Sprijin internaţional pentru Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007

Sibiu - 4 iunie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Fisiere atasate:

1014-im001285.jpg

Primarul Johannis s-a întâlnit cu ataşaţii culturali ai mai multor ţări la o masă rotundă pe tema „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, înlesnită de Festivalul Internaţional de Teatru.

Primarul Klaus Johannis s-a întâlnit cu ataşaţii culturali ai mai multor ţări, acreditaţi în România, la o masă rotundă pe tema „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, desfăşurată joi la Casa Luxemburg şi înlesnită de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
La întâlnire au participat, alături de primarul Johannis, directorul Teatrului „Radu Stanca” şi al festivalului, Constantin Chiriac, şi ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu.
„Suntem conştienţi că abia acum începe greul. Dar trebuie să recunoaştem că este cel mai important eveniment din domeniul culturii în România pentru următorii ani. Este o şansă reală de a transforma imaginea pe care ţara noastră o are afară, în una pozitivă”, a declarat primarul Johannis. „Această şansă trebuie folosită, pentru a arăta lumii că aici există o civilizaţie veche, oameni de cultură, artişti, politicieni care nu sunt corupţi, funcţionari care muncesc şi 20 de milioane de români care sunt interesaţi de cultură”, a adăugat primarul.
Primarul Johannis a mulţumit ataşaţilor culturali care au acceptat invitaţia la întâlnire şi le-a solicitat sprijinul şi sfaturile. El a cerut şi sprijinul ministrului Theodorescu, pe care l-a rugat să convingă Guvernul să finanţeze acest proiect. Răzvan Theodorescu a dat asigurări că primul ministru este deja convins.
Ataşaţii culturali de la Consulatul General al Germaniei, de la British Council şi de la Centrul Cultural Polonez din Bucureşti au promis cu toţii sprijinul pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană în 2007, precizînd fiecare că ţările lor au fost şi până acum alături de Sibiu, în domeniul cultural, educaţional şi, desigur, la Festivalul Internaţional de Teatru.
Ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, a spus că proiectele împreună cu bugetele, pe care le va primi de la Sibiu, vor fi prezentate Guvernului într-un memorandum. În februarie 2005 va avea loc o reverificare a proiectelor, iar acestea trebuie să fie la înălţime. „Sibiul are cîţiva piloni pe care se poate susţine acest mare eveniment”, a declarat ministrul. Theodorescu este de părere că la Muzeul Brukenthal vor trebui organizate în anii următori, 2005-2007, cel puţin şapte expoziţii de talie europeană şi a venit cu sugestii concrete. Alţi piloni ar fi, în opinia sa, Festivalul Internaţional de Teatru şi Astra, cu expoziţiile şi manifestările pe linie antropologică.
Ministrul a propus crearea unui comitet Luxemburg – Sibiu, în care să fie specialişti din cele două oraşe, reprezentanţi ai municipalităţilor, care să cunoască îndeaproape situaţia din oraşe, şi nu miniştri sau alţi înalţi oficiali.
În ceea ce priveşte bugetul, ministrul a înaintat o sumă, cu precizarea expresă că aceasta este doar una provizorie, de 20 de milioane de Euro. Din aceasta, jumătate ar urma să vină de la autorităţile locale şi sponsori, iar cealaltă jumătate de la autorităţile centrale.
„Sibiul este prioritatea numărul unu pentru autorităţile culturale române. Titlul obţinut, de Capitală Culturală Europeană în 2007, este succesul direct al Sibiului, al acestei zone culturale care se distinge în România”, a declarat ministrul Theodorescu.

Despre Primaria Municipiului Sibiu

Biroul de presa al Primariei Sibiu
0269.208.800
press@primsb.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/primaria-municipiului-sibiu/sprijin-international-pentru-sibiu-capitala-culturala-europeana-2007