Pericolul practicilor de OPTICA MOBILA

BUCURESTI - 14 decembrie 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Pericolele practicilor de OPTICA MOBILA pentru pacientii cu probleme de vedere

Având în vedere amploarea luată la nivelul întregii ţări a fenomenului denumit ’’OPTICA MOBILĂ’’, avertizăm persoanele care au probleme oftamologice asupra pericolului la care se expun în cadrul consultaţiilor efectuate în spaţii care nu corespund din punct de vedere sanitar şi care nu sunt autorizate pentru desfăşurarea de consultaţii optometrice.
Echipamentele utilizate operează optim numai în condiţii stricte, în spaţii special amenjate şi autorizate de către Ministerul Sănătăţii, altfel rezultatele consultului pot fi incorecte, prescripţiile de ochelari greşite, iar utilizarea ochelarilor respectivi poate duce la deficienţe de vedere pe termen lung, a căror remediere, dacă mai este posibilă, este şi foarte costisitoare.
De asemena, în cele mai multe cazuri, persoanele ce efectuează consultaţiile nu au pregătirea şi autorizările necesare.
Dorim să aducem la cunoştinţa conducerilor instituţiilor de stat, a primăriilor, a firmelor de stat şi private că permiţând desfăşurarea acestor activităţi de “Optică Mobilă” la sediilor lor, periclitează sănătatea persoanelor care urmează să fie consultate, fiind moral responsabile pentru cazurile în care vederea pacienţilor consultaţi a fost afectată negativ de utilizarea unor ochelari necorespunzători.
De asemenea, sesizăm Ministerul Finanţelor precum şi organele cu atribuţii de control financiar că, în multe cazuri, vânzarea ochelarilor se face fără acte, vânzătorii respectivilor ochelari fiind vinovaţi de evaziune fiscală cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Menţionăm că în accepţiunea Legii nr. 176/2000, ochelarii de vedere sunt consideraţi ’’dispozitive medicale’’, vânzarea acestora fiind strict reglementată si ea nu poate face sub nici o formă obiectul comerţului ambulant.
Efectuarea de consultaţii în spaţii neautorizate, în general la sediile aparţinind unor instituţii, firme sau chiar în pieţe agro-alimentare sau săli sportive, nu este făcută de către firmele respective din motive umanitare, totdeauna ca urmare a unor astfel de consultaţii se prescriu şi se vând ochelari de vedere, aceste firme realizând venituri majorate, dar cu riscul ca unora dintre persoanele cărora li s-au prescris ochelari să li se agraveze problemele de vedere pe care le aveau deja sau să le apară noi deficienţe ale vederii.

Despre Patronatul Optica

PATRONATUL OPTICA reprezinta interesele producatorilor, importatorilor, dealer-ilor si retailer-ilor de ochelari de vedere si echipamente optice/optometrice
PATRONATUL OPTICA
George Moisescu / Director Executiv