DECI, SE POATE!

BUCURESTI - 23 august 2013

Comunicat tip General in ONG, Politic, Energie

Raspunzand invitatiei si preocuparilor exprimate de Dl. Gheorghe NAGHIU, Presedintele C.P.R., Dna. Lucia VARGA, Ministru Delegat pentru Ape, Paduri si Pescuit in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), a acceptat sa participe in data de 22 august 2013 la o intalnire informala cu reprezentanti ai regiilor de ape, paduri si pescuit precum si reprezentanti ai organizatiilor implicate in domeniile de responsabilitate ale MMSC, la sediul Confederatiei Patronatul Roman.

DECI, SE POATE!

CONFEDERATIA PATRONATUL ROMAN (C.P.R.) isi propune sa actioneze consecvent si pe baza unui temeinic suport de cunostinte in domenii de interes deosebit pentru intregul mediu de afaceri, in sensul simplificarii, flexibilizarii si  cresterii ritmului de lucru.

Printre aceste domenii se numara CADRUL FISCAL, PROBLEMATICA SCHIMBARILOR CLIMATICE si IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI, FONDURILE EUROPENE, PIATA UNICA si consecintele pentru companiile locale.

In cadrul acestor preocupari, tematica privind protectia mediului si buna gestionare a resurselor in stransa legatura cu cea a competitivitatii si gestionarii resurselor umane si naturale  este una de maxim interes.

In contextul dezvoltarii unui real DIALOG SOCIAL si al angajarii noastre de a promova stabilitatea economica prin consultarea cu Guvernul, ne-am propus sa cunoastem obiectivele si masurile intreprinse de Executiv in domeniile mai sus mentionate inca din faza proiectarii unor politici.

            Raspunzand acestei invitatii si preocuparilor exprimate de Dl. Gheorghe NAGHIU, Presedintele C.P.R., Dna. Lucia VARGA, Ministru Delegat pentru Ape, Paduri si Pescuit in cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), a acceptat sa participe in data de 22 august 2013 la o intalnire informala cu reprezentanti ai regiilor de ape, paduri si pescuit precum si reprezentanti ai organizatiilor implicate in domeniile de responsabilitate ale MMSC, la sediul Confederatiei Patronatul Roman.

           In cadrul acestei intalniri, au fost luate in discutie o serie de teme cum ar fi:

-       Gestiunea politicii APEI pornind de la administrarea bazinelor hidrografice si responsabilizarea autoritatilor locale si a unor potentiali investitori in acest  tip de obiective;

-       Cresterea gradului de monitorizare a exploatatiilor din bazine hidrografice si albiile raurilor;

-       Utilizarea hartilor de risc in activitatea de constructii si eliberare de avize la nivelul autoritatilor locale;

-       Monitorizarea exploatarilor silvice si impactul acestora asupra cursurilor raurilor;

-       Utilizarea potentialului hidro in productia de energie verde cu   implementarea masurilor de mediu asa cum sunt prevazute in reglementarile europene;

-       Dezvoltarea de PPP, pentru valorificarea barajelor deja construite pentru crearea de unitati de productie de energie;

-       Lansarea de noi programe pentru indiguiri, noi baraje care sa ofere prilejul sistematizarii cursurilor de apa, dar si reducerea riscurilor de inundatii  de-a lungul raurilor, precum si aplicarea masurilor de prevenire a riscului pentru constructiile deja existente. Aceste proiecte vor fi gestionate in parteneriat cu administratia publica locala si vor fi deschise pentru investitii private. Vor avea prioritate in selectarea pentru finantare, zonele cu potential turistic pentru care existenta unei surse alternative de energie verde inseamna un plus de competitivitate. In acest sens, se vor organiza consultari la nivel local pentru initierea de proiecte;

-       Asigurarea de masuri care sa permita interventia in situatii de seceta dar si managementul viiturilor periculoase;

-       Crearea de oportunitati de dezvoltare de noi activitati economice si obligatii pentru companiile care utilizeaza resurse din perimetrul bazinelor hidrografice (Carierele  de pietris);

-       Gestiunea resurselor de padure pe baza unui nou COD SILVIC recent pus in dezbatere publica, act normativ care reduce riscul exploatarii abuzive si cu impact negativ asupra mediului;

-       Crearea unui cadru de alocare de avize de exploatare pentru industrii cu grad de valoare adaugata mare - industria mobilei;

-       Conditionarea autorizarii de dezvoltare a unor activitati de prelucrare care sa conduca la cresterea coeficientului de valoare adaugata a masei lemnoase exploatate, adica sa nu mai exportam materie prima, ci produse  din lemn pentru industrii prelucratoare;

-       Privatizarea activelor existente la Agentia de Pescuit si Acvacultura, in scopul de a determina atragerea de investitii si fonduri europene pentru refacerea ecosistemelor si valorificarea rationala a acestora.

 

Presedintele C.P.R. a subliniat in raspunsul sau ca, se pot identifica in cele prezentate de dna. Lucia Varga, extrem de multe oportunitati pentru dezvoltarea activitatilor existente in domeniu dar si posibilitatea crearii de noi domenii de activitate economica. Acest lucru este de mare interes pentru mediul de afaceri, nu doar in folosul propriu ci al economiei nationale si regionale.

Domnia sa a tinut sa remarce nu numai disponibilitatea pentru dialog a MMSC cat si gradul semnificativ de transparenta in activitatea decizionala.

In mod deosebit C.P.R. apreciaza faptul ca, in incheierea prezentarii sale Dna. Ministru si-a exprimat interesul de a da un caracter permanent unor consultari bi-laterale cu patronatele precum si de a lucra cu acestea in scopul  fundamentarii si promovarii de noi masuri care sa permita atingerea obiectivelor  expuse si a altora.

Partile au convenit asupra faptului ca in scurt timp colaborarea dintre C.P.R. si Ministerul Apelor, Padurilor si Pescuitului va fi detaliat prezentata in cadrul unor documente comune.

S-a inregistrat interesul comun in problematica abordata, subiecte prioritare intre autoritatea publica si sectorul privat.

Din prezentarea facuta de Doamna Ministru, s-au retinut aspecte relevante din politicile promovate de catre minister, necesitatea exercitarii functiei de reglementare si control pentru buna gestionare in interes general al resurselor naturale din aria de competenta, incurajarea si stimularea activitatilor economice de tip privat, colaborarea cu asociatiile patronale in scopul informarii reciproce si perfectionarii cadrului legislativ.

Din luarile de cuvant, din materialele prezentate, din propunerile avansate, s-a desprins concluzia conform careia C.P.R. dispune de specialisti si are in structura sa forta necesara care sa o califice ca un partener de dialog apt de a participa activ la realizarea obiectivelor ministerului, de a discuta si de a amenda motivat proiectele de acte normative cu impact fiscal sau care produc consecinte in raportul angajat – angajator.

Se poate aprecia ca dialogul a avut un profund caracter lucrativ, nu atat prin aducerea in actualitate a problemelor actuale ale I.M.M.-urilor, cat mai ales prin evidentierea aspectelor neconforme ce împiedică dezvoltarea şi consolidarea  mediului de afaceri.

 In final, s-a notat necesitatea continuarii dialogului institutionalizat la nivelul principalelor directii din structura ministerului, directii aflate in portofoliul Dnei. Ministru delegat, Lucia Ana Varga.

 

 

Gheorghe NAGHIU

Presedinte

CONFEDERATIA PATRONATUL ROMAN

Taguri: mediuGuvernexecutiv
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/deci-se-poate1