Inaugurare țiglărie tradițională Apoș

Altina - 30 iunie 2015

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii

Live site


În premieră, Prințul de Wales a poposit la începutul lunii iunie la Apoș, la invitaţia Asociaţiei Monumentum, iniţiatorul proiectului, unde a avut amabilitatea să inaugureze țiglăria tradițională, care se speră că va avea, în timp, un impact puternic asupra dezvoltării durabile locale.

Inaugurare țiglărie tradițională Apoș

Prințul de Wales s-a arătat interesat de fiecare detaliu, fiind ghidat de către arhitectul Eugen Vaida, care l-a invitat să manufactureze o țiglă și să o inscripționeze, în buna tradiție a confecționării țiglei manuale.

Evenimentul a cuprins și vizionarea unei expoziții de panouri reprezentând un proiect de diplomă, deosebit de apreciat, al studentei arhitect Romina Pasculovici de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, privind construirea unei noi țiglării tradiționale în județul Mureș.

Acest eveniment evidențiază eforturile făcute pentru menținerea unui meșteșug ce constituie o parte importantă a patrimoniului imaterial transilvănean. Sesizând pericolul de dispariție a învelitorilor istorice din Transilvania, concurate de produsele industriale, Asociația Monumentum demara la începutul anului 2013 construirea țiglăriei din Apoș, având ca scop reintroducerea învelitorilor tradiționale în peisajul satelor transilvănene prin revigorarea unui meșteșug aflat pe cale de dispariție și care nu poate fi transmis decât din generație în generație. Țiglăria a fost donată unui meșter cunoscut din Bâțanii Mari, județul Covasna, care va implica comunitatea din Apoș în manufacturarea țiglelor. Construcția este amplasată strategic într-un punct din care să poată deservi Valea Hârtibaciului și Valea Târnavelor. Cele 14 tipuri diferite de forme ale țiglelor istorice transilvănene vor primi o nouă viață odată cu începerea producției de țiglă.

Țigla confecționată manual este unul dintre puținele produse care poate intra în competiție cu prețurile produselor industriale, îmbătrânește frumos, iar calitatea este net superioară produselor industriale.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture, al Global Heritage Fund și al Asociației Mioritics, precum și al nenumaraților iubitori ai patrimoniului din Romania și din întreaga lume.

Despre Asociatia Monumentum

Asociația MONUMENTUM este o persoana juridica romana, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ si non-profit, infiintata la mijlocul anului 2012 pentru a da un impuls hotarator salvgardarii patrimoniului construit din mediul rural din Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reteaua-colectiilor-si-muzeelor-etnografice-satesti-particulare-din-romania/inaugurare-iglarie-tradi-ionala-apo