Poetul Serban Foarta comenteaza in mod ironic situatia politicienilor romani

Iasi - 4 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Intr-un interviu acordat numarului 15 (5-11martie) al „Suplimentului de cultura”, Serban Foarta, recentul cistigator al Premiului National pentru Poezie „Mihai Eminescu” 2004 a gasit explicatia pentru care „providentialii nostri alesi vin la putere gata obositi”:

din cauza energiei investite in campaniile electorale. „Alegerile presupun campanii indelungi electorale. Campaniile electorale presupun mari cheltuieli de energie (fizica, psihica, elocutorie), adica multa oboseala. Astfel incit providentialii nostri alesi vin la putere gata obositi! Bateriile li s-au descarcat, in mare parte, in campanie. Imaginatia le-a secat, tot in campanie. Dupa ce-si beau sampania electorala, par sleiti. Sleiti de puteri, dar nu si de putere... La care (in paranteza fie spus) parvin, de obicei, in toiul iernii (care, la noi, e ceea ce stim bine).” Veti putea citi sub titlul „Fac elogiul iremediabilei singuratati a artistului” si alte destainuiri ale poetului care refuza celebritatea: „Nici cel putin notoriu nu ma simt (pentru ca, de fapt, nu prea sint astfel).”

De asemenea, in exclusivitate pentru numarul 15 al „Suplimentului de cultura”, soprana Angela Gheorghiu pune problema valorii in cultura romana: „In arta, in cultura, in stiinta, avem oameni foarte importanti in Romania, care aproape ca nu sint bagati in seama! Poate ca este datoria presei sa ii faca cunoscuti, sa ii aduca in centrul atentiei, sa afirme valorile, nu vedetele de o zi.” Iar in dosarul intitulat „Cartea sau filmul?” Stefan Agopian, Lucian Dan Teodorovici, Alin Ionescu, Constantin Vica, Cecilia Stefanescu si Alex Savitescu povestesc despre ecranizarile lor preferate. Stefan Agopian: „Cartea sau filmul? Si, si. Motivul e simplu. De multe ori, ca sa nu spun de cele mai multe ori, dupa capodopere s-au facut filme slabe, in schimb carti oarecare au stat la baza unor filme extraordinare.”

Despre Polirom

In aceasta saptamina, „Suplimentul de cultura” contine 8 pagini in plus dedicate recentei dezbateri de la Clubul Prometheus din Bucuresti pe tema „Presa culturala: jurnalism sau act de cultura?”. Realizat in parteneriat cu Institutul Cervantes, „Editia speciala” contine opinii de Cristian Tudor-Popescu, Sorin Alexandrescu, Daniela Zeca-Buzura, Magdalena Boiangiu, Cezar-Paul Badescu, Gabriela Adamesteanu. Cunoscutul critic literar si cronicar tv, Dan C. Mihailescu, a tras concluziile dezbaterii de la Prometheus: „Noi prea vrem sa pastram pensionarii! Sintem prea obsedati de trecut, prea vrem sa-i mingiiem pe cap pe oamenii de 50-60 de ani, pe nostalgici, prea vrem sa cream legatura cu literatura din epoca de suferinta.”

Editura Polirom, IASI
B-dul Copou nr. 4, 700506 · CP 266 · Tel & Fax: 0232-214.100, 0232-214.111
office@polirom.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/polirom/poetul-serban-foarta-comenteaza-in-mod-ironic-situatia-politicienilor-romani