Aderarea la zona euro: între mit şi realitate

BUCURESTI - 14 martie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate, ONG

Zona euro a cunoscut în ultimii ani o perioadă agitată. Criza financiară mondială a pus în lumină disfuncţionalităţile structurale ale construcţiei monetare europene, care nu poate răspunde provocărilor economice fără o integrare financiară, economică şi politică mai mare. Ȋn acest context, dincolo de a discuta datele de aderare, este necesar să dezbatem pertinenţa aderării României la moneda euro. Acest obiectiv îl are atelierul organizat în cadrul Eurosfat în data de 15 martie la Palatul Parlamentului din Bucureşti, de către Platforma Europeană de Dezvoltare şi Europuls, atelier intitulat „Este aderarea României la zona euro încă de actualitate?”.

Aderarea la zona euro: între mit şi realitate

Criza din zona euro a amplificat greutăţile şi durerile provocate de criza financiară din lumea industrializată. Țările nou intrate în Uniunea Europeană au angajamentul de a adera la zona euro atunci cand condiţiile sunt potrivite (acestea din urmă fiind definite în mod obişnuit sub forma condiţiilor Maastricht).

Criza zonei euro a revelat fracturi de performanţă economică între ţările membre şi un design şi aranjamente de politici inadecvate. De aceea, sunt în curs demersuri de a reforma structurile de guvernanţă (Tratatul Fiscal, six-pack, etc), de a forma o uniune bancară, care ar include un mecanism de reglementare şi suprevaghere comun, un mecanism de rezoluţiune pentru entităţi financiare aflate în mare suferinţă, mecanismul pentru stabilitate financiară şi o schemă de garantare colectivă a depozitelor. Într-un fel sau altul o uniune bancară ar trebui sa se bizuie pe aranjamente fiscale, care să permită intervenţia în cazul unor ameninţări ce pot afecta stabilitatea zonei euro. Țările nou intrate sunt vital interesate de rezolvarea crizei din zona euro întrucât sectoarele lor bancare sunt controlate în proporţie covârşitoare de grupuri străine. În plus dinamica lor economică este strâns legată de ce se întamplă în zona euro. Acesta este contextul format de anii de criză. Drept este că până la intervenţiile Băncii Centrale Europene din 2011 şi 2012 (Mario Draghi afirmând că Banca Centrală Europeană va face "whatever is needed to save the euro"), teama privind efecte de contagiune era tot mai mare. De aici a rezultat o neîncredere a noilor state membre privind calendarul aderării, care devenea incert.

O dezbatere privind aderarea a existat şi în Romania deşi autorităţile, până nu demult, au persistat în a declara ţinta 2015 ca fiind neschimbată. Alte voci au subliniat că o ţintă şi atunci când este ambițioasă, se cuvine să fie realistă. Altminteri nu poate fi o ancoră efectivă.

Lucrurile sunt într-o perioadă de flux acum. Letonia şi Lituania, care practică regimul consiliului monetar (ce leaga fix paritatea monedei naţionale de euro) fac eforturi să adere pe un "fast track", poate şi pentru că au trecut prin ajustari macroeconomice de amploare şi consideră că sunt pregatite. Polonia pare să stea în expectativă. Cehia întruneşte, poate, cel mai bine condiţiile de aderare, dar pare să prefere regimul de independenţă al politicii sale monetare şi de curs de schimb. Ungaria nu se grabeşte cu aderarea. 

O lecţie majoră a crizei zonei euro este că nu este suficient să ai convergenţă nominală, care poate fi dată peste cap de modificarea de circumstanţe. Esenţial este să se producă convergenţă reală. Din acest punct de vedere România are cale lungă de parcurs. Se poate afirma că o economie merită să aderere la zona euro dacă se respectă doua precondiţii: a/ să se fi înregistrat suficientă convergenţă economică; b/ zona euro sa-şi fi reformat cadrul instituţional şi mecanismele de funcţionare, care să îi asigure viabilitatea.

Acesta este contextul care motivează dezbaterea privind perspective ale aderării României la zona euro ce se va desfăşura în 15 martie în cadrul Eurosfat. La atelier vor lua parte domnul Florin Câțu (Economist), domnul Eugen Andreescu (Institutul de Economie Mondială), domnul Cristian Socol (ASE), doamna Aura Socol (ASE), iar discuțiile vor fi moderate de domnul Sorin Pîslaru (Ziarul Financiar) şi domnul Daniel Dăianu (SNSPA şi Platforma Europeană de Dezvoltare).

 

Daniel DăianuProfesor Economie SNSPA şi Preşdinte Platforma Europeană de Dezvoltare

Despre FUNDATIA VALENTE UMANE

Platforma Europeana de Dezvoltare este un demers care are drept scop sprijinirea companiilor romanesti pentru afirmarea in spatiul european, astfel incat politicile europene, partenerii din statele membre ale Uniunii Europene, institutiile europene sa tina mai bine seama de interesele economice ale Romaniei.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/platforma-europeana-de-dezvoltare/aderarea-la-zona-euro-intre-mit-si-realitate