A murit, la 66 de ani, profesorul Radu Orac, Cetăţean al Fălticeniului

Falticeni - 26 iulie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Prezenţă permanentă la activităţile culturale din municipiul Fălticeni şi luptător înverşunat pentru cauza istoriei culturale locale, profesorul pensionar Radu Orac a părăsit această lume la sfârşitul săptămânii trecute.

A murit, la 66 de ani, profesorul Radu Orac, Cetăţean al Fălticeniului

Născut în 1938, la Fălticeni, a absolvit în 1963 Facultatea de Arte Plastice Bucureşti, la clasa profesorului Viorel Mărginean, după care a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", secţia Muzeologie. A lucrat ca profesor la Liceul "C. Negruzzi" Iaşi şi a colaborat la emisiunile culturale realizate de Radio Iaşi.
A expus prima dată la Iaşi, în 1968, după care şi-a etalat lucrările la Casa Armatei din Iaşi (1970), Muzeul "Ion Irimescu" Fălticeni (1986), Liceul "C. Negruzzi" Iaşi (1995), Galeria de Artă a Muzeului "Ion Irimescu" (1998). Lucrări semnate R. Orac fac parte din colecţii din Franţa, Anglia, Italia, Grecia, Israel, Venezuela. În ţară, semnătura profesorului Orac înnobilează lucrările personale expuse la Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului, Muzeul "Mihail Sadoveanu" Iaşi, Arhivele Statului, Muzeul Şcolii Ieşene, Muzeul "Ion Irimescu", Muzeul Apelor şi Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, Muzeul comunei Boroia, Muzeul de Istorie şi Etnografie al comunei Baia.
Radu Orac a fost şi un bun violonist, pianist, chitarist, prezent cu miniconcerte la expoziţiile de artă organizate de muzeele fălticenene. Viorile cu care a concertat, în număr de 37, sunt construcţie proprie, iar sunetul aparte al acestora demonstrează talentul de lutier al profesorului Orac. Valeriu Sluşaru, vicepreşedintele Societăţii "Cultura Fără Frontiere" îl caracteriza, cu ocazia vernisajului unei expoziţii de pictură, ca "un om de înaltă valoare culturală de o înaltă ţinută ştiinţifică şi morală. Profesorul Radu Orac este un pictor deosebit, este un om deosebit prin modestia aproape supărătoare, este un om care este extraordinar de muncitor, căruia nu-i ajung 24 de ore din 24. Permanent mai are ceva de făcut. Radu Orac umbla în urmă cu 12 ani prin librăriile ieşene pentru a cumpăra din puţinii bani pe care îi avea cărţi şi a le dona în afara graniţelor ţării."
Căutând permanent să facă ceva nou, Radu Orac a inventat o metodă de scriere mai rapidă decât stenodactilografia, metodă pe care o utiliza frecvent.
După pensionare, Radu Orac a renunţat la localitatea unde a îndrumat paşii spre frumos a mii de elevi şi s-a întors la locurile natale, preocupat mereu de căutarea a ceva nou despre personalităţile ce şi-au purtat paşii prin Fălticeni şi cu dorinţa de a completa patrimoniul cultural al oraşului. Casa părintească de la Fălticeni a transformat-o în sediu pentru filiala locală a "Societăţii Cultura Fără Frontiere".
Grigore Ilisei, scriitorul ieşean cu rădăcini în ţinutul Fălticeniului, îl caracteriza în urmă cu un an: “Radu Orac, fălticeneanul cu silueta părelnică flănind cu grăbire şi fără să ostenească, mereu în cautarea a ceva esenţial şi vital, cu spatele putin aplecat de povara tuturor utopiilor şi himerelor lumii, e un visător din familia Miroiu, eroul lui Mihail Sebastian din . Dar omul, al carui cap ai impresia că-i toată vremea în nori, e, în acelaşi timp, un ins cu picioarele pe pamînt, un luptător din linia întii. Ceea ce-l mînă în luptă e iubirea lui pătimaşă pentru cultură, care, la urma urmelor, este în firea lucrurilor pentru un fălticenean, adică un locuitor al celui mai bogat în zăcăminte culturale oraş al României. Desigur, afirmaţia are acoperire, dacă avem în vedere dimensiunea urbei de pe Şomuz şi numărul mare de spirite dăruite acestei ţări. Dragostea lui Radu Orac pentru oraşul său natal l-a ţinut legat ombilical toată viaţa de Fălticeni”.
Primăria municipiului Fălticeni a pierdut un colaborator voluntar, un Om care, cu sacrificii fizice şi materiale, a încercat şi de multe ori a reuşit să dea culturii locale patina propriei spiritualităţi. Dumnezeu să-l odihnească şi fie ca prin viorile lăsate acestei lumi să primim semne că Profesorul Orac veghează în continuare asupra culturii fălticenene.

Despre Primaria Municipiului Falticeni

Mass-media
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-falticeni/a-murit-la-66-de-ani-profesorul-radu-orac-cetatean-al-falticeniului