Piata ERP din Romania ramane in criza

BUCURESTI - 2 octombrie 2012

Comunicat tip Administrativ / Management in IT&C

Bucuresti, 2 octombrie 2012 - In contextul in care piete mult mai mature ca cea din Romania (Rusia, Polonia, Cehia, sau chiar Germania si Austria) prezinta semne clare ale unei cereri sustinute de solutii complexe de business de tip ERP , piata locala ramane in jurul acelorasi valori si nu pare a "decola" cu adevarat inainte de 2014.

Piata ERP din Romania ramane in criza
 Sunt actori care au stiut mult mai bine decat ceilalti sa profite de putinele oportunitati oferite de piata romaneasca, insa eterogeneitatea cererii si modul de abordare si contractare raman tipice unei piete slabe si in suferinta. 

Eugen Schwab, Managing Director PAC pentru Romania si Europa de Est

In 2012, cu doar 105 milioane de euro cheltuieli pentru proiecte ERP noi sau mentenanta celor deja implementate in anii anteriori, Romania dovedeste ca are unul din cele mai slabe apetituri din Europa, reflectand si modul de functionare al economiei si al administratiei publice.

 

Frustrare in sectorul public

Este, de asemenea, de remarcat faptul ca 2011 si 2012 sunt ani in care proiectele din sectorul public sau din companii controlate de Stat au generat multa frustrare, nervozitate si dezechilibre printre vanzatorii de solutii si integratorii de sisteme.

Daca in majoritatea statelor din Europa administratia publica accelereaza adoptarea solutiilor de tip ERP cu procese si functionalitati deja dezvoltate si cu referinte importante, Romania inca prefera sa dezvolte sisteme specifice, uneori in jurul unor module ERP generale fara adevarate referinte in domeniu. Asa se explica si gradul slab de modernizare a administratiei publice din Romania, precum si ineficienta si imaginea ei la nivel European.

Eterogeneitate in sectorul comercial

Pe de alta parte, sectorul comercial din Romania este spatiul unde segregarea dintre conturile (foarte) mari si restul pietei devine tot mai pronuntata. Astfel, doar amagindu-se cu privire la posibile finantari europene nerambursabile, firmele mici si mijlocii cu greu gasesc resurse pentru finantarea proiectelor ERP serioase de care in mod evident au nevoie pentru un mai bun control al afacerilor si cresterea competitivitatii.

Investitiile ERP de peste 500.000 de euro sunt relativ putine in Romania si, in consecinta, castigatorii lor se distanteaza de restul prestatorilor. 

Din punct de vedere vertical, sectoarele cu cel mai mare apetit pentru solutii de tip ERP raman cele industrial (Manufacturing) si comert (Retail & Distribution), in conditiile in care 2011 a fost un an auster pentru investitiile din utilitati, dupa multi ani de proiecte majore.

Solutii globale vs. locale

Conform rezultatelor studiului ERP Romania publicat de Pierre Audoin Consultants ( PAC ), anul 2011 nu a schimbat nici liderul pietei de software si servicii ERP (TotalSoft), nici pe cel al vanzarilor de licente si mentenanta aferenta (SAP). Este important de subliniat, insa, modul extrem de diferit de abordare a pietei din partea celor doi actori. 

Pe de-o parte, SAP, liderul absolut al solutiilor de business la nivel regional, european si mondial, ofera in Romania aproape numai licente ale unor solutii software cu referinte si aplicabilitate dovedite, cu procese bine definite si optimizate pentru fiecare tip de business. Astfel, exista sansa pentru companiile din Romania nu doar de a implementa un sistem de gestiune, dar si de a adopta know-how si best practices din segmente de piata similare de pe piete mature. Pe de alta parte, TotalSoft practic se re-inventeaza permanent pornind de la experienta importanta in dezvoltarea de sisteme de tip ERP pentru numeroase nise de piata, dovedind o agresivitate comerciala si o disponibilitate de adaptare la cerintele particulare ale prospectilor, care atrag de partea sa decizii de investitii semnificative in solutii de business.

Este de remarcat si evolutia pozitiva a solutiilor Dynamics de la Microsoft, implementate din ce in ce mai mult si de catre organizatii locale, cu sprijinul ecosistemului de parteneri care a crescut semnificativ in maturitate in ultimii 2-3 ani.

Integratori

In ceea ce priveste integratorii independenti de sisteme ERP, Romsys este incepand din 2011 cel mai important partener SAP si compania cu cei mai multi consultanti dedicati pietei locale. Astfel, bazat pe o lunga experienta, Romsys a dovedit abilitatea de a fi prezent in unele din cele mai mari proiecte locale, ultimul mare succes comercial fiind sistemul SAP care inlocuieste modulele Oracle de la Rompetrol. 

In acelasi timp, S&T si-a scazut nivelul veniturilor din integrarea solutiilor ERP in Romania (mai ales cele Oracle pe care le adoptase mai recent), insa ramane al doilea cel mai mare partener SAP in Romania, cu servicii de suport la clienti mari (de exemplu, Petrom) sau mijlocii.

Prognoze rezervate

Eugen Schwab (PAC) subliniaza ca "analizele PAC arata o foarte slaba evolutie a pietei ERP din Romania in ansamblul ei pana in 2014-2015, avand in sectorul public singurul motor de crestere potential cu volume mai mari pe proiect". 

 

Despre Pierre Audoin Consultants (PAC)

De la strategie la implementare, PAC ofera solutii obiective si pertinente la provocarile cresterii jucatorilor de Tehnologia Informatiei si Comunicatiei (IT&C).

Fondata in 1976, PAC este o firma cu capital privat, specializata in cercetare de piata si consultanta pentru piata de software si servicii IT&C.

PAC ajuta furnizorii de IT&C sa isi optimizeze strategiile oferind studii de piata cantitative si calitative, precum si consultanta operationala si strategica. Oferim suport CIO si investitorilor financiari in procesul de evaluare a furnizoriilor de IT&C si solutii; si in decizile de investitii. Institutiile si organizatiile publice deasemenea se bazeaza pe studiile noastre pentru as forma si dezvolta politicile lor de IT&C.

Pentru mai multe informatii, va rugam, vizitati www.pac-online.com

Ultimele informatii PAC: http://blog.pac-online.com

 

Pentru informatii despre articol:

 

Autor:

Eugen Schwab-Chesaru

Director General

PAC Europa de Est

e.schwab@pac-online.com

 

Contact Presa:

Claudia Nastase

c.nastase@pac-online.com

 

 

Pierre Audoin Consultants (PAC) SRL

Louis Pasteur, nr.40

Bucuresti, 050536

Tel: +40 21 410 75 80

Fax: +40 21 410 75 81

e-mail:  info-romania@pac-online.com

Web: http://www.pac-online.com

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pierre-audoin-consultants/piata-erp-din-romania-ramane-in-criza