MUZEELE MINOVICI REINTRA CU ELEGANTA IN CIRCUITUL CULTURAL ROMANESC

BUCURESTI - 20 iunie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Pe 23 iunie, prietenii muzeelor Minovici marcheaza revenirea in circuitul cultural al celor doua muzee, printr-un eveniment exceptional: Noaptea de Sanziene in livada de la Minovici. Acesta este momentul cel mai vizibil din cadrul unui proiect derulat pe parcursul anului 2007 in beneficiul muzeelor Minovici si se va desfasura in gradina lor de la sosea, langa Fantana Miorita.

MUZEELE MINOVICI REINTRA CU ELEGANTA IN CIRCUITUL CULTURAL ROMANESC

“Vrem sa readucem cele doua muzee in atentia publicul bucurestean, chiar daca in momentul de fata ele necesita ample lucrari de restaurare si nu pot fi vizitate decat partial”, a declarat Georgiana Pogonaru, presedintele Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovici. “In mod special, dorim sa readucem publicul tanar catre cultura, implicandu-l in proiecte civice. Programul din care face parte Noaptea de Sanziene in livada de la Minovici este organizat cu sprijin financiar din partea Administratiei Fondului Cultural National si a numerosi sponsori carora le multumim pentru ca au ales sa sustina arta.”

Odata sositi, oaspetii serii vor fi intampinati de Sanzienele-gazda ale evenimentului imbracate in rochii create de studentii si studentele Facultatii de Arte Plastice, sectia design vestimentar, clasa Ioana Avram, impreuna cu Daniela Anton-Davo. La eveniment sunt invitate toate doamnele si domnisoarele cu numele de Sanziana pe care Asociatia le-a identificat in Bucuresti, insasi prezentatoarea serii numindu-se Sanziana Gheorghiu

Alaturi de ceilalti invitati, ele vor putea rasfoi carti despre Sanziene si despre familia Minovici, sau vor admira expozitia in aer liber Muzeele Minovici cu lucrari de pictura ale elevilor liceelor de arta Nicolae Tonitza si Dimitrie Paciurea din Bucuresti, sub coordonarea Roxanei Trestioreanu. De asemenea, vor putea privi expozitia de arta ambientala si design de lumina cu lucrari ale studentilor sectiei de peisagistica din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, coordonati de arh. Cerasela Craciun, precum si jocurile de culoare si lumina Philips Led’s See The Future!

“Noaptea de Sanziene vine o data pe an, dar magia ei si expozitiile in aer liber vor continua pe toata durata verii pentru cei care le doresc”, a declarat istoricul Adrian Majuru, de la Muzeul de Arta Populara „Doctor Nicolae Minovici”.

Castigatorii concursurilor de eseuri si pictura desfasurate in ultima luna in cadrul proiectului vor fi anuntati si isi vor primi meritatele premii in timpul evenimentului. Juriului nu i-a fost usor sa aleaga cel mai valoros eseu dintre cele 107 primite pe temele Ce mai este “cool” in cultura si Dincolo de cuvinte si cea mai reusita pictura din cele 80 realizate de elevii Liceelor Nicolae Tonitza si Dimitrie Paciurea pentru a descrie livada si imprejurimile celor doua muzee Minovici.

Seara va culmina prin spectacolul special Cantecul pamantului cu muzica lui Grigore Lese (acompaniat de Doina Lavric, Zamfira Muresan, Lorena Nechifor si Teodora Serban), si prin dansul Lilianei Iorgulescu si al Andreei Duta. Aceste momente vor fi urmate de un Performing pentru o rochie realizat de Unda Popp, profesor la sectia costum a Facultatii de Arte Plastice, impreuna cu studentii de la UNATC “I.L.Caragiale”, in regia lui Costin Anghel, dupa care creatoarea de moda Valentina Vidrascu isi va prezenta colectiile Hora si Dragaica.

Despre muzeele Minovici:

Muzeul de Arta Populara „Doctor Nicolae Minovici”, mai cunoscut drept Casa cu Clopotei, este primul muzeu bucurestean de acest gen si adaposteste o colectie impresionanta de costume de port traditional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, ceramica si icoane de sticla din Ardeal, sute de oua incondeiate din intreaga tara si, evident, celebrii clopotei de sticla din foisor, care au dat si denumirea neoficiala dar atat de raspandita a locului. Nicolae Minovici, intemeietorul acestui muzeu, l-a donat prin testament Primariei Capitalei.

La randul sau, pasionat de arta si incurajat de unchiul sau sa continue traditia familiei, inginerul Dumitru Minovici a construit intr-un stil gotic-tertiar „Muzeul de Arta Veche Apuseana 'Ing. Dumitru Minovici”, care ii poarta numele. Este o cladire armonios realizata care gazduieste o colectie de arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, picturi si raritati bibliofile. In spiritul familiei Minovici, acest muzeu a fost donat de catre fondatori Academiei Romane.

Despre Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici (www.minovici.ro)

Asociatia „Prietenii Muzeelor Minovici” este o organizatie non-profit infiintata la sfarsitul anului 2005 de catre un grup de iubitori de arta si cultura (oameni de afaceri, diplomati, ziaristi, etc) cu scopul de a reda Muzeelor Minovici stralucirea de odinioara. In prezent, asociatia numara peste 80 de membri si ureaza bun venit tuturor celor care doresc sa li se alature in acest demers in egala masura indraznet si nobil.

Despre Perfect ltd co


Nota: Deoarece intrarea in livada se face pe baza de invitatie, jurnalistii care doresc sa participe sunt rugati sa confirme acest lucru la telefoanele de mai jos.
Tel/fax: 021 311 39 30
Mobil:0744 530 583
office@minovici.ro