Daniel Thellmann va fi prezent la Întâlnirea saşilor din Biertan sub motto-ul: ’Peste graniţe, uniţi’

Medias - 24 august 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

În judetul Sibiu, la Biertan, va avea loc, sâmbătă 17 septembrie a.c. a XV-a întâlnire a saşilor de pretutindeni sub motto-ul: ’Peste graniţe, uniţi’.

Localitatea Biertan, situată în inima ţării vinului, la vechiul sediu episcopal lutheran, cu una din cele mai frumoase cetăţi bisericeşti din Transilvania, va sărbători în 17 septembrie a.c. întâlnirea anuală a saşilor de pretutindeni.

Pentru cei care doresc să se bucure de dans, muzică, expoziţii şi parada costumelor populare, dar şi de vizita în cetatea care datează din timpul domniei lui Matei Corvin, Biertanul se află la 9 km faţă de şoseaua Mediaş – Sighişoara, din localitatea Şaroş pe Târnavă şi va fi gazda celor peste 1500 de persoane, venite din toată ţara şi străinătate.

Cu o punctualitate săsească toate activităţile vor începe conform programului celei de a XV-a ediţii a întâlnirii saşilor de pretutindeni, care nu s-au abătut de la credinţă şi popor.

Anul trecut s-au împlinit 270 de ani ai landlerilor în Transilvania.

De la 8.30, invitaţii din Biertan vor servi prăjituri şi cafea, vor cumpăra insigne (fără de care nu vor intra în incinta cetăţii) şi obiecte de artizanat, cărţi, programe şi afişe.

În prezenţa oaspeţilor din partea Consiliului Judeţean Sibiu, a primăriilor din judeţ şi a invitaţilor din Germania, Austria, Elveţia precum şi din Bucureşti, Cluj, Bistriţa şi Braşov, la ora 10.00, în Biserica evanghelică va începe slujba religioasă.

La ora 13.00 în centrul comunei se va desfăşura ca în fiecare an, parada portului săsesc. Pe acorduri de fanfară, tineri şi vârstnici, îmbrăcaţi în costume tradiţionale au parcurs Piaţa mare din Biertan se vor opri în faţa Primăriei, unde se vor prezenta dansurile populare săseşti din Transilvania.

În acest an au fost invitate şi fanfare şi grupuri de dansuri din Austria şi Germania.

Vor fi spectacole de teatru, dar şi expoziţie de artă fotografică a FDG Cluj Napoca.

Printre personalităţile de marcă ce vor vizita Biertanul se vor enumera: Volker Dürr – preşedintele Asociaţiei saşilor transilvăneni din Germania, Volker Petri – preşedintele Asociaţiei saşilor transilvăneni din Austria, Ovidiu Ganţ - deputatul FDGR.

Sunt aşteptaţi invitaţi de la Ambasada Germania, Austriei, Elveţiei, de la Consulatul German, de la Guvernul Austriac.

Primarul Mediaşului, Daniel Thellmann va fi prezent la Biertan în calitatea de vicepreşedinte al FDG Transilvania, alături de primarul Sibiului Klaus Johannis, şi Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

După decembrie '89, Forumul German din România şi Forumul Regional German din Transilvania a organizat cu regularitate întâlnirea, încercând să păstreze vii tradiţiile unei etnii care în ultimele decenii a scăzut vertiginos numeric. Saşii au fost aduşi din nordul Germaniei de regii Ungariei, începând cu secolul al XII-lea, pentru a coloniza zone depopulate ale Regatului Ungar, inclusiv din Transilvania.

Despre Primaria Municipiului Medias

Biertan
Antonela Sofia Barbu

ofiter imagine