Clasa, stil, echilibru

BUCURESTI - 22 octombrie 2004

Comunicat tip General in Arhitectura / Design

Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti, generatorul unui numar impresionant de arhitecti celebri, functiona pana mai ieri cu o biblioteca veche, greoaie ca flux si nepractica. Creata in urma cu aproximativ 40 de ani, utilata doar din punct de vedere functional, vechea biblioteca a Arhitecturii, era doar o sala de lectura, cu mese si scaune, fara ca studentii sa aiba acces la raft.

Toate volumele erau tinute intr-un depozit al Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti, fapt care a generat idea noii amenajari – venirea in intampinarea nevoii studentului de a intra in contact nemijlocit cu cartea.
Astfel, Fabrica de Mobila CODEX a gandit, proiectat si realizat o noua biblioteca, sponsorizata partial de producator, in care utilul si aerul vechi al cladirii sunt prezente in forma lemnului care ofera spatiului caldura, intimidate, liniste, stil.
Peretii au fost amenajati cu rafturi, cartile fiind “eliberate” din depozit si aflandu-se permanent la dispozitia cititorului. Sala de lectura, formata din alveole menite sa asigure linistea necesara studiului poate gazdui 48 de cititori simultan. Mai mult, aerul special al noii amenajari este dat de subpanta destinata studiului, realizata pe structura de metal, imbracata in lemn. Sistemul de lucru al bibliotecii este complet computerizat, iar mesele de lectura sunt amenajate special pentru instalarea computerelor si conectarea la internet. Cele mai mici detalii ale noii biblioteci au fost luate in calcul: caloriferele sunt disimulate si integrate in ansamblu prin case de calorifer si a fost amenajata o garderoba, care nu exista pana cum.
Fabrica de Mobila CODEX a folosit pentru acest proiect ambitios, interesant si, oarecum, de suflet, lemn masiv, finisat mat matasos, culoarea nuc inchis si textura conferindu-i o noblete aparte ansamblului, in deplina concordanta cu incarcatura istorica a cladirii.
Stilul noii biblioteci a Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti este post-modernist, imbinand stilul clasic vechi al edificiului cu elemente moderne, neutre si functionale.

Despre PLus Media

„Am reusit cu mult efort dar si cu bucuria implinirii, sa aduc intr-un spatiu de studiu, initial total inadecvat, inaltul spirit academic de traditie romineasca.
Am avut satisfactia de a intilni un colectiv, care, prin maniera de intelegere a domeniului decorativ, a reusit sa tansforme o intentie intr-un proiect dominat de eleganta si sobrietate, de bun gust si rafinament, sustinut de nobletea, caldura si vibratia lemnului masiv.
Si prin acest gest am reusit sa trezesc atentia semenilor mei asupra frumusetii si puritatii spiritului academic.”, declara rectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti.

Felicia Iordache
Director
PLus Media
office@plusmediacom.ro