Noutati Polirom: literatura universala

Iasi - 24 august 2004

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

• noi aparitii in colectia Biblioteca Polirom •

Noutati Polirom: literatura universala

DAVID LODGE, Cit sa-ntindem coarda? Traducere si note de Radu Pavel Gheo.

O carte pe care Graham Green o numeste "incredibil de comica".

Polly, Dennis, Angela, Adrian si ceilalti prieteni si colegi de scoala sint legati de traditie si de dogmele Bisericii Catolice, dar, in acelasi timp, simt tentatiile societatii libertine - aparitia pilulei anticonceptionale, disparitia iadului si crearea organizatiei Catolici pentru o Biserica Deschisa. In anii '60, lucrurile urmau sa se schimbe radical. Era inevitabil. Totusi... cit pot sa-ntinda coarda? Pina unde isi pot permite sa mearga? Si unde se vor opri, daca se vor opri vreodata?

David Lodge (n. 1935), reputat romancier si teoretician, dramaturg si scenarist, se numara printre clasicii in viata ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din romanele Schimb de dame (Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (Polirom, 2002, 2003) si Meserie! (Polirom, 2002, 2003). La Editura Polirom au mai aparut romanele Terapia (2002), Ginduri ascunse (2003), Muzeul Britanic s-a darimat! (2003), Vesti din Paradis (2003) si Racane, nu ti-e bine! (2004). In curs de aparitie Afara din adapost.

LAUREN WEISBERGER, Diavolul se imbraca de la Prada. Traducere si note de Dora Fejes.

Vreti sa stiti ce i se poate intimpla unei tinere angajate la o mare revista de moda newyorkeza? Cititi acest roman haios! Andrea Sachs, eroina cartii este o tinara din provincie, proaspata absolventa a uneia dintre marile universitati de pe Coasta de Est, ce obtine in chip nesperat slujba la care viseaza milioane de fete: asistenta a Mirandei Priestly, editoare de succes a revistei Runway. Desi, la inceput, crede ca a ajuns in raiul celebritatilor, printre pantofi si posete Prada, Armani sau Versace, Andrea isi da repede seama ca sefa ei este... diavolul in persoana. Terorizata de ordinele acesteia tipate prin telefon la orice ora din zi si din noapte, Andrea incepe sa se intrebe daca slujba mult rivnita nu va sfirsi prin a o ucide.

Lauren Weisberger (n. in 1977) a absolvit cursurile prestigioasei Cornell University in 1999. A fost asistenta editoriala la faimoasa revista Vogue. A debutat in 2003 cu romanul Diavolul se imbraca de la Prada, care a fost mai multe luni in fruntea listei bestseller-urilor, eroina romanului fiind comparata cu mult indragita Bridget Jones.

GAETAN SOUCY, Fetita care iubea prea mult chibriturile.
Traducere de Ana Andreescu

Romanul propune o lume vazuta prin ochii inocenti ai unei fetite, careia i-au fost impuse de-a valma cunostinte de religie, istorie si etica. Universul intreg intr-o picatura de apa, acesta este "domeniul familial" pe care se concentreaza toata suferinta posibila a omenirii. Personajul principal este aruncat in viltoarea unui univers inchis, "domeniul", si devine actor si martor al unei drame. El aspira realitatea prin toti porii, o filtreaza prin mintea lui de adolescent si ne-o infatiseaza cu ajutorul unui limbaj al inocentei luate cu asalt de toate problemele majore ale lumii: moarte, viata, iubire, durere, suferinta, morala, urit, frumos.

Gaetan Soucy a studiat fizica, literatura si filozofia. A publicat romanele Imaculata conceptie (1994), Achitarea (1997) si Fetita care iubea prea mult chibriturile (1998), incununat cu Premiul publicului si al presei la Salonul cartii de la Montréal, 1999, si Premiul Riguet al Academiei de Litere din Québec.

ALESSANDRO BARICCO, Fara singe. Traducere de Adrian Popescu

Fara singe este compus din doua secvente: prima parte, scrisa intr-un stil alert, sincopat, de western, e marcata de ororile unui razboi civil si dezvolta un scenariu terifiant al executiilor sumare de tip Far West. Nina, fetita de zece ani care asista la masacrul familiei sale ascunsa intr-o pivnita, are norocul sa fie descoperita de ferocele Tito, care, fascinat de copila, o cruta. A doua parte a romanului este o emotionanta poveste de dragoste.

Alessandro Baricco s-a nascut la Torino in 1958. In 1991 publica romanul Castele de minie, pentru care va primi Premio Campiello si Prix Médicis Étranger (1995). Cartea va fi tradusa imediat in Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia si Portugalia. In 1993 ii apare al doilea roman, Ocean Mare, recompensat cu Premiul Viareggio si care se va bucura, de asemenea, de un mare succes international. In 1994 scrie Novecento. Un monolog, povestire care va sta la baza unei piese de teatru si a unui film, regizat de Giuseppe Tornatore. In 1996 publica romanul Matase, tradus, cu mare succes, in peste treizeci de limbi, si piesa de teatru Davila Roa, iar in 1999 un alt roman, City. Cel mai recent roman al sau, Fara singe, a aparut in toamna anului 2002.

RICHARD BRAUTIGAN, In zahar de pepene. Traducere de Liviu Bleoca.

O comunitate care isi duce traiul de o simplitate extrema intr-o societate aparent postindustriala se vede subminata nu atit de o banda de rebeli ce le creaza probleme, cit de propria viziune asupra lumii. Povestea ei, spusa cu o economie de mijloace impinsa pina la ultimele limite, degaja o tristete sfisietoare, iar atmosfera si recuzita ne trimit in mod cu totul straniu la Calauza lui Tarkovski.

Richard Brautigan (1935-1984) s-a nascut in Tacoma, statul Washington. A debutat editorial in 1964 cu romanul Un general sudist de la Big Sur. In 1967 publica La pescuit de pastravi in America. In 1968 ii apare volumul de versuri The Pill Versus the Springhill Mine Disaster si romanul In zahar de pepene. In 1970 publica volumul de versuri Rommel Drives On Deep into Egypt, urmat de romanele Razbunarea peluzei (1970), Avortul: roman istoric 1966 (1971), Willard si trofeele sale la bowling: roman politist pervers (1975), Expresul Tokyo-Montana (1980), Pentru ca vintul sa nu spulbere amintirea (1982). Romanul O femeie fara noroc (1982) a fost publicat postum in 2000. In acelasi an, fiica sa, Ianthe, a publicat volumul de memorii You Can't Catch Death, un emotionant portret al tatalui sau.

GRAHAM GREENE, Consulul onorific. Traducere si note de Alexandru Vlad.
Actiunea romanului are drept fundal un oras argentinian de pe malurile fluviului Paraná, la granita cu Paraguayul, a carui singura institutie culturala notabila este un bordel. Singurii straini din oras s-au refugiat in acest colt uitat de lume in incercarea de a fugi de propriile esecuri sau tragedii intime: Eduardo Plarr, un doctor al carui tata a disparut intr-o inchisoare paraguayana; Humphries, un profesor de engleza care se complace in propria-i ratare, si Charley Fortnum, care, la cei saizeci si unu de ani ai sai, bazindu-se pe bautura si pe statutul sau discutabil de consul onorific, se iluzioneaza ca ar putea sa se insoare cu o fata de douazeci de ani din bordelul seńorei Sanchez...

Graham Greene (1904-1991). Primul sau roman, Omul de dinauntru, apare in 1929, dar, desi cartea este bine primita, succesul si prestigiul vin o data cu a patra carte, Orient Express, dupa care 20th Centory Fox a facut si un film celebru. Dupa o calatorie in Liberia, intreprinsa in 1935, autorul britanic - care s-a dovedit si un cinefil impatimit - devine critic de film la prestigioasa publicatie The Spectator, unde, in 1940, este numit redactor literar. Intre 1941 si 1943, prozatorul lucreaza pentru Foreign Office. Printre cele mai cunoscute romane ale lui Greene care au ca sursa experienta autorului in domeniu se numara faimosul Omul nostru din Havana (1958) si nu mai putin cunoscutul Americanul linistit (1955). Dintre romanele sale "devorate" de cititorii de pe tot globul mai amintim Puterea si gloria (1940), Ministerul groazei (1943), Sfarsitul unei iubiri (1951), Miezul lucrurilor (1948), Un caz de mutilare (1961), Comediantii (1966), La drum cu matusa-mea (1969), Consulul onorific (1973).

DANIEL PENNAC, Fructele pasiunii. Taducere de Iustina Croitoru.

In Fructele pasiunii - ultimul roman din saga familiei Malaussene -, intregul trib are (ne)placerea de a va invita la casatoria ciudatei Thérese, sora mai mica a lui Benjamin Malaussene, cu nesuferitul conte Marie-Colbert de Roberval, descendentul unei familii cu trecut dubios. Si, ca dovada ca uniunea nu e nici pe placul puterilor superioare, luna de miere a insurateilor se sfirseste singeros inainte de a incepe: contele isi pierde viata aruncat in gol de la etaj, iar ghicitoarea Thérese isi pierde puterile si e din greseala declarata moarta in urma unui incendiu. In nebunia generala declansata in tot Belleville-ul de dubla crima, Benjamin Malaussene, nevinovatul tap ispasitor, isi asteapta soarta, cu valiza facuta, gata sa infunde puscaria pentru ani buni. Intr-un final, nodul gordian al intrigii politiste se deznoada si intreaga familie se pregateste sa intimpine venirea pe lume a unui nou vlastar Malaussene.

Daniel Pennac (n. 1945, Maroc) este, la ora actuala, unul dintre scriitorii cei mai mediatizati ai prestigioasei edituri franceze Gallimard. Mai multe dintre titlurile sale - La capcaunii veseli (1985), Micuta vinzatoare de proza (1990), Domnul Malaussene (1995), Crestini si mauri (1996), Domnilor copii (1997, ecranizat chiar in anul aparitiei sale), Fructele pasiunii (1999) - au cunoscut tiraje de peste un milion de exemplare.

Despre Polirom

Cel mai bine vindut autor al editurii, in domeniul literaturii universale este David Lodge.
Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/noutati-polirom-literatura-universala