Studiu Rentrop&Straton: Beneficii extrasalariale - in 25,6% din companii angajatii nu au niciun cuvant de spus

BUCURESTI - 21 martie 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, HR

In cele mai multe companii, angajatii sunt consultati in privinta tipurilor de beneficii extrasalariale pe care le pot avea. Diferenta consta in faptul ca unii angajati sunt consultati de fiecare data (27,8%), iar altii isi pot exprima opinia doar cateodata sau rareori. Cu toate acestea, un sfert din respondenti reprezinta angajatii care nu sunt consultati niciodata, potrivit studiului "Beneficii extrasalariale acordate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania", realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton.

Procedura utilizata cel mai frecvent in stabilirea beneficiilor extrasalariale in cadrul companiilor este aceea prin care conducerea le prezinta angajatilor o lista, din care aceştia aleg. Doar in 27,8% din companiile participante la studiu angajatii au initiativa şi propun o lista, pe care o negociaza cu conducerea.

Cele mai raspandite tipuri de beneficii extrasalariale asigurate de companii sunt tichetele de masa, telefoanele de serviciu, cursurile de formare profesionala platite de companie, decontarea cheltuielilor de transport, tichetele cadou si masinile de serviciu.

Dintre tipurile de beneficii extrasalariale pe care nu le au in prezent, angajatii şi-ar dori in cea mai mare masura sa le fie oferite de catre angajatori asigurari (32,1%). Ponderi semnificative in raspunsurile participantilor au avut si tichetele de vacanta, o zi libera acordata pentru ziua lor de naştere, abonamentele medicale, excursiile in scop de teambuilding sau gratuitatea mesei de pranz.

Cele mai multe companii nu le ofera angajatilor abonamente pentru serviciile medicale ale unei clinici private (54,2%) sau le platesc abonamente sub 100 de euro pe an. Abonamentele pentru servicii medicale asigurate angajatilor de catre clinici private contin, cu precadere, servicii de medicina generala şi analize de laborator.

Mai mult de o treime din angajatii companiilor participante la studiu (35%) nu au beneficiat de cursuri de formare profesionala platite de angajator. In cazurile in care angajatorii au asigurat astfel de cursuri, principalele domenii de training alese de conducerea companiilor au fost managementul, comunicarea şi finantele.

Studiul "Beneficii extrasalariale acordate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania", pe scurt:

* Companiile private includ in pachetele salariale o serie de beneficii deductibile fiscal, cu avantaje atat pentru angajati, cat şi pentru angajatori.

* Criza a afectat direct aceste mecanisme compensatorii, prin diminuarea resurselor financiare ale societatilor comerciale.

* 53% din companii le acorda angajatilor beneficii extrasalariale.

* In cele mai multe cazuri, bugetul alocat pentru beneficii extrasalariale a fost de maximum 500 de lei pe angajat (37,2% in 2010, respectiv 48,7% in 2011) ori de 501-2000 lei pe angajat (32,1% in 2010, respectiv 20,5% in 2011).

* Perspectiva managerilor participanti la studiu cu privire la alocarea resurselor bugetare in acest an indica in marea majoritate a cazurilor (57%) o mentinere a bugetului pentru beneficii extrasalariale la nivelul anului trecut.

Studiul "Beneficii extrasalariale acordate de intreprinderile mici si mijlocii din Romania", a fost realizat pe un esantion de 626 de respondenti, in perioada 13 decembrie 2011 – 18 ianuarie 2012, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.

Despre Rentrop&Straton

Lider de 16 ani al pietei de informatii specializate din Romania, grupul romano-german Rentrop&Straton are peste 200,000 de clienti. Din portofoliul Rentrop&Straton amintim: colectia Consilier (Taxe si Impozite, Contabilitate, TVA, Impozit pe Profit, Codul Muncii, Managementul Resurselor Umane, Management Financiar, Contracte Comerciale), colectia Revista Romana, colectia Newsletter, colectia Expert CD, colectia Ghidul Managerului Eficient. Cu 130 de angajati, peste 500 de autori si specialisti si o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, Rentrop&Straton este cel mai important furnizor roman de informatii specializate.

Rentrop&Straton face parte din reteaua internationala VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG, important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Berlin, Salzburg, Zürich, Varșovia, București, Moscova, Londra, Manchester, Madrid și Johannesburg. Rentrop&Straton este membru SIPA (Specialized Information Publishers Association), membru fondator BRAT (Biroul Roman de Audit al Tirajelor) si ARMAD (Asociatia Romana de Marketing Direct).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/rentrop-straton/studiu-rentrop-straton-beneficii-extrasalariale-in-256-din-companii-angajatii-nu-au-niciun-cuvant-de-spus