Un ONG vrea nasteri „ca afara” si in Romania

BUCURESTI - 11 octombrie 2019

Comunicat tip General in Sanatate

Implementarea si in maternitatile din Romania a Procedurii " Ora Magica a Nou-Nascutului" si sustinere in Alaptare , la fel ca in alte tari europene.
Doneaza sanatate viitoarei generatii!

Ora Magica a Nou-Nascutului

Ora Magica a Nou-Nascutului

Programul „ MAgia MAternitatii : din burtica, la pieptul mamei” inseamna alinierea protocoalelor din maternitatile din Romania la standarde europene, recomandate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru sanatatea viitoarelor generatii din tara noastra.

Intrucat este nevoie de implicarea comunitatii pentru sustinerea implementarii in cat mai multe maternitati din Romania, in data de 10.10.2019, s-a lansat un fund-raising pentru acest Program.

Toti cei care sustin aceasta cauza frumoasa si importanta, pot dona pe platforma Sprijina.ro, pentru cauza MAgiaMAternitatii: https://www.sprijina.ro/cauze/magiamaternitatii-salvam-vieti-de-bebelusi.

Impreuna, #SalvamVietiDeBEBE si #DonamSanatateViitorului.

De ce este nevoie de Programul MAgia MAternitatii in Romania?

In prezent, statisticile legate de maternitate in tara noastra sunt sumbre:

- suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rata mortalitatii neo-natale, dublu fata de media ratei europene;

- rata alaptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;

- nou-nascutul este, de multe ori, separat de mama, i se ofera lapte-formula si astfel este sabotata alaptarea si chiar sanatatea viitorului adult, iar la mama creste riscul de depresie postnatala si abandon;

Referitor la sanatate, STARTUL in viata este extrem de important si efectele sunt evidente mai ales pe termen scurt, dar si pentru toata viata, asa cum demonstreaza mai multe studii realizate de institutii recunoscute la nivel mondial (OMS, Cochrane, Karolinska, Healthy Children Institute etc).

Scopul Programului MAgia MAternitatii este implementarea, in Romania, a practicilor recomandate de OMS care se refera la ingrijirea bebelusului imediat dupa nastere.

Concret, este vorba despre 2-3 zile de training teoretic și practic pentru personalul medical din maternitati privind aceste practici, in mod special procedeul Ora Magica ( Skin-to-Skin in prima ora dupa nastere) si Alaptarea.

Training-ul este sutinut de catre specialistii ProMAMA : Dr. Marta Mureșan, medic primar pediatru si Consultant in Alaptare IBCLC, Sorana Muresan si Andreea Manea, specialisti Ora Magica, Consultanti in Alaptare IBCLC si educatori prenatali. Acestia au urmat un training complex, teoretic si practic, avand ca tema “Ora Magica a Nou-Nascutului”, oferit chiar de specialistii-cercetatori de la Institutul Healthy Children din SUA si detin o vasta experienta practica in domeniu (cursuri prenatale si training pentru cadrele medicale) incepand din 2012, de cand au adus Programul in Romania.

Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Doctor în Medicina, experienta de peste 30 ani in Neonatologie si Pediatrie, primul Consultant in Alaptare Certificat Internațional (IBCLC) din Romania si profesor-formator pentru 9 generatii de consultanți în alaptare, speaker la conferinte internationale:

"Am auzit despre aceste lucruri de la cercetatori si de la foruri de medici și specialisti, dar am si vazut, in peste 30 de ani de practica medicala: este extrem de important pentru sanatatea copilului, respectiv a viitoarei persoane adulte, modul in care acesta se naste, ce se intampla in primele ore de viata, apoi in zilele de dupa nastere si daca bebelusul este sau nu alaptat. Astfel, invit toti specialistii, toate institutiile sau persoanele care isi doresc viitoare generatii sanatoase sa se alature acestor practici!"

Ce inseamna “Ora Magica” sau “Skin-to-Skin in Prima Ora După Nastere” ?

Procedura se refera la asezarea nou-nascutului la termen, sanatos si alert, in contact direct, piele-pe-piele cu mama sa, imediat dupa nastere si lasarea lui acolo, in contact neintrerupt aproximativ 1 ora.

In aceste conditii, nou-nascutul trece prin 9 stadii instinctive și fiziologice, care conduc la coordonarea celor 5 simturi ale bebelusului si culmineaza cu „catararea” la sanul mamei si initierea alaptarii.

Studiile derulate arata ca aceasta procedura reduce rata mortalitatii neonatale cu pana la 22% (Delayed breastfeeding initiation increases risk of neonatal mortality, Pediatrics, 2006).

 

Cine recomanda skin-to-skin imediat dupa nastere?

- beneficiile demonstrate stiintific de sute de studii si meta-analize, rezultatele a peste 40 de ani de cercetare,recomandarile si standardele OMS si UNICEF,

- succesul dovedit in multe tari, inca din anii ’90, devenind protocolul de rutina din maternitati.

 

Studiile bazate pe dovezi subliniază beneficiile fiziologice, sociale si psihologice ale contactului piele-pe-piele imediat dupa nastere – atat pentru mam, cat si pentru nou-nascut:

•    nou-nascutii asezati imediat pe pielea mamei plang mai putin decat cei care sunt supusi procedurilor medicale, isi regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, au risc scazut de hipoglicemie, initiaza precoce si cu succes alaptarea – ceea ce contribuie semnificativ la sanatatea copiilor.

•    la mama, scade riscul de hipertensiune, hemoragie postpartum, frison, favorizeaza expulzia rapida a placentei, cresterea eficientei in declansarea lactatiei, scaderea nivelului de stres matern.

“Ora Magica” in Romania:

Programul Ora Magica a fost adus in Romania de catre Asociatia ProMAMA, in 2012, si implementat in cateva maternitati, impreuna cu cercetatorii de la Institutul Healthy Children, SUA.

Programul MAgia MAternitatii a fost creat de specialistii ProMAMA, in urma pregatirii teoretice si a practicii constante de peste 10 ani in domeniul maternitatii.

In iunie 2019, specialistii ProMAMA au implementat Programul intr-o maternitate din Cluj-Napoca. Insa pentru a ajunge la cat mai multe maternitati din tara, avem nevoie de sustinere mediatica si financiara. Urmatoarea maternitate in care Asociatia ProMAMA va implementa Programul MAgia MAternitatii este maternitatea de stat din Resita.

Brand-urile a caror viziune se potriveste cu aceasta cauza frumoasa si care doresc sa se alature Programului, pot sa contacta specialistii ProMAMA (adresa de e-mail in website-ul Programului). 

Toti cei care sustin si vor sa contribuie pentru implementarea in cat mai multe maternitati din Romania, pot dona pe platforma Sprijina.ro, cauza MAgiaMaternitatii.

Amalia ENACHE, Sustinator al Programului MAgia MAternitatii: „Ca jurnalist, in perioada in care eram insarcinata si am inceput sa caut informatii, am fost de-a dreptul frapata de diferenta pe care o gaseam intre protocoalele de la nastere din lumea vestica si recomandate de OMS si de realitatea si posibilitatile limitate din maternitatile romanesti, inclusiv in cele private.

[...]Cea mai mare lupta este cu generalizatul din jur "merge si fara, ia uite cati copii au crescut mari fara toate acestea". Eu am facut tot ce mi-a stat mie in putinta sa am aceste lucruri pentru mine si fetita mea si nu a fost tocmai usor.

Dar sunt si astazi convinsa ca am facut foarte bine asa si ca datorez momentelor de atunci sanatatea ulterioara a fetitei si faptul ca eu  am trait cu bucurie maxima perioada de mama de bebelus.

Despre ProMAMA

Asociatia ProMAMA este ONG cu scop educational in domeniul perinatal – promotorul EDUCATIEI in ALAPTARE din Romania (din 2009).
In acest sens, ofera cursuri si servicii pre si post-natale, organizeaza Conferinte, Campanii si Evenimente pe tema Alaptarii, Nasterii, Orei Magice a Nou-Nascutului, Alimentatiei copilului, ofera consultanta in alaptare si formeaza specialistii in alaptare din Romania

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/promama/un-ong-vrea-nasteri-ca-afara-si-in-romania