1000 de zile fără accidente de muncă la Medgidia Lafarge Romcim investeşte în protecţia muncii

BUCURESTI - 29 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

Lafarge Romcim sărbătoreşte împlinirea la uzina din Medgidia a 1000 de zile fără accidente de muncă, evenimentul având loc în acelaşi interval în care grupul Lafarge anunţă întărirea angajamentului sau privind responsabilitatea socială faţă de proprii angajaţi prin semnarea unui acord la nivel international cu trei federatii sindicale: FITBB (Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Industria Lemnului şi Construcţiilor), ICEM (Federaţia Internaţională a Sindicatelor din Chimie, Energie, Mine şi Alte Industrii) şi FMCB (Federaţia Mondială a Organizaţiilor din Industria Construcţiilor şi Lemnului). Performanţa uzinei din Medgidia este rezultatul unui efort individual şi de echipă în acelaşi timp, totalizând 2.748.000 de ore efectiv lucrate în siguranţă de cei aproximativ 500 angajaţi şi tot atâţia colaboratori din cele 30 de firme subcontractoare cu statut permanent.

Lafarge Romcim înţelege că acordând caracter prioritar sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă dovedeşte responsabilitate faţă de proprii colaboratori. Uzina din Medgidia a investit aproximativ 400.000 EURO în ultimii
3 ani, în tehnică, aparatură şi echipamente de protecţie a muncii, precum şi în acţiuni specifice pentru schimbarea atitudinii şi comportamentului fiecărui angajat şi subcontractor.

Din anul 1997, fabricile de ciment Lafarge au beneficiat de acţiuni integrate de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, potrivit Sistemului de Management al Sănătăţii şi Securităţii Muncii aplicat de Grupul Lafarge: controale medicale periodice pentru angajaţi, asigurarea echipamentelor de protecţie a muncii, îmbunătăţirea căilor de acces la uzine, instruirea personalului, analizarea accidentelor, auditarea periodică a locurilor de muncă şi formarea contractanţilor în domeniul siguranţei la locul de muncă în scopul alinierii acestora la standardele Lafarge.

Acţiuni specifice

Sistemul de Management al Sănătăţii şi Securităţii Muncii implementat în Lafarge Romcim cuprinde următoarele domenii de intervenţie: Leadership şi implicarea managementului societăţii, Analiza mediului şi a condiţiilor de muncă din siteuri, Prevenirea şi controlul riscurilor, Training şi comunicare.

Din anul 2003, în cadrul campaniei de informare şi conştientizare “SCUT” (Siguranţă, Competenţă, Unitate, Transparenţă), derulată după o metodă “Du Pont”, au fost realizate aproximativ 230 audituri de securitate pentru identificarea, raportarea, analiza şi evidenţierea incidentelor; campania de conducere în siguranţă a autovehiculelor; evaluarea riscurilor la locurile de muncă; implicarea contractanţilor în acţiunile de securitate Lafarge prin instruiri, testări, control şi coordonare a activităţii - toate aceste acţiuni antrenând în totalitate personalul uzinei.

Priorităţile Lafarge Romcim legate de securitatea muncii în anul 2005 vizează activitatea de curăţare a silozurilor, activităţi de demolare, deplasarea cu autovehiculele, reducerea riscului de cădere de la înălţime şi a celui de electrocutare.

Pentru a marca această performanţă în domeniul sănătăţii si securităţii muncii la uzina Medgidia s-a desfăşurat în data de 20 septembrie „Ziua Siguranţei la Locul de Muncă”, manifestare constând într-o serie de evenimente specifice la care au luat parte, alături de angajaţii uzinei şi managementul societăţilor Lafarge în România, Doamna Mariana Basuc, Inspector General de Stat în cadrul Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Domnul Dumitru Moinescu, Primarul Municipiului Medgidia, reprezentaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa.

Despre Prais Corporate Communications

Grupul Lafarge este lider mondial în domeniul materialelor de construcţii, fiind prezent din 1997 pe piaţa românească. Operaţiunile sale sunt reprezentate de LAFARGE ROMCIM, LAFARGE AGREGATE BETOANE, LAFARGE ARCOM GIPS precum şi de activităţile partenerilor acestuia în domeniul materialelor pentru acoperişuri. Operând în 75 de tari şi având 77.000 angajaţi, Grupul Lafarge a înregistrat în anul 2004 o cifră de afaceri de 14,4 miliarde Euro. Misiunea tuturor diviziilor sale (ciment, agregate şi betoane, gips sau materiale pentru acoperişuri) este de a oferi produse şi materiale inovatoare menite a îmbunătăţi calitatea şi confortul vieţii oamenilor.
Departamentul Comunicare
LAFARGE ROMCIM
TEL 021-315.09.36
FAX 021-312.09.45
comunicare@lafarge.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prais-corporate-communications/1000-de-zile-fara-accidente-de-munca-la-medgidialafarge-romcim-investeste-in-protectia-muncii