Principalele 5 probleme ale unui bebe in primul an de viata

BUCURESTI - 23 aprilie 2020

Comunicat tip General in Sanatate

Esti viitoare sau proaspata mamica si nu stii la ce reactii sa te astepti din partea bebelusului tau nou-nascut?

copii sanatate

copii sanatate

Ei bine, afla ca si bebelusii au probleme, nu doar adultii. Si asta, imediat dupa ce iese din burtica, unde a fost tot timpul protejat si ocrotit. Imediat dupa nastere, pana la varsta de un anisor, bebe trebuie sa faca fata mediului extern plin de provocari, sa se adapteze noului mediu. Iar mamica este cea care ii poate oferi alinare si confort in momentele grele. 

De aceea, e bine sa cunosti care sunt problemele cu care se poate confrunta bebelusul tau in primul an de viata, pentru a lua toate masurile necesare. 

Iata care sunt principalele sase probleme cu care bebe se confrunta pana la varsta de un an:

Disconfort termic

Imediat dupa nastere bebe va lua contact cu mediul exterior, cu senzatiile de caldura sau frig, caci temperatura de afara nu este la fel cu cea din burtica. Pentru a observa mai bine adaptarea bebelusului la noul mediu, trebuie doar sa testezi extremitatile corpului lui, manutele si piciorusele. La caldura prea mare pot aparea reactii ca transpiratie, roseata, agitatie, putand face chiar febra. In schimb, daca ii este frig, i se poate invineti pielea sau unghiutele, iar extremitatile vor fi reci. Medicii pediatrii recomanda ca temperatura camerei bebelusului sa nu fie mai mare de 23-24 de grade Celsius, in functie de copil. De asemenea, nivelul de umiditate este important, el trebuie sa ofere un nivel mediu de confort. Astfel, in functie de manifestarile bebelusului tau ia masurile care se impun.

Sunete si lumina puternica

O alta problema care il va deranja pe bebe imediat dupa venirea pe lume vor fi sunetele stridente, el fiind obisnuit in special cu cel al mamei. Pentru ca in burtica bebe nu aude perfect sunetele, este recomandat ca persoanele din jur sa nu ridice vocea sau sa faca zgomote prea mari. Il vor speria si agita pesta masura pe bebelus.

O alta noutate pentru nou-nascuti este lumina. Pentru ca in burtica nu exista alumina sau o percepe, insa destul de slab, la interactiunea cu lumina de afara bebelusul poate sa inchida ochii, pentru a-i proteja de lumina invadatoare.

Pentru a-ti proteja bebelusul de aceste reactii, trebuie sa faci trecerea catre aceste noutati din viata lui treptat. In orice caz, doar prezenta ta il poate linisti.

Colici

Colicii sau durerile de burtica sunt cele mai intalnite probleme cu care se confrunta majoritatea bebelusilor. Se estimeaza ca un bebelus din patru se confrunta cu astfel de dureri abdominale. Iar reactiile sunt dintre cele mai diferite. Un bebelus, chinuit de colici poate plange isteric din senin, isi strange corpul ca atunci cand era in burtica, se foieste, poate fi agitat sau letargic, tin pumnii inclestati, iar alaptarea poate fi dificila din cauza durerilor. In astfel de situatii mamica trebuie sa se consulte cu medicul pediatru pentru tratament corespunzator. Exista nenumarate metode, remedii care il pot calma si reduce dureri provocate de colici, de la infasat, tinut pe burtica mamei, pana la ceaiuri si picaturi speciale.

Mancare insuficienta

In primul an, doi de viata sau macar sase luni de zile, daca este posibil, bebelusul trebuie sa fie alaptat la san. Daca bebelusul nu se hraneste corespunzator poate avea manifestari urate. Poate fi extrem de plangacios, agitat si morocanos. Daca laptele este insuficient copilul incearca in continuare sa suga, sa traga cu putere, va fi agitat si nemultumit. Ca urmare, nu va dormi bine sau deloc dupa masa. Trebuie sa stii ca alaptarea poate fi dificila, unii bebelusi invata mai greu sa suga, iar alaptatul poate deveni un chin si pentru mama. Insa, astfel de lucruri se invata in timp. Daca nu gasesti o rezolvare, consulta pediatrul, observa cum se dezvolta bebe si ai grija de starea lui de sanatate.

Probleme pot sa apara si cand incepi diversificarea, cand pot sa apara alergiile la alimentele nou introduse, insa aceeasi diversificare la bebelus poate sa ajute la obtinerea satietatii bebelusului, daca laptele matern nu ii e suficient. 

Aparitia dintilor

Eruptiile dentare sunt o alta problema cu care se confrunta bebelusii pana la varsta de un an. Insa de la aparitia primului dintisor bebelusul este incercat de o multime de senzatii neplacute, precum: mancarimi, dureri, usturimi, stari de nervozitate si nesomn. Uneori, doar mamica poate fi alinarea lui, sau poti incerca diferite produse existente pe piata, precum geluri sau inele de rontait.

Ia aminte la manifestarile bebelusului tau si ofera-i protectia de care are nevoie. 

Tu esti singurul lui sprijin, iar dragostea ta este cea mai importanta.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/pr2advertising3/principalele-5-probleme-ale-unui-bebe-in-primul-an-de-viata