Fălticeniul aşteaptă încă 13 miliarde de lei pentru neutralizarea "bombei" de la METADET

Falticeni - 9 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Primăria Municipiului Fălticeni aşteaptă un răspuns din partea Administraţiei Fondului Naţional de Mediu legat de cele 13 miliarde de lei solicitate la sfârşitul anului 2003, pentru finalizarea neutralizării substanţelor periculoase existente încă în depozitul ACH al fostei METADET S.A.

Autoritatea amintită a analizat cererea municipalităţii şi a propus o soluţie de finanţare, suma de 13 miliarde urmând a fi asigurată 50% de către Fondul Naţional de Mediu şi 50 % din fonduri externe. Responsabilitatea întocmirii unui proiect de finanţare pentru fondurile europene cade în sarcina Institutului de Cercetări Chimice (ICIM) Bucureşti.
Programul pilot de neutralizare a cianurilor de pe platforma fostei unităţi chimice şi a celor existente în depozitul ACH a dat rezultatele scontate dar, cele 5 miliarde de lei alocate de către Guvernul României în mai 2001 nu au fost suficiente pentru a acoperi volumul de lucrări necesare finalizării lucrării.
Alocarea celor 5 miliarde de lei a avut la bază raportul din aprilie 2001 al Subcomisiei pentru administraţie publică , amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Parlamentului României, subcomisie care a constatat la faţa locului problemele legate de depozitarea acetoncianhidrinei şi a propus Guvernului României alocarea în regim de urgenţă a fondurilor necesare executării operaţiunilor de analiză a substanţelor toxice din rezervoare şi neutralizarea acestora.
Propunerea comisiei a fost făcută pentru una dintre cele trei soluţii de neutralizare prezentate de firmele ICPAO Mediaş, IPROCIM Tg Mureş şi SC Institutul Politehnic SRL Iaşi, de 10miliarde lei, 13 miliarde lei respectiv 5 miliarde lei.
Soluţia agreată în primă fază – a SC Institutul Politehnic SRL Iaşi-, de depozitare a substanţelor în pat de nămol în Staţia de Epurare a municipiului, nu a primit acceptul Ministerului Mediului, făcând astfel insuficiente cele 5 miliarde de lei pentru efectuarea lucrărilor conform noii soluţii (hiperclorit şi diluţie 1/1000 cu apa menajeră a oraşului).
Cu speranţa în alocarea unor sume care să suplimenteze banii veniţi de la Guvernul României, autorităţile locale au abordat lucrările care trebuiau să se deruleze conform caietului de sarcini, respectiv au fost efectuate: neutralizarea platformei staţiei chimice şi a 140 m.c. acetocianhidrină.
Conform Hotărârii de Guvern 479/2001, decontarea lucrărilor efectuate de contractant – SC CONSTAR SA s-a făcut în baza situaţiilor de lucrări anexate la facturi. Plăţile s-au făcut la sfârşitul fiecărei faze, cu încadrarea în sumele prevăzute în Hotărârea de Guvern 479/2001. Lucrările au fost avizate de către Inspectoratul de Protecţia Mediului Suceava.
Suma de 5 miliarde de lei alocată în mai 2001 de către Guvernul României, a constituit obiectul verificării de către Camera de Conturi Suceava – Direcţia de Control Financiar.
Controlul, prin descărcarea Primăriei Fălticeni de gestiunea anului 2001, a confirmat că banii acordaţi de Guvernul României au fost utilizaţi cu destinaţia prevăzută, respectiv neutralizarea substanţelor periculoase existente pe platforma industrială a fostei SC METADET SA.

Despre Primaria Municipiului Falticeni

Compartiment mass-media
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro