„Descoperirea timpurie a cancerului mi-a salvat viaţa!”

Oradea - 4 februarie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

4 Februarie este Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului. Obiectivul acesteia este ca acest concept, să intre în inimile şi conştiinţa tuturor oamenilor din lume. Azi, în întreaga lume, se acordă atenţie din ce în ce mai mare pacienţilor oncologici.

În România, numărul bolnavilor de cancer diagnosticaţi recent este de aproximativ 120 de mii şi anual mor 64-65 de mii de oameni suferinzi de această maladie. Cele mai multe cazuri sunt cele în care sunt afectaţi plămânii, intestinul gros, dar şi alte organe ale aparatului digestiv. Succesul tratării bolii canceroase depinde de recunoaşterea cât mai precoce a malignităţii.
Examinarea PET/CT reprezintă un procedeu utilizat deja la scară destul de largă, cu ajutorul căruia se pot depista diferitele leziuni maligne încă din stadii precoce. Deoarece examinarea se face pe întreg corpul, este indicată şi pentru depistarea eventualelor metastaze.

Cazul de mai jos, cu examinarea efectuată la Centrul PET/CT Pozitron-Diagnosztika – cu final pozitiv – confirmă încă o dată importanţa diagnosticării precoce a bolii canceroase.

M-am născut în anul 1946 şi mi-am pierdut ambii părinţi din cauza cancerului. Boala mea a debutat în 2006, parcă de pe o zi pe alta. Soarta a făcut să citesc undeva despre examinarea PET/CT. Cu toate că nu prezentam nici un simptom şi pentru că suferinţa părinţilor mei s-a derulat sub ochii mei, ca să mă liniştesc pe mine însumi, am decis să mă prezint la examinarea PET/CT. Peste câteva zile deja eram în sala de aşteptare pentru examinare. Atmosfera şi perso nalul m-au liniştit aşa că am trecut repede peste examinarea de altfel nedureroasă.
Rezultatul m-a surprins. Scria că la nivelul colonului existau modificări care pledau pentru malignitate. Pe imaginea PET se putea identifica o formaţiune intens hipercaptantă de aproximativ 1 cm, care probabil era legată de un polip. Medicul mi-a explicat că este absolut necesară o colonoscopie pentru a se putea lua ţesut din zona afectată sau chiar pentru îndepărtarea ei. Conform examinării histopatologice, în polipul extras exista o zonă malignă cu un diametru de 6 mm. Părea că s-a reuşit cu succes îndepărtarea formaţiunii canceroase şi chirurgul a spus că nu necesit alt tratament, doar monitorizare – la intervale de 3 luni markerii tumorali din sânge, la alte intervale colonoscopii de control. Controalele de sânge le făceam regulat, la 3 luni şi nu s-au observat modificări.
În anul 2008, rezultatul de sânge a fost neaşteptat. Valoarea markerului tumoral, CEA, a crescut de mai multe ori decât era valoarea limitelor normale. A urmat o nouă colonoscopie a cărei rezultat a fost negativ. Cu toate că asta m-a liniştit puţin, analizele de sânge făcute peste alte 3 trei luni, m-au speriat: valoarea markerilor s-a dublat faţă de ultimul rezultat! De data aceasta, am efectuat examinarea PET/CT deja la indicaţia medicului. S-a confirmat prezenţa unei tumori de 3 cm care s-a dezvoltat în ţesutul grăsos din vecinătatea colonului. Spre norocul meu, nu s-au evidenţiat alte modificări maligne în alte organe. Am urmat chimioterapie imediat şi apoi am fost operat. Medicul mi-a explicat că tumora s-a dezvoltat pe exteriorul intestinului, prin prinderea ganglionilor învecinaţi. Acest lucru nu s-a putut observa la colonoscopie, dar s-a putut vedea pe imaginea PET/CT.
M-am refăcut repede după operaţie şi azi sunt vindecat.

Despre Pozitron-Diagnosztika SRL

Centrul PET/CT din Oradea dispune de tehnologie de vârf in domeniul imagisticii şi îşi aşteaptă pacienţii în centrul oraşului într-un mediu prietenos. Centrul de diagnostic Pozitron-Diagnosztika a fost înfiinţat în principal ca instituţie din cadrul sistemului de diagnosticare medicală oncologică. Unicitatea metodei PET&CT este dată de faptul că în comparaţie cu metodele de imagistică medicală utilizate în prezent nu asigură informaţii numai în legătură cu anatomia organelor, ci şi în legătură cu metabolismul ţesuturilor. Marele avantaj al echipamentului PET/CT, faţă de procedeele anterioare de diagnosticare este reprezentat de faptul că poate identifica şi o modificare malignă de numai câţiva milimetri.
Centru de Diagnostic
Pozitron-Diagnosztika PET/CT
Oradea, B-dul Gen.Magheru nr. 1, jud. Bihor
Telefon: 0259-409-090; 0259-409-091
Fax: 0259-409-099
info@petct.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pozitron-diagnosztika-srl/descoperirea-timpurie-a-cancerului-mi-a-salvat-viata