’’ Nu mai vrem poluare, vrem o viaţă ca o floare!’’ acesta a fost mesajul celor din piaţa din faţa Primăriei Mediaş

Medias - 28 aprilie 2005

Comunicat tip General in Administratie Publica

În data de 27 aprilie 2005, orele 16.00, Primăria municipiului Mediaş a organizat în piaţa din faţa primăriei o dezbatere publică cu tema: ’’NU lăsa poluarea din regiunea Mediaşului să-ţi dirijeze VIAŢA!’’

’’ Nu mai vrem poluare, vrem o viaţă ca o floare!’’ acesta a fost mesajul celor din piaţa din faţa Primăriei Mediaş

În data de 27 aprilie 2005, orele 16.00, Primăria municipiului Mediaş a organizat în piaţa din faţa primăriei o dezbatere publică cu tema: ’’NU lăsa poluarea din regiunea Mediaşului să-ţi dirijeze VIAŢA!’’

La această acţiune au participat peste 1000 de persoane: consilieri locali, consilieri judeţeni, primari din regiunea Mediaşului, Valea Târnavei Mari, profesori, medici, elevi.
Sonorizarea a fost asigurată de Nova Sound, iar mediator dezbatere a fost Mircea Hodârnău de la postul ’’Radio Ring’’

I. Intervenţii:

1.Primar Daniel Thellmann: cuvânt de deschidere
2.Băcilă Maria – reprezentant fundaţie ecologie
3.Neagu B. Miron – consilier PSD, iniţiator proiect de hotărâre ’’Neacordare aviz de mediu pentru Sometra’’
4.dl. Moldovan - vicepreşedinte Consiliului Judeţean
5.Helge Fleischer- şef de cabinet al deputatului FDGR Ovidiu Ganţ
6.Pridon – Axente Sever (caz particular)
7.Aurel Chişiu – Axente Sever (caz particular)
8.Tarnu – Târnava (caz particular)
9.prof. Ioan Chindea – Liceul Axente Sever
10.dr. Alexandru Bălin (generalist)
11.dr. Ioan Câmpean (pneumolog)
12.dr. Pătârniche (pediatru)

Interpelări:
1.prof.Bădulescu Sorin
2.ing. Dumitru Roşu (specialist protecţia mediului)
3.jurist Flavius Dordea



Primarul Daniel Thellmann a avut un discurs scurt, a mulţumit celor care au venit în piaţa din faţa Primăriei şi a spus: ’’Numai împreună putem convinge. Poluarea trebuie să înceteze! De noi depinde acest lucru!’’ În încheiere a invitat cetăţenii care au un întrebări de adresat celor abilitaţi să răspundă la ele, să participe în 3 mai ora 16.00 la Casa de Cultură a Sindicatului la dezbaterea organizată de Agenţia de Protecţie a Mediului.

Doamna Maria Băcilă, preşedinte P.E.R. filiala Copşa Mică a declarat că poluarea de la Copşa Mică este excesivă şi a cerut ca la Copşa Mică să se respecte Constituţia şi Legea Mediului, deoarece sănătatea mediului şi oamenii sunt în pericol.



Consilierul PSD, Neagu Miron Bălaşa iniţiatorul proiectului de hotărâre pentru neacordarea avizului de mediu a declarat ’’ În privinţa poluării istorice la care este supus oraşul Mediaş din partea platformei industriale Copşa Mică, am considerat că nu este treaba mea – ca şi consilier local al municipiului Mediaş, să emit soluţii pentru sursa poluantă, aceasta fiind pe cât de variată, pe atât de diversificată. Am considerat că obligaţia stabilirii măsurilor de stopare a poluării revine deopotrivă Agenţiilor de specialitate (pe cât de specializate, pe atât de diversificate!) ca şi generatorului de noxe însuşi care, în principiu, ar trebui să funcţioneze în virtutea unei legislaţii de mediu armonizată cu cerinţele UE în domeniu.

Nu mă erijez să dau soluţii pentru rezolvarea problemei acestor firme, atât timp cât acest lucru nu mi-a fost cerut, dar nici nu mă regăsesc în cei care împart profitul acestei activităţi, în consecinţă poziţia mea se rezumă la a pretinde poluatorilor Mediaşului ca acest lucru SĂ ÎNCETEZE indiferent de măsurile care se impun !’’

Despre poluare a luat cuvântul şi elevul Savu Andrei de la Şcoala Gen. Nr. 5. El a pregătit un material adresat în exclusivitate tinerilor şi a adus în discuţie efectele poluării.

Toţi cei care s-au înscris la cuvânt au cerut stoparea poluării de la Copşa Mică, aducând multe argumente în faţa celor prezenţi în piaţa din faţa primăriei.

Elevii care au venit de la şcolile şi liceele din Mediaş au avut pancarde cu mesaje: ’’Nu poluării, Da vieţii!’’, ’’ Nu mai vrem poluare, vrem o viaţă ca o floare!’’, ’’Opriţi omorurile!’’, ’’Vrem un Mediaş curat, să nu fie poluat!’’

Din partea Sometrei şi a Agenţiei de protecţie a mediului nu a participat nimeni.


În încheiere, în piaţa din faţa Primăriei Mediaş a fost citită poziţia Green Peace referitoare la Copşa Mică. Doamna Anamaria Bogdan reprezentanta Green Peace în România nu a putut participa.


"Copsa Mică a reprezentat şi reprezintă încă una dintre marile probleme de mediu ale României. Poluarea istorică şi prezenţa au atras atenţia asupra situaţiei din această zonă. În acest moment, suntem în situaţia de a face o alegere: închiderea companiei Sometra şi încetarea poluării acruale sau continuarea activităţii companiei şi a poluării în zonă. Ca organizaţie de mediu, având în vedere situaţia dezastruoasă a mediului din zonă şi impactul pe care Sometra încă îl are asupra lui, Greenpeace cere încetarea activităţii companiei dacă aceasta nu poate să îşi asume angajamente pentru îmbunătăţirea situaţiei mediului în zona Copşa Mică-Mediaş, asta însemnând poluare zero prin activităţile curente şi reducerea efectelor poluării istorice. Din punct de vedere social, aceasta ar fi cea mai bună soluţie, având în vedere faptul că în 2007 o asemenea companie nu îşi va putea continua activitatea în acest mod în UE."

Despre Primaria Municipiului Medias

Dezbatere: poluare
Antonela Sofia Barbu

ofiter imagine
press@primariamedias.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-medias/nu-mai-vrem-poluare-vrem-o-viata-ca-o-floare-acesta-a-fost-mesajul-celor-din-piata-din-fata-primariei-medias