cu finisaje care imita perfect lemnul, periat, valurit, mat, lucios chiar si super lucios.

Parchetul stratificat are nevoie de o atentie mai mare la intretinere. In functie de tipul de finisaj se aleg si produsele de intretinere. Astazi se gaseste detergent special pentru parchetul finisat cu lac sau cu ulei.

Parchetul laminat se intretine mult mai usor, doar prin spalare cu apa si detergent, aproape orice detergent. Putini sunt cei care au un produs de intretinere special creat pentru parchetul laminat.

Poate cel mai mare inconvenient al parchetului laminat este incarcarea electrostatica care implicit atrage praful ca un magnet.

Valoare parchet stratificat vs parchet laminat

In ultimii ani, statutul parchetului din lemn stratificat a crescut considerabil, ajungand sa fie la egalitate cu parchetul din lemn masiv.

Producatorii justifica valoarea adaugata parchetului stratificat prin costul materiei prime, finisajele elaborate, tratamentele speciale aduse lemului.

IMPORTANT: Majoritatea parchetului stratificat este produs in Europa.

Cu toate ca in din ce in ce mai multe locuinte este instalat laminat premium din categoria de 12 mm, global, parchetul laminat este considerat net inferior parchetului din lemn stratificat.

Rezistenta la apa si umiditate a aerului

Datorita dispunerii straturilor perpendicular unul fata de celalalt, parchetul stratificat este mult mai stabil dimensional si rezistent la variatiile de umiditate relativa a aerului.

Fiind din lemn, parchetul stratificat nu este rezistent la apa.

Daca respectati recomandarea producatorilor si alegeti montajul prin lipire, parchetul stratificat are mari sanse sa fie reconditionat chiar si dupa o inundatie usoara.

Laminatul este rezistent la apa moderat, dar nu este impermeabil. Daca este instalat bine, partea superioara poate fi, teoretic, un scut impermeabil. Cand apa se infiltreaza spre straturile inferioare, se poate umfla. Odata umflat, laminatul nu se va redresa. Singura solutie este sa il schimbati.

Montajul

Parchetul din lemn stratificat se poate face flotant pe folie sau polistiren, ca si in cazul parchetului laminat.

Producatorii de parchet stratificat recomanda ca si montaj de calitate montajul prin lipire, exact ca la parchetul masiv.

Parchetul dublu stratificat pentru incalzire in pardoseala se monteaza exclusiv prin lipire.

Parchetul laminat este usor de montat si ar  trebui sa puteti instala singuri, intr-o singura zi, o camera.

Zone de instalare

Puteti alege sa montati parchetul stratificat in toata casa, living, dormitoare, bucatarie, inclusiv in bai (nu in cabina de dus). Pentru cabina de dus exista alt produs despre care o sa vorbim in alt articol.

Daca alegeti sa montati parchet stratificat la subsolul casei trebuie sa faceti o buna bariera de vapori pentru evitatarea umflarii si deteriorarii parchetului.

Parchetul laminat poate fi instalat in orice camera a casei, cu exceptia camerelor foarte predispuse la umiditate, cum ar fi baile (exista parchet laminat de o mai buna calitate pe care il puteti monta in bai).

Confort

Lemnul se foloseste de sute de ani la amenajarea caselor, are caldura naturala, este placut la atingere si este o placere sa mergi descult pe un parchet din lemn. Parchetul stratificat este cald si placut. Casele unde este montat parchet stratificat au un plus de confort, argument de necontestat.

Deoarece laminatul este mai subtire decat lemnul stratificat, frigul poate trece mai usor. Montajul pe polistiren face totusi ca pardoselile laminate sa fie usor mai calduroase fata de un parchet montat pe folie, fie ea si de 5 mm.

Concluzie finala pro si contra parchet stratificat vs parchet laminat

Pro laminat

    Ieftin, pret de la 15,89 lei/mpDe departe mult mai rezistent la trafic si uzuraRezistenta la impact si presiune, rezistent la zgarieturiUsor de intretinutPractic, usor de montatRezistent la umezealaDisponibil in mii de decoruri

Contra laminat

    Greu de reciclat, arde foarte greu, de descompus nici nu se pune problemaFotografia de inalta rezolutie este repetitiva, aceeasi imagine pe fiecare lamela a pardoselii, obositor si monotonNu se reconditioneazaMontaj flotant defectuos, pe zonele de trafic folia se taseaza, chiar si polistirenul extrudat

Pro parchet stratificat

    Placile din lemn de lemn, au modele unice si personalitateStratul de lemn nobil se poate reconditionaPuteti schimba oricand culoarea si finisajulStabilitate dimensionala si rezistenta termica buna daca este montat pe incalzire in pardosealaSe simte ca un parchet masiv daca alegi montajul prin lipire

Contra parchet stratificat

    Pret de vanzare mai mare de la 119 lei/mp un parchet triplustratificat 14 mm din stejar rusticRezistenta scazuta la zgariere si amprentare, practic avem doar rezistenta esentei de lemn si a finisajuluiIntretinere usoara, dar cu produse speciale fiecarui tip de finisajNu este rezistent la umezeala constanta