JOCURILE DE NOROC – UN RISC ASUMAT?

BUCURESTI - 7 iunie 2011

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Sanatate, Social

Jocurile de noroc continua sa fie oriunde in lume, un subiect controversat. Exista oameni pentru care jocurile de noroc si pariurile sunt o modalitate de a se distra si de a se deconecta, dar exista si altii ale caror vieti sunt distruse de pierderile financiare care au scapat de sub control. Care este deci adevaratul impact al acestei industrii de divertisment asupra oamenilor?

JOCURILE DE NOROC – UN RISC ASUMAT?

Exista oare ceva anume care genereaza doar la anumiti oameni aparitia dependentei de jocurile de noroc, sau orice om este predispus sa dezvolte un comportament de joc care ii poate distruge viata? Daca vrem sa-i intelegem pe cei care-si incearca norocul jucand, e important sa stim ca exista diferite tipuri de persoane care joaca sau pariaza:

-          jucatorul social - joaca pentru distractie, cu prietenii, o suma mica de bani stabilita anterior; se poate opri din joc oricand doreste fara a avea un sentiment neplacut, acceptand pierderea ca parte din joc  si nu incearca sa isi recastige banii pierduti

-          jucatorul profesionist  - pariaza pentru a face bani, nu pentru distractie si din cauza unor stimuli emotionali; sunt foarte disciplinati si nu isi asuma riscuri, oprindu-se atunci cand castiga; multi jucatori problematici au impresia ca sunt jucatori profesionisti dar realitatea este cu totul alta: la finalul lunii sau anului jucatorii profesionisti sunt intotdeauna pe castig, in timp ce jucatorii problematici sunt aproape intotdeauna pe pierdere

-          jucatorul patologic –  are dependenta emotionala fata de joc, iar pentru a mentine acelasi nivel de stimulare, persoana trebuie sa riste sume din ce in ce mai mari;  nu se poate opri cand este in castig si continua sa joace pana cand pierde toti banii; deseori promite ca nu va mai juca dar se trezeste ca joaca din nou, netinand seama de consecinte

Trebuie stiut ca jucatorul patologic are anumite caracteristici specifice ale personalitatii, care pot fi un semnal de alarma si care avertizeaza asupra riscului crescut de a dezvolta probleme legate de jocurile de noroc:

-          stima de sine scazuta si uneori depresie

-          energic, nelinistit si un spirit de competitivitate accentuat

-          se plictiseste cu usurinta, are permanent nevoie de stimulare si-i place riscul

-          are vise de grandoare si capacitate redusa de infruntare si asumare a realitatii

 

Ce se intampla cu familia unei persoane care este dependenta de jocurile de noroc? Relatiile in cadrul familiei sunt profund afectate, marcate de neincredere si probleme de comunicare. Deseori membri familiei pot avea sentimente de rusine, furie, vina, dezamagire si lipsa de speranta. Jucatorul ajunge sa isi minta familia, nu recunoaste ca joaca sau sumele pe care le pierde. Initial gravitatea situatiei e perceputa de catre cei din casa doar  cand economiile familiei au disparut, sau cand parca dintr-o data au aparut multe datorii.

 

Lipsa de informatii corecte despre jocul problematic genereaza un paradox: desi membri familiei incearca sa-l ajute pe cel cu dependenta de jocuri imprumutandu-l cu bani si platindu-i datoriile, de fapt astfel ii accentueaza problema intarindu-i comportamentul de joc.

 

Apelarea la un program de tratament specializat este de fapt cea mai buna cale prin care cei apropiati pot sa ajute o persoana care se confrunta cu aceasta situatie. Beneficiile sunt cu atat mai mari, cu cat persoanele care vor sa-l ajute inteleg cat mai curand ca  renuntarea la jocul de noroc nu e o chestiune de optiune sau de vointa, ca este o boala si nu un viciu, iar problema nu se va rezolva de la sine la un moment dat.

 

Tocmai de aceea, in cadrul programul de tratament pentru dependenta de jocuri de noroc al clinicii PsyMotion exista si sedinte de consiliere pentru familie. In cadrul acestor sedinte familia primeste informatii care ajuta la intelegerea comportamentului de joc problematic, afla cum sa gestioneze si sa aibe controlul financiar pentru protejarea intregii familii si invata cum sa devina un real sprijin pentru jucator si sa actioneze in scopul recuperarii si nu in detrimentul acestuia. 

 

Nu intotdeauna persoana care se inscrie in programul de tratament pentru dependenta de jocuri de noroc este pregatita pentru schimbare si pentru renuntarea la joc. Profesionistii de la clinica PsyMotion tin cont de faptul ca exista cazuri in care persoana se inscrie in programul de tratament la presiunea celor din jur, dar gradul lui de implicare in terapie si in obtinerea rezultatelor dorite este minim. Tocmai de aceea programul de tratament vizeaza:

-          conturarea clara a scopurilor si beneficiilor personale pentru renuntarea la jocurile de noroc

-          dezvoltarea unui plan de schimbare

-          identificarea si angajarea resurselor si abilitatilor proprii, precum si a resurselor exterioare (familie, prieteni), pentru generarea schimbarii

-          anticiparea riscurilor si obstacolelor in obtinerea abstinentei: ce ar putea merge prost? care sunt situatiile riscante pentru mine si ce as putea face diferit in aceste situatii? cine m-ar putea ajuta si cum?

Oricat de clare ar fi obiectivele si pasii acestui program, daca am fi incercat sa generalizam procedurile de interventie, nu s-ar fi obtinut rezultate atat de bune. Trebuie tinut cont de toate aspectele care tin de persoana respectiva: trecutul lui, aspectele care tin de familie, tipologia comportamentului de joc, varsta, viata sociala.

Cu fiecare client in parte terapeutii nostri reinventeaza cea mai buna strategie pentru a obtine renuntarea la jocul de noroc si cele mai eficiente modalitati pentru a veni in sprijinul persoanei dependente de joc, dar si a familiei. Cu fiecare persoana inscrisa in acest program lucreaza doi profesionisti: unul sustine terapia individuala, iar celalalt terapeut se ocupa de consilierea familiei, tratamentul avand ca scop obtinerea de beneficii pe termen lung. 

 

Despre Psy Motion SRL

Clinica PsyMotion isi propune sa ofere celor care ii vor trece pragul ingrijiri complexe in domeniul sanatatii mintale, aducand laolalta medicina si psihologia, in dozele necesare si agreate cu fiecare client in parte.

Adresa: Bucuresti, Str. Mihail Sebastian nr.203, sector 5
Tel: 021.781.22.59
Mobil: 0752.180.508

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/psy-motion-srl/jocurile-de-noroc-un-risc-asumat