Discursul din 30 martie 2004 al Alteţei Sale Regale Ducele de Luxemburg la Sibiu

Sibiu - 31 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

In sala mare a Primariei Sibiu, marti, Marele Duce Henri de Luxemburg a rostit acest discurs, in fata primarului Sibiului Klaus Johannis, a consilierilor locali, a presei si a personalitatilor care au asistat la decernarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Sibiu Marelui Duce si sotiei acestuia, Marea Ducesa Maria Teresa.

Domnule Primar,
Doamnelor şi Domnilor Magistraţi,
Dragi Membri ai Consiliului Local Sibiu,
Excelenţe, Doamnelor şi Domnilor,

Împreună cu Ducesa de Luxemburg trebuie să vă mărturisesc că sîntem foarte mişcaţi de titlul de cetăţean de onoare al acestui magnific oraş al Transilvaniei. Această distincţie este pentru noi o sursă de bucurie sinceră. Mulţumim din toată inima domnului Primar cît şi tuturor cetăţenilor Sibiului care ne-au rezervat o primire atât de călduroasă şi spontană.

Onorul care n-ea fost conferit de magistraţii Sibiului traduce calitatea şi intensitatea excepţională a relaţiilor dintre oraşul Dvs. – adică oraşul nostru , cum trebuie să zic în prezent, şi Luxemburg.

În acest spirit, inaugurarea peste cîteva momente al „Casei Luxemburgului” ne umple de bucurie. Lăsând loc unui apel presant al UNESCO-ului, acest magnific imobil de pe splendida „Mica Piaţă”, de azi înainte este în întregime renovat şi în parte reconsruit. Trebuie oare precizat că proximitatea „Podului Mincinoşilor” n-a păgubit cu nimic rezoluţiei românilor precum nici aceleia ai luxemburghezilor? Trebuie să urăm ca această investiţie să ne poată arăta rapid întregul potenţial de care dispune!

De altfel sper că numeroşi artizani luxemburghezi vor veni la Sibiu pentru a aprofunda cunoştinţe pe care erozia timpului ne-a făcut să le neglijăm în mod progresiv.

În schimbul de discursuri care au avut loc ieri seara la Bucureşti, în Palatul Cotroceni, fiecare dintre noi a putut măsura că de azi înainte, prietenia şi solidaritatea au devenit cuvintele principale ce caracterizează relaţiile dintre ţările noastre. În acest spirit, Guvernul nostru se pregăteşte să instaleze în Casa Luxemburgului un Consulat de onoare, aceasta fiind expresia instituţională al dorinţei Ducatului de Luxemburg de-a fi începînd de azi, aproape de Dvs.

Faptul de a-i asculta pe concetăţenii Dvs. şi proximitatea celor rostite de fiecare dintre noi, dau relaţiei noastre un aspect unic şi inedit. Este dovada trăitoare a unei istorii comune. Faptul că compatrioţii mei pot să converseze în limba lor natală cu oamenii de aici, constituie o trăire care îşi găseşte cu greu echivoc, fiind vorba de descendenţii emigranţilor care, pentru o viaţă nouă, au părăsit regiunile noastre pe vremea evului mediu. Instalarea unui Institut de cercetări lingvistice în „Casa Luxemburgului”, la rîndul ei, ne asigură de-a putea pereniza acest aspect fascinant al relaţiei pe care o avem cu Sibiu şi cu regiunea ei.

În fine, trebuie să scot în evidenţă realizarea itinerarului cultural al Consiliului European, pe care ne-a permis să-l inaugurăm în această zi festivă. Mulţumesc tuturor acelora care au contribuit să dea oraşului Sibiu acest surplus turistic adăugat. Acest itinerar constituie de fapt, o îmbogăţire în contextul renaşterii acestui superb oraş.

Mulţumesc.

Despre Primaria Municipiului Sibiu

Biroul de presa al Primariei Sibiu
0269.208.800
press@primsb.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-sibiu/discursul-din-30-martie-2004-al-altetei-sale-regale-ducele-de-luxemburg-la-sibiu