Amenajarea de pensiuni turistice în clădiri vernaculare

Altina - 1 noiembrie 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Turism

Asociaţia Monumentum organizează în cadrul proiectului VIVA EASTPART - Valorificarea patrimoniului şi îmbunătăţirea capacităţii de management a centrelor istorice mici în zona Parteneriatului Estic, implementat de către Asociația ATU un seminar cu titlul Amenajarea de pensiuni turistice în clădiri vernaculare dedicat potenţialilor operatori turistici şi culturali de pe Valea Hârtibaciului, proprietari de case tradiţionale, care vor să-şi transforme locuinţele în pensiuni turistice de tipul bed&breakfast. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Amenajarea de pensiuni turistice în clădiri vernaculare

Seminarul va avea loc în data de 3 noiembrie la Pensiunea Viscri 125 din satul Viscri, județul Brașov și are ca scop educarea și informarea proprietarilor de case tradiţionale în vederea dezvoltării iniţiativei antreprenoriale în domeniul turismului  prin punerea în valoare a fondului construit tradiţional ca o sursă de venit şi motor de dezvoltare al comunităţii locale. S-a ales un număr de 30 de potenţiali dezvoltatori de servicii turistice de tipul bed&breakfast din satele de pe Valea Hârtibaciului şi limitrofe: Hosman, Marpod, Zlagna, Brădeni, Chirpăr, Biertan, Apold, Șaeș, Daia și Tilișca, care vor participa la o lecţie practică pe tema amenajării turistice a propriei locuinţe tradiţionale, într-o localitate care poate fi considerată un exemplu de succes: satul Viscri din judeţul Brașov.

În cadrul seminarului vor fi prezentate și dezbătute probleme de conversie adecvată a clădirilor tradiționale în spații cu destinație turistică, legislație, clasificare, management turistic și posibilități de finanțare cu programe interne și internaționale pentru aceste pensiuni. Prezentările vor fi susținute de către Octavian Arsene, director în cadrul Autorității Naționale pentru Turism ,  Răzvan Pop, director al Direcției pentru Cultură din Sibiu, Andrea Rost de la Fundația Mihai Eminescu, Mihai Grigore operator cultural și de turism din Viscri și Eugen Vaida, președinte al Asociației Monumentum.

Seminarul va fi precedat un tur ghidat prin localitate și vizite la mai multe pensiuni din aceeași localitate care pot constitui un exemplu de bună practică, după cum urmează:

Vizita la pensiunea Alteței Sale Regale a Marii Britanii, Prințul de Wales care constituie un exemplu în domeniul turismului cultural , model de restaurare şi amenajare turistică exemplară prin ilustrarea conceptului de „downshifting” opus opulenţei de import cu care locuitorii din mediul rural îşi decorează casele.

Tur ghidat al localităţii, pentru descoperirea elementelor de peisaj cultural, coerenţa stradală care, păstrate neschimbate, constituie o miză importantă pentru activităţile turistice şi culturale ce pot fi implicate în dezvoltarea durabilă.

Prezentarea unei iniţiative familiale de succes: amenajarea de cazare pentru turişti în stil tradiţional. Modelul este atrăgător, căci profilul social al proprietarului este similar celui al majorităţii cursanţilor. Astfel, aceştia vor vedea „pe viu” cum o casă tradiţională, veche, şi lipsită de confort poate deveni o afacere de succes, în condiţiile în care numărul crescând de turişti implică o cerere crescută de oferte de cazare în sudul Transilvaniei.

Prezentarea unui exemplu de reconversie funcţională a unei clădiri (şura şi casa) şi de modernizare adecvată: pentru că oamenii nu mai cresc animale, șurile şi-au pierdut funcţia de depozitare de materiale furajere. Proprietarii, nemaiavând nevoie de ele, le demolează, pentru a le folosi ca lemn de foc. Dărâmarea lor are consecinţe grave, căci afectează peisajul cultural tradiţional sud-transilvănean, cu acele construcţii masive înşiruite, iar demolarea lor ar lăsa goluri imense în şirul construcţiilor. De aceea, se recomandă ca alternativă la construcţiile noi din beton şi cărămidă reconversia şurilor în locuinţe sau pensiuni turistice, nu dărâmarea, ci restaurarea şi reamenajarea lor în acord cu cerinţele de confort moderne. În exemplul prezentat, şura a devenit locuinţa cu living şi bucătărie pentru o pensiune amenajată în stil tradiţional. Totodată, le vor fi prezentate cursanţilor exemple de modernizare şi reabilitare adecvată a interiorului: băi, dormitoare, etc.

Despre Asociatia Monumentum

Asociația Monumentum

Taguri: turismtransilvaniaviscrisasesti