Nominalizari la Premiile Radio Romania Cultural 2007

BUCURESTI - 13 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Premiile Radio Romania Cultural vor fi acordate pentru a opta oara in aceasta primavara, in cadrul Galei care se va desfasura in seara zilei de 24 martie la Teatrul Odeon, partener traditional al manifestarii. Spectacolul va fi transmis in direct de coproducatorul evenimentului, TVR Cultural si, evident, de Radio Romania Cultural si va fi prezentat de actorii Ilinca Goia si Victor Rebengiuc. Componenta muzicala este asigurata de Trio Contraste, iar cea coregrafica de Razvan Mazilu. Regia spectacolului ii apartine lui Attila Vizauer.

Premiile care se vor decerna in urma nominalizarilor acopera 11 categorii. La “Poezie” sunt nominalizati pentru aparitiile din 2007: Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu cu Submarinul iertat (Editura Brumar), Marius Ianus cu Strumfii afara din fabrica (Editura Cartea Romaneasca) si Cosmin Perta pentru Cantec pentru Maria (Editura Vinea). La categoria “Proza”, nominalizarile sunt: Dan Stanca, Noaptea lui Iuda (Editura Humanitas), Ioan Lacusta, Luminare (Editura Polirom), Dan Lungu, Sunt o baba comunista (Editura Polirom), Mircea Daneliuc, Ora Lanti (Editura Cartea Romaneasca) si Marin Malaicu-Hondrari, Cartea tuturor intentiilor (Editura Vinea).
Nominalizarile la Premiile Radio Romania Cultural continua cu “Teatru”, respectiv cu Andrei Serban pentru regia spectacolului Unchiul Vanea de Cehov la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cu Silviu Purcarete pentru regia spectacolului Faust de Goethe la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu si cu Editura “Cartea Romaneasca” pentru volumele cu DVD Un tramvai numit Popescu de Cristian Popescu, mady-baby.edu de Geanina Carbunariu si Kamikaze. Monoloage si monodrame pentru actori si actrite de Alina Nelega aparute in colectia “Teatru”. La categoria “Muzica” sunt nominalizati dirijorul Christian Badea, harpistul Ion Ivan Roncea, Cvartetul Belcea si Teatrul de Opereta “Ion Dacian”. La “Film” nominalizarile sunt, se pare, mai previzibile: Cristian Mungiu - 4 saptamani, 3 luni si 2 zile, Cristian Nemescu - California Dreamin’ (nesfarsit) si Alexandru Solomon - Razboi pe calea undelor.
Categoria „Arte plastice” are in vedere numele lui Sorin Dumitrescu, Mihai Horea si Ioana Batranu. La categoria „Stiinta” sunt nominalizate doua personalitati: Constantin Ionescu-Targoviste, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli metabolice de la Institutul “Prof. dr. Nicolae Paulescu” din Bucuresti, si presedintele Asociatiei Medicale Romane si exploratorul Teodor Gheorghe Negoita. La categoria “Invatamant-Educatie” sunt nominalizati Marian Stas, presedintele Fundatiei CODECS pentru Leadership Romania, Paula Popoiu, director general Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, si Florian Colceag, presedinte IRSCA Gifted Education.
Premiile Radio Romania Cultural au si o sectiune ampla rezervata jurnalismului cultural, cu trei diviziuni. Pentru “Reviste si suplimente culturale” sunt nominalizate periodicele Cultura, Observator cultural, Suplimentul de cultura, Dilema veche si Time Out Bucuresti. Pentru “Emisiuni culturale de televiziune” s-a optat pentru Jurnal cultural si Povesti despre oameni de la TVR Cultural, Omul care aduce cartea – Dan C. Mihailescu si Parte de carte – Cristian Tabara de la Pro TV. In sfarsit, pentru site-uri culturale de internet sunt nominalizate Liternet, Cinemagia, Onlinegallery si Metropotam.
Ca de obicei, vor fi decernate si trei premii pentru intreaga activitate. Castigatorii acestora sunt deja cunoscuti. Premiul In memoriam „Iosif Sava” va merge catre Corul de copii radio si dirijorul Voicu Popescu pentru proiectele Adiemus si Stralucirile apei. Premiul Lux Mundi ii revine in acest an dramaturgului Matei Visniec - pentru integrarea dramaturgiei romanesti in discursul teatral european. In fine, Premiul de excelenta Radio Romania Cultural se indreapta in acest an catre actorul Radu Beligan - pentru profesionalismul omului de teatru si distinctia omului de cultura.Coproducatorul galei este TVR Cultural.
Partener traditional este Teatrul Odeon.
Sponsor principal este Camera Notarilor Publici din Romania.
Sponsori: ONIV Romania, Floraria IRIS, Agnes Toma.

Parteneri media: Dilema veche, Sapte seri, Observator cultural, Suplimentul de cultura, 22, Liternet.ro, New York Times Book Review, Adevarul literar si artistic, Idei in dialog, Cultura.

Despre Radio România

Radio România - Forţa cuvântului
Serviciul Comunicare
str. General Berthelot nr. 60-64, sector 1, Bucuresti
tel: 303.1431
comunicareinterna@srr.ro