Cea de a saptea editie a Targului GAUDEAMUS Craiova la final

BUCURESTI - 3 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

S-a incheiat cea de a saptea editie a Targului GAUDEAMUS Craiova. Evenimentul – care deschide in fiecare an Caravana GAUDEAMUS si, totodata, Programul LECTURA, organizat de Radio Romania – Echipa GAUDEAMUS si Radio Oltenia Craiova – a fost gazduit in perioada 27 februarie-2 martie de foaierul Teatrului National «Marin Sorescu».

Presedintele de onoare al editiei din acest an a Targului GAUDEAMUS Craiova a fost domnul Emil Boroghina.

Premiile editiei 2008 a Targului GAUDEAMUS Craiova, decernate in cadrul festivitatii care a avut loc duminica, 2 martie, ora 12.00, sunt urmatoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozantilor prin Votul Publicului:

•Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Grupul Editorial Rao, locul 2 – Editura Humanitas si locul 1 – Grupul Editorial Art; premiile constau in standuri gratuite cu suprafata de 3, 6 si respectiv 9 mp, acordate la editia viitoare;
•Cea mai ravnita carte a targului a fost desemnat volumul „Mobilul” de Stephen King, publicat de Editura Nemira;
•Trofeul PRESEI a revenit cotidianului „Cuvantul libertatii” – sectiunea publicatii, postului Radio Logos – sectiunea radio si postului TVS – sectiunea TV.

Trofee acordate expozantilor prin Votul (unanim) al Presei:

•Trofeul GAUDEAMUS: Grupul Editorial Art;
•Cea mai ravnita carte a targului: „Trei dinti din fata” de Marin Sorescu, publicata de Grupul Editorial Art;
•Premiul EDUCATIA, acordat de organizatori, a fost castigat de Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Premii speciale ale editiei:

•Editura Universitaria Craiova: Premiul Special „Octavian Lohon”, denumit astfel in memoria regretatului profesor care a impulsionat constant, de-a lungul ultimilor ani, participarea institutiilor de invatamant din Oltenia la Targurile GAUDEAMUS, contribuind la promovarea nationala a invatamantului superior din aceasta zona a tarii;
•Editura Scrisul Romanesc, pentru 85 de ani de traditie si excelenta editoriala.

Trofee acordate vizitatorilor:

•Premiul Miss Lectura, constand intr-o tinuta vestimentara oferita de Casa de moda Ilinca, a fost castigat de domnisoara Lorena Amza, studenta a facultatilor de Drept si Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii din Craiova.
•Premiile extragerii finale a Tombolei GAUDEAMUS, adresata vizitatorilor si derulata pe baza buletinelor pentru Votul Publicului, au fost castigate de: domnisoara Andra Maria Tarsoaga (un USB Corsair Flash Surviver -16 GB, oferit de Caro Group) si domnisoara Daniela Meleanca (un radio – CD player oferit de Club Rotary Craiova); zilnic, in intervalul 27 februarie – 2 martie, vizitatorii au putut castiga numeroase alte premii oferite de partenerii si sponsorii manifestarii - Caro Group, S.C. MedCo S.R.L. si S.C. Flomery Distribution S.R.L.
•Un premiu special (un echipament periferic multimedia) a revenit domnisoarei Maya Avramescu (14 ani) pentru cel mai interesant comentariu avand ca tema rolul cartii in viata noastra, incredintat paginilor „Scribului”: „Citeste sa inveti lucruri noi. Citeste sa te culturalizezi. Citeste sa plangi. Citeste sa razi.”

Bilantul statistic al editiei se prezinta astfel:

•Suprafata targului: 320 mp, record al Targului GAUDEAMUS Craiova, foaierul teatrului fiind integral ocupat.

•Numarul expozantilor: 59 (participanti in cadrul a peste 30 de standuri), reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniile editorial si educational: edituri romanesti – 21, edituri straine reprezentate la targ de agentii de difuzare romanesti - 28, institutii de invatamant – 6, agentii de difuzare de carte romaneasca si straina – 4.

•Programul de manifestari al editiei a cuprins 40 de evenimente. Prin intermediul inregistrarilor din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii, in foaierul Teatrului National au rasunat vocile unor personalitati care si-au pus amprenta deopotriva asupra culturii nationale si istoriei Radio Romania: Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Nichita Stanescu si Lucian Blaga.

•Numarul vizitatorilor a fost de circa 14.500.

•Valoarea vanzarilor directe realizate cu prilejul targului a depasit suma de 75.000 lei.

In cadrul targului a fost organizata finala zonala a celei de a cincea editii a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu”, la care au participat elevi ai celor mai prestigioase licee din Craiova. Castigatoarele concursului, desemnate de un juriu format din profesori de limba romana, sunt Andra Maria Tirsoaga (Colegiul National „Fratii Buzesti”) - locul 1, Daria Andriescu (Colegiul National „Elena Cuza”) – locul 2 si Mihaela Spataru (Colegiului National „Fratii Buzesti”) – locul 3. Premiile oferite de organizatori au constat in sume de bani destinate achizitiei de carti din targ. Ocupanta locului 1 va participa la finala nationala a concursului, care va avea loc cu prilejul editiei a cincisprezecea a Targului International GAUDEAMUS - Carte de invatatura (Bucuresti, 19-23 noiembrie a.c.).

Continuand traditia inaugurata la editiile precedente, Societatea Romana de Radiodifuziune a organizat in cadrul targului standul „Scriitori din Radio - Unde se scrie romaneste”.

De asemenea, in incinta manifestarii, a fost organizat traditionalul „Cos al Targului”, care a reunit donatiile de carte venite din partea expozantilor. In acest an, cartile vor avea ca destinatie Biblioteca Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova.

Ziarul Targului a fost realizat de cotidianul „Cuvantul libertatii”, castigator al Trofeului Presei - sectiunea publicatii, la editia precedenta.

Parteneri:
•RCS & RDS - furnizor oficial de servicii INTERNET al manifestarii;
•Caro Group - partener IT
•Parteneri media: publicatiile Sapte seri si 24 FUN.

Accesul in incinta Targului a fost gratuit.

Din paginile Scribului:
•Cartile sunt hrana spirituala a sufletului uman.
•Sa ne facem timp pentru a citi, deoarece cu fiecare pagina citita devenim mai bogati sufleteste. Cartea inseamna libertate, deci, draga cititorule, savureaza bucuria lecturii!
•Cand vrei ceva nou sau te simti trist, cauta o carte. Sigur vei gasi ceva care sa te ridice.
•In visele mele cele mai zbuciumate, ma lupt sa salvez dintre flacari o biblioteca.
•Cartile... am putea fara ele, dar viata e mult mai frumoasa cu ele.
•Cartea, poate singurul partener de discutie cu adevarat competent in orice domeniu. Cred ca fara acest interlocutor, totul ar fi o mare liniste.

Urmatoarea etapa a Caravanei GAUDEAMUS va avea loc la Sibiu (pentru a treia oara), in perioada 18-22 martie.

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Secretariatului GAUDEAMUS. Persoana de contact: Connie Chifor – tel. 0745 109 649.

Despre Radio România

Radio România - Forţa cuvântului
Serviciul Comunicare
Str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti