Randamente mari, sperante pe masura si mai multi bani in joc in 2008 - O radiografie a investitorului la BVB realizata de Prognosis.ro

BUCURESTI - 8 ianuarie 2008

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate


Prognosis.ro - Capital Market Research - companie care realizeaza cercetari asupra pietei de capital din Romania, a anuntat rezultatele proiectului OMNISTOCK 2007.

Realizat in ultima saptamana bursiera a anului trecut, OMNISTOCK Survey 2007 a fost primit cu entuziasm de catre participantii la piata de capital din Romania. Proiectul a investigat perceptia investitorilor de la BVB cu privire la evenimente, emitenti si personalitati care au marcat piata de capital in anul care s-a scurs, precum si asteptarile investitorilor pentru anul 2008. Cercetarea cuprinde capitole legate de profilul investitional / obiceiurile de tranzactionare si nu in ultimul rand, estimarile investitorilor cu privire la evolutia principalilor indici ai BVB - BET si BETFI.

Raportul complet al studiului, cu grafice si comentarii poate fi accesat pe siteul www.prognosis.ro in sectiunea de resurse.

Randamente mari, sperante pe masura si mai multi bani in joc in 2008 - O radiografie a investitorului la BVB realizata de Prognosis.ro


------------------------------Profilul investitorului de la Bursea de Valori Bucuresti

Sondajul a fost realizat online pe un esantion de 361 de investitori activi la Bursa de la Bucuresti, cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani. Marea majoritate a investitorilor au un nivel de educatie mult superior mediei si un venit net anual mai mare de 5000 Euro. Profilul investitorului la Bursa de Valori Bucuresti conturat in urma analizei datelor demografice ale participantilor la proiect este: barbat, tanar (26-35 de ani), absolvent de studii superioare, cu venituri mai mari decat media. Ponderea femeilor participante este destul de scazuta (sub 15%).

Aproape un sfert dintre respondenti au inceput sa investeasca la BVB in 2007, confirmand estimarile legate de interesul in crestere de care s-a bucurat Bursa de Valori de la Bucuresti in acest an. Peste 60% din total au intrat pe bursa in ultimii 3 ani, iar 10% dintre respondenti au mai multa experienta pe piata de capital – ei fiind investitori activi inainte de anul 2000.

Doar 16% dintre investitori se bazeaza in principal pe sfatul brokerului atunci cand iau o anumita decizie de tranzactionare - fie ca este vorba de cumparare sau de vanzare, iar valoarea medie a portofoliului respondentilor la OMNISTOCK Survey 2007 este de aproximativ 130.000 RON.

Peste 70% dintre respondenti iau deciziile de tranzactionare in principal in urma analizei proprii a cotatiilor actiunilor si a rezultatelor financiare ale emitentilor. Acestia se informeaza singuri despre oportunitatile din piata si aproape 40% dintre ei folosesc in aceeasi masura atat analiza tehnica cat si cea fundamentala. Aproximativ o treime dintre investitori folosesc preponderent analiza fundamentala in timp ce 20% sunt atasati in principal de analiza tehnica.


------------------------------Transparenta si Managementul emitentilor listati -

1. Transparenta / Lipsa de transparenta

Studiul Prognosis.ro - Capital Market Research a determinat 'relatia' dintre investitori si societatile listate pe baza a doua coordonate fundamentale- 1. Transparenta sau lipsa de transparenta a emitentilor si 2. Efectele actiunilor managementului / operatiunilor corporatiste asupra investitorilor minoritari.

In ceea ce priveste transparenta societatilor listate, investitorii au fost rugati sa ia in considerare doar comunicarea acestora - 'modul in care companiile listate la Bursa de la Bucuresti au reflectat prompt, corect si complet activitatea desfasurata (incluzand aici comunicate, luari de pozitie, clarificari in presa scrisa si la TV, etc). si sa faca abstractie de toate celelalte aspecte care tin de activitatea emitentilor.' Cei mai multi dintre respondenti au considerat ca pe parcursul anului 2007 Banca Transilvania (TLV) si Broker Cluj (BRK) au fost un exemplu pentru transparenta si modul de comunicare a informatiilor catre presa si investitorii minoritari. 10% dintre investitori au mentionat BRD si aproape acelasi procent au considerat ca Albalact (ALBZ) a reflectat prompt, corect si complet activitatea desfasurata.

Contactat telefonic de echipa Research a www.prognosis.ro, Liviu Avram, Head of Sales and Trading la Piraeus Securities Romania, a declarat ca 'nu este o surpriza faptul ca cei mai multi dintre investitori considera ca Banca Transilvania este cel mai transparent emitent. Aceasta imagine si-a creat-o in decursul timpului printr-un PR performant. Banca Transilvania avut o comunicare foarte buna catre piata in ceea ce priveste operatiunile corporatiste, fara a exclude participatiile grupului BT. A comunicat prompt si din timp intentia de vazare a Asiban si mai recent a BT Asigurari. ' In ceea ce priveste Broker Cluj, care in acceptiunea a peste 20% dintre respondenti este considerat un exemplu de comunicare si transparenta, 'acest fapt poate reiesi din comunicarile din timp ale intentiilor de majorare a capitalului social (MCS) - care astfel devin operatiuni cunoscute de catre toti investitorii minoritari. Deasemenea, comunicarea hotararilor AGA lasa deoparte orice sentiment de surpriza' a spus domnul Liviu Avram.

Investitorii au fost rugati deasemenea sa mentioneze si 'emitentii listati la BVB care au realizat cea mai defectuoasa comunicare (lipsa de transparenta, informatii transmise cu intarziere, lipsa de reactie la zvonuri nefondate, etc) in 2007'. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) se detaseaza clar in topul emitentilor cu o comunicare defectuoasa catre investitorii minoritari. Alte societati pe care investitorii le-au mentionat pentru lipsa de transparenta, informatii transmise cu intarziere si lipsa de reactie la zvonuri nefondate sunt Oltchim (OLT) si SIF 3.

2.Managment si actiuni coorporatiste in beneficiul / detrimentul investitorilor minoritari

In ceea ce priveste managementul emitentilor listati, investitorii au fost invitati sa se gandeasca 'la activitatea echipelor de conducere / a actionarului majoritar din cadrul societatilor listate la BVB, la masurile pe care acestea le-au luat in cursul anului 2007. (decizii strategice de dezvoltare/ restrangere, achizitii/vanzari, majorari de capital social, politica de dividende, etc)'.

La intrebarea 'Care dintre societatile listate la BVB, prin masurile luate in anul 2007, considerati ca a adus cele mai semnificative beneficii investitorilor minoritari? Va rugam mentionati un singur simbol', cei mai multi investitori au declarat ca echipa Broker Cluj (BRK) le-a adus cele mai importante beneficii prin masurile luate in 2007. Echipele de conducere si actionarul majoritar ale SIF 3, Albalact (ALBZ), Prospectiuni (PRSN) si Banca Transilvania (TLV) sunt mentionate - fiecare dintre ele de catre aproximativ 10% dintre respondenti - ca aducand cele mai semnificative beneficii investitorilor minoritari.

Domnul Liviu Avram a lamurit pentru prognosis.ro ca 'in primul rand managementul si calitatea managementului sunt apreciate prin prisma beneficiilor aduse investitorilor minoritari. Acestia clasifica societatile din perspectiva randamentelor aduse. Masurile luate de Broker Cluj prin majorari succesive ale capitalului social in concordanta cu evolutia pozitiva a indicatorilor financiari ai companiei, reprezinta actiuni care au dus la aprecierea cursului si la profit pentru investitorii minoritari. '

In ceea ce priveste Albalact, conducatorul echipei de vanzari si trading Piraeus Securities Romania a mentionat ca 'este una dintre cele mai spectaculoase societati cotata la BVB – Piata Rasdaq, castigandu-si reputatia de cel mai dinamic emitent in 2007. S-a dezvoltat atragand surse de finantare de pe piata de capital printr-o serie de majorari de capital social de succes, iar resursele atrase au fost folosite exclusiv la dezvoltarea societatii. Noul punct de lucru lansat (Fabrica Oiejdea), cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii fac din Albalact un emitent cu o vizibilitate din ce in ce mai mare in piata. Albalact s-a dezvoltat si continua sa se dezvolte utilizand instrumentele pietei de capital si urmand exemplul Banca Transilvania, Broker Cluj, si Impact '

In continuarea studiului, investitorii au fost rugati sa desemneze 'care din societatile listate la BVB, prin masurile luate in anul 2007, a adus cele mai mari prejudicii investitorilor minoritari ? – un singur simbol mentionat'. Si in acest caz, cei mai multi respondenti (18% din total) au considerat ca Rompetrol Rafinare (RRC) este societatea al carei management a adus cele mai mari prejudicii investitorilor. Pe urmatoarele locuri in topul societatilor cu o conducere in detrimentul investitorilor minoritari se afla SNP Petrom si SIF3. Peste 10% dintre respondenti considera ca managementul acestor societati nu a fost benefic pentru investitori.

------------------------------Analistii anului 2007 - Notorietate si Performanta

Cei mai cunoscuti brokeri / analisti financiari sunt Iulian Panait, Cristian Sima, Mihai Chisu si Adrian Simionescu. Aproximativ trei sferturi dintre investitori au auzit de acestia, iar opiniile lor cu privire la evolutia pietei de capital din anul 2007 sunt cunoscute de peste doua treimi dintre investitori. Opiniile domnului Dorin Ghidiu si ale chartist-ului Mukul Pal sunt mai putin cunoscute in randul respondentilor, acestia avand si o notorietate mai scazuta.

Investitorii au fost invitati, sa raspunda la doua intrebari legate de care dintre brokerii/analistii de mai sus au intuit cel mai exact / mai putin exact trendul general al pietei de la Bucuresti pe parcursul anului 2007?

Iulian Panait este considerat de catre investitori ca fiind analistul care a prognozat cel mai bine evolutia pietei de la Bucuresti in anul 2007. La mica distanta se situeaza domnul Cristian Sima urmat de Mihai Chisu si Adrian Simionescu. Adrian Simionescu este insa, in opinia respondentilor, primul in topul celor care au prognozat cel mai putin exact evolutia pietei in 2007, urmat de Leonard Visan.

------------------------------Prietenii / Inamicii Bursei

Participantii la OMNISTOCK 2007 au fost invitati sa isi exprime parerea despre personalitatile care prin pozitia lor au putut influenta piata de capital. 'Dintre personalitatile active pe piata financiara am putea considera ca unele sunt prieteni ai bursei iar altele inamici. “Prietenii” bursei au promovat interesele pietei de capital, au facut ca activitatea acesteia sa fie mai transparenta si au usurat accesul la informatie, “inamicii' bursei facand exact opusul. ' Respondentii au fost invitati sa acorde note de la 1 la 7, unde 1 inseamna inamic al bursei, 4 inseamna nici prieten nici inamic iar 7 inseamna prieten al bursei. Astfel, investitorii i-au desemnat pe Stere Farmache, Cristian Sima, Septimiu Stoica si Dan Paul drept prieteni ai pietei de capital - acestia obtinand note medii de peste 5 (din 7). Gabriela Anghelache si Varujan Vosganian sunt considerati drept persoane neutre in raport cu piata de capital (obtinand o nota medie apropiata de 4 din 7), in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu si Sebastian Vladescu sunt vazuti drept inamici ai bursei de valori. Fostul ministru de finante are o nota medie de 2.36.

Domnul Liviu Avram ne-a declarat ca dansul nu crede ca Sebastian Vladescu poate fi considerat un inamic al bursei, 'dar sa nu uitam comunicarea intarziata intre AVAS si Comisia Europeana, in ceea ce priveste contractul de privatizare al Automobile Craiova, care a avut drept efect amanarea finalizarii tranzactiei intre statul roman si Ford, iar domnia sa a condus comisia de privatizare. Nu trebuie uitate nici balbele autoritatilor fiscale care au impus impozitarea tuturor castigurilor investitorilor de pe piata de capital, indiferent daca acestia obtin profit sau pierdere la Bursa.” Expresia care l-a consacrat in acest an pe Vladescu a fost: 'Investitorul la bursa nu este mai important decat cel dintr-o carnatarie'.

In ceea ce priveste celelalte personalitati pe care investitorii i-au impartit in prieteni si dusmani, domnul Liviu Avram a afirmat ca 'Dan Paul nu putea fi altfel considerat decat ca un prieten al bursei. In calitatea sa de presedinte al asociatiei brokerilor, domnia sa reprezinta interesele participantilor la piata de capital. Varujan Vosganian este considerat de catre Asociatia Brokerilor ca sustinator al pietei de capital. E de asteptat sa se confirme aceasta sustinere prin noi listari la cota bursei a unor companii de stat de talie mare. Calitatea neutra pe care o acorda acest sondaj domanei Anghelache, presedinte al CNVM, reflecta o stare de fapt absolut normala. Domnia sa este reprezentantul autoritatii de supraveghere si reglementare a pietei de capital, fiind autoritatea competenta si in masura sa autorizeze si sa reglementeze piata de capital, nu poate avea decat o abordare neutra si nepartinitoare.' De asemenea, domnul Avram sustine ca 'prin experienta sa, domnul Septimiu Stoica si-a adus propria sa contributie asupra dezvoltarii pietei si decizia domniei sale de retragere a fost acceptata si respectata de intreaga comunitate. In urma acestei decizii domnul Farmache va deveni director si presedinte a Bursei de Valori Bucuresti. ' 'Asa cum reiese si din studiul dumneavoastra, in acceptiunea investitorilor, a oameniltor de piata, imaginea domnului Stere Farmache se confunda cu Bursa. Reconfirmarea in pozitia pe care o detine reflecta increderea tuturor participantilor in el si reprezinta un plus pentru bursa ' a spus pentru www.prognosis.ro domnul Liviu Avram.

------------------------------Profituri si sperante

In cursul anului 2007, aproximativ jumatate dintre investitorii pe piata de la Bucuresti au avut un randament mai mare de 30 %. Majoritatea respondentilor au castigat prin investitiile lor la bursa in 2007. Doar 15% dintre acestia ar fi obtinut pierdere daca si-ar fi lichidat portofoliul la data completarii sondajului. Prognosis.ro – Capital Market Research – a descoperit ca dintre investitorii care ar fi pierdut in urma evaluarii portofoliului la pretul pietei, aproximativ trei sferturi ar fi obtinut o pierdere mai mica de 10%.

Mai mult de jumatate dintre investitori au declarat ca in cursul anului 2008 vor investi si mai multi bani pe Bursa de Valori Bucuresti. O treime dintre respondenti sustin ca vor mentine constanta valoarea investitiilor si aproximativ 10% dintre ei isi vor reduce valoarea investitiilor.

In ceea ce priveste evolutia indicilor BVB, majoritatea investitorilor sunt optimisti, peste doua treimi dintre acestia asteptandu-se la cresteri intre 10% si 30% in cazul indicelui BET. Asteptarile in ceea ce priveste indicele BET FI sunt mai ridicate, studiul realizat de www.prognosis.ro relevand faptul ca aproximativ o treime dintre respondenti prognozeaza cresteri intre 30 si 50% ale indicelui BETFI pana la sfarsitul anului 2008.

O viziune negativa pe acesti indici au aproximativ 7% dintre investitori – ei asteptandu-se la scaderi ale valorilor indicilor pana la sfarsitul anului 2008.

------------------------------IPO Transgaz

Mai mult de un sfert dintre participantii la surveyul OMNISTOCK au subscris la IPO Transgaz. Dintre acestia, mai mult de o treime vor investi toti banii ramasi dupa subscriere in actiuni ale emitentilor de pe piata de capital din Romania, si aproximativ 40% dintre ei vor investi doar o parte din banii returnati in urma subscrierii.

Raportul complet al studiului, cu grafice si comentarii poate fi accesat pe siteul www.prognosis.ro in sectiunea de resurse.

Despre Prognosis.ro


Rezultatele cercetarii de piata OMNISTOCK 2007 realizata de Prognosis.ro - Capital Market Research
Raportul complet al studiului, cu grafice si comentarii poate fi accesat pe siteul http://prognosis.ro/resurse.php
office@prognosis.ro

vlad.ionescu@prognosis.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/prognosis-ro/randamente-mari-sperante-pe-masura-si-mai-multi-bani-in-joc-in-2008-o-radiografie-a-investitorului-la-bvb-realizata-de-prognosis-ro