Actualitati si perspective in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV - Rolul parteneriatului public-privat

BUCURESTI - 28 iulie 2005

Comunicat tip General in ONG

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), in parteneriat cu Ministerul Sanatatii – Unitatea de Management a Proiectului Fondului Global si a Bancii Mondiale, a organizat la Bucuresti, in perioada 14-15 iulie, simpozionul “Actualitati si perspective in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV - Rolul parteneriatului public-privat.”

Simpozionul a reunit 130 participanti din toata tara si a facilitat schimbul de informatii intre reprezentantii judetelor in care Fundatia RAA a implementat programe de extindere a capacitatii de consiliere si testare HIV si de prevenire a transmiterii verticale a infectiei cu HIV, si omologii lor din celelalte judete, cu scopul de a stimula initiativele locale in activitati eficiente de prevenire a infectiei cu HIV si a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS). Baza acestor programe a constituit-o infiintarea de catre RAA - in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica Judetene si cu sprijinul Ministerului Sanatatii - a 18 centre pentru consilierea si testarea HIV si constituirea unei retele de 54 de consilieri HIV/SIDA profesionisti si coordonatori locali. Lucarile prezentate in cadrul Simpozionului pot fi consultate pe site-ul Fundatiei RAA la link-ul: www.raa.ro/prezentari

In perioada noiembrie 2004 – iunie 2005, 16 din cele 18 centre de consiliere si testare HIV au oferit servicii de consiliere HIV/ITS si testare unui numar de 28.159 femei gravide si 8.835 persoane din populatia generala. Ca urmare a extinderii capacitatii de consiliere si testare voluntara prin infiintarea acestor centre, numarul de adulti diagnosticati cu infectie HIV in Romania este in crestere. Din evaluarea riscului la persoanele consiliate reiese ca 83% sunt expusi riscului infectarii cu HIV si alte ITS prin practicarea sexului neprotejat, in timp ce 18 % sunt cadre medicale expuse riscului de infectie cu HIV prin neaplicarea precautiilor universale in practica medicala.

De aceea, una din concluziile Simpozionului a fost aceea ca strategiile si politicile nationale HIV/SIDA trebuie sa asigure o acoperire adecvata a serviciilor de consiliere si testare voluntara HIV pentru gravide, populatie generala si grupuri vulnerabile si sa se concentreze pe implementarea unor standarde nationale in aplicarea acestor servicii. Factorii de decizie din Romania trebuie sa tina cont de trendul ascendent al epidemiei cu HIV in regiunea Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania si sa se pregateasca in consecinta prin sustinerea pe termen lung a centrelor de consiliere si testare HIV. Analizele si discutiile din cadrul simpozionului vor sprijini Ministerul Sanatatii in adoptarea unei strategii de asigurare a sustenabilitatii programelor de prevenire, in concordanta cu obiectivele Strategiei Nationale HIV/SIDA 2004-2007 si cu angajamentul pe care Romania si l-a asumat odata cu semnarea contractului cu Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei.

Despre Romanian Angel Appeal

Romanian Angel Appeal este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în 1990. Prin proiectele sale, RAA acţionează pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, sociale şi psihologice a persoanele afectate de HIV/SIDA, prin servicii directe gratuite, prin programe de educaţie destinate specialiştilor din domeniu, precum şi prin campanii de informare şi prevenire.

RAA îşi axează în prezent activitatea pe oferirea de servicii multidisciplinare de asistenţă şi suport pentru copiii infectaţi HIV şi familiile acestora, fiind în acest moment una din cele mai importante organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii directe copiilor şi familiilor afectate de HIV/SIDA. Proiectele naţionale şi internaţionale deservesc mai mult de 3,500 de copiii, ceea ce implică peste 30,000 de consultaţii pe an, fiind susţinute de 89 de medici, asistenţi sociali şi psihologi.

RAA are o experienţă substanţială în dezvoltarea cu succes a proiectelor naţionale, în localizarea modelelor de bună practică şi în implementarea acestora pe baza expertizei logistice acumulate. Aceasta capacitate de management şi implementare a proiectelor a atras suportul pe termen lung al unor agenţii si a permis RAA să menţină un portofoliu extins de proiecte, implicând şi activităţi de pionierat.

Claudia Catana
Coordonator Relatii Publice
Mobil: 072125224
claudia.catana@raa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/romanian-angel-appeal/actualitati-si-perspective-in-prevenirea-transmiterii-infectiei-cu-hiv-rolul-parteneriatului-public-privat