Dezbatere despre proiectarea contextuală la OAR Mures în cadrul "Veni, vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil"

Altina - 21 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, ONG

Asociaţia MONUMENTUM desfăşoară, în cadrul proiectului Veni, vidi, Viscri . Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Global Heritage Fund, un atelier la Viscri (judeţul Braşov), dedicat proprietarilor de case tradiţionale care vor să-şi restaureze clădirile tradiţionale pe care le deţin sau să-şi îmbunătăţească gradul de confort în acest tip de locuinţe.

Dezbatere despre proiectarea contextuală la OAR Mures în cadrul

În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Veni, Vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, Asociaţia MONUMENTUM a organizat o dezbatere publică pentru arhitecţi, Proiectarea contextuală în satele transilvane. Evenimentul a avut loc la data de 27 septembrie, ora 18:00, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Mureș, în cadrul evenimentului de arhitectură Arhitectura 6.

Au prezentat Eugen Vaida, președinte al Asociației Monumentum și doi reprezentanți ai mărcii Creaton.

Această dezbatere s-a axat in principal în jurul importanței materialelor tradiţionale și a meșteșugului tradițional pentru o „nouă” arhitectură. Au fost puse în evidenţă diferenţele dintre materialele ecologice tradiționale și cele produse industrial, avantajele și dezavantajele în ce priveşte aspectul și calitatea.

Un alt punct interesant al discuţiilor a fost evidenţierea necesităţii implicării comunităţilor în păstrarea peisajului cultural și în decizia referitoare la actul construirii. În proiectele sale, arhitectul nu trebuie să ţină cont doar de volumetria şi designul contextual, trebuie să reflecteze şi la impactul social pe care îl au construcţiile.

La dezbatere au participat numeroşi arhitecţi, ceea ce dovedeşte importanţa şi interesul problemelor discutate.

Parteneri în proiect:

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Ordinul Arhitecţilor Sibiu-Vâlcea, Ordinul Arhitecţilor Mureş, Ordinul Arhitecţilor Braşov-Harghita-Covasna, Aky Prod Com Service SRL, Pensiunea Viscri 125, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, primăriile din comunele: Apold, Saschiz, Zagăr, Bazna, Valea Viilor, Hoghilag, Biertan, Moşna, Brădeni, Mihăileni, Marpod, Chirpăr, Merghindeal, Porumbacu de Jos, Ticuşu Vechi, Jibert, Homorod, Cata, Cincu şi oraşul Sălişte.

Proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Despre Asociatia Monumentum

Asociația MONUMENTUM este o persoana juridica romana, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ si non-profit, infiintata la mijlocul anului 2012 pentru a da un impuls hotarator salvgardarii patrimoniului construit din mediul rural din Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reteaua-colectiilor-si-muzeelor-etnografice-satesti-particulare-din-romania/dezbatere-despre-proiectarea-contextuala-la-oar-mures-in-cadrul-veni-vidi-viscri-lectie-practica-de-protejare-a-patrimoniului-cultural-imobil