Monitorizare proiect "Veni, vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil"

Altina - 20 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, ONG

Asociaţia MONUMENTUM desfăşoară, în cadrul proiectului Veni, vidi, Viscri . Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Global Heritage Fund, un atelier la Viscri (judeţul Braşov), dedicat proprietarilor de case tradiţionale care vor să-şi restaureze clădirile tradiţionale pe care le deţin sau să-şi îmbunătăţească gradul de confort în acest tip de locuinţe.

de vorba cu oamenii

de vorba cu oamenii

În cadrul proiectului cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Veni, Vidi, Viscri. Lecţie practică de protejare a patrimoniului cultural imobil, Asociaţia MONUMENTUM a organizat o lecţie cu caracter practic la Viscri, unde peste 900 de proprietari de case cu valoare patrimonială din sudul Transilvaniei au descoperit multiplele beneficii ale protejării reale a patrimoniului imobil în sens larg, cuprinzând atât casele vechi, tradiţionale, cât şi peisajul cultural în sine, unic în Europa.

După cele două serii de vizite la Viscri (din mai – iunie şi septembrie), Asociaţia MONUMENTUM a organizat şi o monitorizare atentă a satelor, urmărind: să vadă cum este respectată în prezent Legea patrimoniului; efectul lecţiei de la Viscri asupra proprietarilor; modificări pozitive (sau negative) în concepţiile şi mentalităţile locuitorilor; acordarea de consultanţă gratuită pentru modificări ale caselor permise de lege prin regulamentele locale de urbanism etc. În decursul monitorizării, desfăşurate în perioada 15octombrie - 21 noiembrie, membrii Asociaţiei MONUMENTUM au rugat câte 10 proprietari din fiecare dintre cele 30 de sate  participante la Viscri să completeze un chestionar de evaluare. Analiza calitativă a acestora va facilita o mai bună înţelegere a nevoilor reale ale proprietarilor, sporind, pe termen lung, eficienţa proiectelor Asociaţiei.

În general, rezultatele monitorizării au fost încurajatoare; deşi au mai existat unele cazuri de proprietari care persistă în ideea unor schimbări cu consecinţe negative, majoritatea au înţeles pericolele şi avantajele protejării reale a patrimoniului imobil. Proiectul Asociaţiei MONUMENTUM se dovedeşte a fi fost un succes.

Membrii Asociaţiei rămân în dialog deschis cu toţi cei dornici să se implice în protecţia patrimoniului imobil.

Parteneri în proiect:

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Braşov,  Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Ordinul Arhitecţilor Sibiu-Vâlcea, Ordinul Arhitecţilor Mureş, Ordinul Arhitecţilor Braşov-Harghita-Covasna, Aky Prod Com Service SRL, Pensiunea Viscri 125, Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, primăriile din comunele: Apold, Saschiz, Zagăr, Bazna, Valea Viilor, Hoghilag, Biertan, Moşna, Brădeni, Mihăileni, Marpod, Chirpăr, Merghindeal, Porumbacu de Jos, Ticuşu Vechi, Jibert, Homorod, Cata, Cincu şi oraşul Sălişte.

Despre Asociatia Monumentum

Asociația MONUMENTUM este o persoana juridica romana, apolitica, neguvernamentala, fara scop lucrativ si non-profit, infiintata la mijlocul anului 2012 pentru a da un impuls hotarator salvgardarii patrimoniului construit din mediul rural din Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/reteaua-colectiilor-si-muzeelor-etnografice-satesti-particulare-din-romania/monitorizare-proiect-veni-vidi-viscri-lectie-practica-de-protejare-a-patrimoniului-cultural-imobil