La muzeul jucariilor din Nurnberg

Targoviste - 11 martie 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Media / Publicitate, Internet

Nuremberg Toy Fair 2015 – la care www. 101jucarii .ro a participat si despre care am scris in precedentul comunicat – a luat sfarsit. Dar orasul Nurnberg (Germania) si asocierea lui cu aceasta infinita lume a jucariilor ramane in memoria noastra si intr-un alt fel: printr-o casa impunatoare, construita pe 4 nivele, cu o fatada renascentista ce dateaza din anul 1610, situata in inima Orasului Vechi (Altstadt). Adica prin Spielzeugmuseum - Muzeul Jucariilor.

Muzeul Jucariilor din Nurenberg

Nuremberg Toy Fair 2015 – la care www.101jucarii.ro a participat si despre care am scris in precedentul comunicat – a luat sfarsit, insa amintirea lui persista. Cel putin pana la editia de anul viitor, care, dupa cum s-au exprimat organizatorii la sfarsitul evenimentului, se doreste a fi si mai grandioasa. Dar orasul Nurnberg (Germania) si asocierea lui cu productia si comercializarea jucariilor ramane in memoria noastra si intr-un alt fel: printr-o casa impunatoare, construita pe 4 nivele, cu o fatada renascentista ce dateaza din anul 1610, situata in inima Orasului Vechi (Altstadt) si care gazduieste Spielzeugmuseum - Muzeul Jucariilor.

Dupa cum aminteam si in materialele anterioare (pe care le puteti gasi pe blogurile noastre de la www.101jucarii.ro si www.101figurine.ro), editiile moderne ale Targului de Jucarii din Nurnberg au radacini adanci, de sute de ani. Ele incep acum mai bine de sase secole, atunci cand Evul Mediu traziu se impletea deja din plin cu ideile Renasterii, pe vremea cand Albrecht Durer – personalitatea cea mai de seama pe care a dat-o acest oras – inca nu se nascuse, dar cand deja faima Puppenmachers (mestesugari de papusi) si produsele expuse de acestiala targurile din piata centrala a Nurnbergului depasise deja masivele ziduri de aparare care strajuiesc si in prezent burgul.

Asa incepe traditia locala in confectionarea jucariilor iar fragmentele unei papusi de lut din acele vremuri sunt expuse la loc de cinste in muzeu. Sa nu credeti insa ca ar fi cea mai veche jucarie existenta acolo. Tot la loc de cinste gasim doua exponate cu mult mai vechi, o papusa (de asemenea, confectionata din lut) datand de la inceputul perioadei clasice a Greciei Antice (Corint, sec V i.Chr) si un porumbel de lemn din Roma Antica a secolului I d.Chr. Doua lumi demult disparute, dar readuse in actualitate vizitatorilor muzeului prin intermediul jucariilor!

Spielzeugmuseum ne invita si ne calauzeste in mod placut, dar si foarte organizat (doar suntem in Franconia si Bavaria, cel mai mare si mai important land german) la o calatorie prin tunelul timpului, simultan cu o incursiune in lumea jucariilor. Plecand de la aceste vechi repere, prin prezentarea a doar 5% dintre exponatele detinute de muzeu, ajungem la primele jucarii confectionate din metal (secolul al XVII-lea), la miniaturile si primele jucarii mecanizate ale secolului al XVIII-lea si la primul catalog de jucarii, datat 1793 si tiparit...unde altundeva decat la Nurnberg?

Inaintand in acest tunel al timpului si venind spre zilele noastre, ni se dezvaluie alte minunatii: la confluenta secolelor XVIII si XIX jucariile incep sa devina mai complexe, apar primele seturi si primele accesorii (asa cum le numim acum) – cladirea unei scoli populata cu elevii ei din lemn, o statie de posta cu accesoriile acelor timpuri, case compartimentate si camere mobilate, imbracamintea alaturi de tot ceea ce este necesar fetitelorca sa aiba grija de papusi. Jumatatea secolului al XIX-lea aduce cu ea primele jocuri educative (de constructie si asamblare), iar anul 1870 transpune sub forma de jucarii o alta mandrie a Nurnbergului de atunci: masinile cu aburi.

Am ajuns astfel, incet-incet, ghidati de o lumina difuza - care pune perfect in valoare exponatele artistic luminate –de efecte sonore adecvate sau o muzica ambientala placuta, de la sectiunea Toys in Motion, cu animalutele din lemn si primii soldatei de plumb care stau de straja inca din anul 1740, trecand prin Family and Play (o evolutie incepand cu 1775 a papusilor si a accesoriilor lor, o lume a casutelor, a mobilierului si a modei, o bogatie de miniaturi in portelan, matase, piele fina si chiar metale pretioase) si Girls in the Kitchen, pana la reprezentarile din ce in ce mai complexe si mai inovatoare ale trenuletelor, machetelor si accesoriilor din Technology and Works, care, in prima jumatate a secolului XX - odata cu  revolutia electricitatii si a maselor plastice – conceptualizeaza, imbogateste si diversifica intr-un mod inimaginabil pana atunci intregul univers al jocurilor si jucariilor. Ultima oprire in tunelului timpului de la Spielzeugmuseum este o expozitie temporara, Made in German Democratic Republic, cu cateva jucarii si jocuri carene aduc aminte unora dintre noi de vitrinele magazinelor si librariilor autohtone din perioada anilor 1970-1980.

Am iesit din Spielzeugmuseum Nurnberg si am revenit in lumea noastra reala, la fel cum si Fantasy devine tot mai mult Reality in din ce in ce mai vastul univers al jucariilor. Dar am ramas cu amintirea placuta a unui loc de neuitat, in care maiestria si bunul-gust se impletesc cu zambetele noastre de incantare, dar in acelasi timp siusor melancolice. Da, este o istorie a lumii vazuta prin prisma jucariilor, dar nu este nici pe departe un final sau un capat de drum.Continuarea?Nu poate fi decat una singura: saiesim dintre impozantele fortificatii care imprejmuiesc Altstadt Nurnberg si sa ne indreptam spre.....Nuremberg Toy Fair 2016!

Despre Ralmida Com SRL

Magazinul online www.101jucarii.ro - magazinul personajelor tale preferate!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ralmida-com-srl/la-muzeul-jucariilor-din-nurnberg