LAFARGE ÎŞI ÎNTĂREŞTE ANGAJAMENTUL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ LA NIVEL MONDIAL PRIN SEMNAREA UNUI ACORD CVADRIPARTIT CU FEDERAŢIILE SINDICALE INTERNAŢIONALE

BUCURESTI - 29 septembrie 2005

Comunicat tip General in Social

Grupul Lafarge, FITBB (Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Industria Lemnului şi Construcţiilor), ICEM (Federaţia Internaţională a Sindicatelor din Chimie, Energie, Mine şi Alte Industrii) şi FMCB (Federaţia Mondială a Organizaţiilor din Industria Construcţiilor şi Lemnului) au semnat la Paris un acord internaţional privind responsabilitatea socială a Lafarge şi relaţiile sociale internaţionale care se aplică în cele 75 de ţări în care cei 77.000 de angajaţi ai Grupului îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit valorilor şi practicilor Grupului Lafarge înscrise în principiile sale de acţiune încă din 1977 şi ca o continuare a semnării Global Compact al Naţiunilor Unite la începutul anului 2003, acest acord consacră angajamentul Grupului în ceea ce priveşte responsabilitatea socială prin dialogul cu partenerii sociali internaţionali.

În acest acord Lafarge îşi reafirmă voinţa de a asigura în întreaga lume respectarea următoarelor drepturi sociale fundamentale definite de convenţiile OMM (Organizaţia Mondială a Muncii):
-Nerecurgerea la munca forţată;
-Absenţa discriminării la locul de muncă;
-Nerecurgerea la munca copiilor;
-Libertatea de asociere şi dreptul la negociere colectivă;
-Salariile minime;
-Timpul de lucru;
-Sănătatea, siguranţa şi condiţiile de lucru;
-Dezvoltarea competenţelor.

Un grup de referinţă alcătuit din reprezentanţi ai conducerii Lafarge şi ai federaţiilor internaţionale semnatare se va reuni cel puţin o dată pe an pentru a asigura procesul de monitorizare şi va elabora un raport anual care va fi făcut public. Acest acord a fost încheiat pe o durată nedeterminată.

Christian Herrault, Director General Adjunct pentru Resurse Umane şi Organizare al Grupului,
a declarat: „Lafarge este convinsă că nu există performanţă economică durabilă fără progres social şi protecţia mediului. Astfel, dincolo de beneficiile economice, dimensiunile umane, sociale şi de mediu sunt complet integrate în programele de performanţă şi procesele manageriale ale Grupului nostru. Încă de la crearea sa, Grupului a afirmat locul oamenilor în centrul preocupărilor sale, iar semnarea acestui acord reprezintă o nouă etapă în dialogul nostru social”.

Anita Normark, Secretar General al FITBB, şi-a exprimat mulţumirea faţă de angajamentul asumat de Lafarge de a aplica drepturile sociale internaţionale în toate locaţiile pe care le deţine în întreaga lume. „Valoarea adăugată a acestui acord încheiat cu Lafarge constă în reţeaua de sindicate de care dispune fiecare dintre cele trei federaţii la nivel internaţional, ceea ce permite urmărirea aplicării acestuia”.

„Suntem foarte încântaţi de angajamentul Lafarge de a asigura respectarea unor standarde ridicate în ceea ce priveşte responsabilitatea socială în toate locaţiile sale, fie că este vorba de drepturile angajaţilor, recunoaşterea sindicatelor, mediu, sănătate şi siguranţă sau orice alt principiu internaţional recunoscut”, a comentat Fred Higgs, Secretar General al ICEM”.
Stefaan Vanthourenhout, Preşedintele FMCB, consideră că acest acord reprezintă o investiţie solidă în dialogul social. „Dialogul social între sindicatele noastre şi Lafarge va duce la creşterea productivităţii şi astfel la îmbunătăţirea competitivităţii companiei”.


Informaţii suplimentare:

FITBB – Federaţia Internaţională a Lucrătorilor din Industria Lemnului şi Construcţiilor – este
o federaţie mondială de sindicate care reuneşte peste 10,5 milioane de membri în 281 de sindicate din 125 de ţări ale lumii. Membrii provin din industria construcţiilor, materialelor de construcţii, lemnului, silvicultură şi industriile conexe.

ICEM – Federaţia Internaţională a Sindicatelor din Chimie, Energie, Mine şi Alte Industrii – este
o federaţie mondială a sindicatelor din industria produselor chimice, energie, minerit şi industriile proceselor conexe, inclusiv industria cimentului, sticlei şi ceramicii. Această federaţie reuneşte 425 de sindicate din 121 de ţări, care reprezintă în total interesele a aproximativ 20 de milioane de lucrători din aceste industrii.

FMCB – Federaţia Mondială a Organizaţiilor din Industria Construcţiilor şi Lemnului – reprezintă interesele a 1,5 milioane de lucrători din construcţii şi industria lemnului, care sunt organizaţi în 55 de sindicate din 41 de ţări din lume.

Despre Prais Corporate Communications

Lafarge, lider mondial în domeniul materialelor de construcţii, ocupă poziţii de vârf cu fiecare dintre diviziile sale: Ciment, Agregate şi Betoane, Materiale pentru Acoperişuri, Gips. Grupul are 77.000 de angajaţi şi este prezent în 75 de ţări. În 2004, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 14,4 miliarde de euro. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi www.lafarge.com.


Stéphanie Tessier:
33-1 44-34-92-32

stephanie.tessier@lafarge.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prais-corporate-communications/lafarge-isi-intareste-angajamentul-de-responsabilitate-sociala-la-nivel-mondial-prin-semnarea-unui-acord-cvadripartit-cu-federatiile-sindicale-internationale